τι; : συζήτηση θεματική : εργασία

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 στις 11.00

Κάλεσμα για τη δημιουργία σωματίου ανέργων


Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα βιώνουμε καθημερινά την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα μας, στο βιοτικό μας επίπεδο, στην ίδια μας την ζωή. Εργοστάσια κλείνουν, επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο χωρίς καμία μέριμνα για τους απολυμένους , η ήμι-απασχόληση και η εποχική απασχόληση τείνει να γίνουν καθεστώς και η κατάσταση της μακροχρόνιας ανεργίας παίρνει χαρακτήρα μονιμότητας.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα των ανέργων και της ανεργίας γενικότερα είναι ένα ζήτημα πολύπλευρο και πολύπλοκο. Από τον διαδραστικό τρόπο που λειτουργεί το φαινόμενο της γενικευμένης ανεργίας και εξαθλίωσης στη κοινωνία ευρύτερα, την επιβολή του στα πλαίσια μιας πρόσκαιρης κάμψης του καπιταλιστικού συστήματος ή ως μια συνολική επιλογή αναδιάρθρωσης ολόκληρου του συστήματος παραγωγής. Η φύση τέλος των ανέργων ως ριζοσπαστικό, λόγω θέσης, κοινωνικό υποκείμενο αλλά και οι περιορισμένες δυνατότητές τους στην διεκδίκηση επιμέρους αιτημάτων ή ενός συνολικότερου προτάγματος ανατροπής.
Εμάς που μας πλήττει περισσότερο αυτή η επίθεση (νεολαία, οι άνω των 50 και οι μετανάστες) νιώθουμε ότι εξωθούμαστε ολοένα και περισσότερο στην εξαθλίωση. Όσοι πάλι παραμένουν εργαζόμενοι βιώνουν μία συστηματική αφαίμαξη με την ολοένα χειροτέρεψη των όρων εργασίας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται και οι όποιες παροχές βοηθούσαν τους ανέργους, έστω και τυπικά, περιορίζονται δραστικά.
Αναδεικνύεται λοιπόν ολοένα και περισσότερο η ανάγκη για μαχητικές, άμεσες και οργανωμένους αγώνες.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12/3 για την δημιουργία σωματείου ανέργων συζητήθηκαν οι παρακάτω προβληματισμοί:
- Την οργανωτική μορφή του σχήματος (πχ. Σωματείο, σύλλογος, συλλογικότητα κλπ.) και τους στόχους που αυτό θα θέσει
- Τους τρόπους δράσεις και τις διάφορες μορφές που μπορούν να πάρουν αυτές (θεσμικές - εξωθεσμικές)
- Το ζήτημα της ύπαρξης ή μη μελών και του καθορισμού του πλαισίου ορισμού τους (πχ. Κάτοχος κάρτας ανεργίας κλπ.)
- Σχέση ανέργων με τους εργαζομένους και τα εργατικά σωματεία
Μέσα από τις συζητήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ορίστηκαν κάποιες γενικές κατευθύνσεις:
- Την λειτουργία μέσω αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών
- Την προσπάθεια δημιουργίας δομών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του συνδέσμου και των ανέργων γενικότερα
- Την ανάγκη προώθησης και δημιουργίας συνεργατικών και αυτοδιαχειριστικών δομών απασχόλησης
- Την ανάγκη σύνδεσης με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, αλλά και με συλλογικότητες της γειτονιάς
- Να είναι ένας Σύνδεσμος μαζικός που θα απαντά σε πραγματικές ανάγκες των ανέργων και όχι άμαζο και αναποτελεσματικό πράγμα όπου θα κυριαρχούν αλλότριες επιδιώξεις με παραγοντιλίκια, συμβιβαστικές λογικές, ιδεολογικές και κομματικές περιχαρακώσεις

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...