τι; : προβολή θεματική : ιστορικό από : Cine Libre

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011 στις 21.00

Cine Libre: Η μάχη του Αλγερίου

το CINE LIBRE παρουσιάζει τη "ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΛΓΕΡΙΟΥ",

στα πλαίσια του αφιερώματος "...περί εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο".

Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο Saadi Yacef «Αναμνηστικά από τη Μάχη του Αλγερίου». Ο σκηνοθέτης και ο φωτογράφος του επέλεξαν την όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη αναπαράσταση του συγκλονιστικού αυτού αγώνα, που ξεκινά το 1954, όταν το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Αλγερίου (FLN) σκοτώνει Γάλλους αστυνομικούς, με τον αρχηγό της κατοχικής αστυνομίας να απαντά με το αιματοκύλισμα της Αραβικής συνοικίας. Η ταινία περιγράφει τη σύγκρουση στις φτωχογειτονιές της Κάσμπα (το «κάστρο» του FLN), όπου ο γαλλικός στρατός προχώρησε σε όργιο βίας, με συλλήψεις, βασανισμούς, τρομοκρατία, δολοφονίες και ισοπέδωση ολόκληρων συνοικιών.

Το αριστουργηματικό φιλμ του Τζίλο Ποντεκόρβο (1966), έχει έναν μοναδικό - ιστορικά - τρόπο γυρίσματος, αλά σινεμά Verita με την κάμερα στο χέρι και τις σκηνές μονοπλάνα σεκάνς τόσο ρεαλιστικά λες και είναι ντοκιμαντέρ.. Από την άποψη αυτή σε «πείθει» απόλυτα με την ψευδαίσθηση ότι δεν παρακολουθείς απλά μια ιστορική αναπαράσταση, αλλά βιώνεις ο ίδιος τα γεγονότα τη στιγμή που εκτυλίσσονται..

Καμιά άλλη ταινία δεν κατάφερε να εμβαθύνει ποτέ τόσο ουσιαστικά στους μηχανισμούς τρομοκρατίας, που ελλοχεύουν πίσω από ένα αντάρτικο.

Καμιά ταινία, δεν επηρέασε περισσότερο την εξέλιξη του πολιτικού φιλμ όσο αυτή. Πρόθεση του δεν είναι να κάνει ένα ιστορικό φρέσκο ή ένα έπος σε στιλ Θωρηκτό Ποτέμκιν, αλλά να ερμηνεύσει τη διαδικασία της γέννησης ενός ιδιόρρυθμου αντάρτικου, το οποίο ως τρόπος δράσης και ως νοοτροπία βρίσκονταν πάρα πολύ κοντά στις απόψεις του Φραντς Φανόν για το επαναστατικό δυναμικό των λούμπεν. (Άλλωστε, ο Φανόν έγραψε το "Της γης οι κολασμένοι" με βάση τις εμπειρίες του απ' την αλγερίνικη επανάσταση, της οποίας υπήρξε ο θεωρητικός). Ένα τέτοιο αντάρτικο δε στηρίζεται στη «διαφώτιση» και συνεπώς στη «λογική» ένταξη, αλλά στην ενεργοποίηση των ενστίκτων του μίσους και της επιθετικότητας του καταπιεσμένου που εκρήγνυται κατά κύματα, άτακτα, αλλά με μια δύναμη σαρωτική...

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Μάρτιος 13h