Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 στις 21.30

Κύκλος Προβολών: Η Χοάνη της Καριέρας § 3 – Το τσεκούρι

Κύκλος Προβολών: Οι Πολλαπλές Πτυχές της ΕργασίαςΚεφάλαιο Β' - Η Χοάνη της Καριέρας § 3 - Το τσεκούρ

Το τσεκούρι / Le couperet
[Costa Gavras, 2005 - 117']

«To Τσεκούρι» είναι μια Γαλλική κινηματογραφική παραγωγή σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά, με τους Χοσέ Γκαρσία και Κάρεν Βίαρντ. Μια μαύρη κωμωδία βασισμένη στο βιβλίο του Ντόναλτ Γουεστλέικ, για τον ανελέητο ανταγωνισμό της εργασίας και το «ιδανικό» της καριέρας ως μέσο κοινωνικής ανέλιξης.

Ο Μπρούνο οδηγείται στην ανεργία, μετά το κλείσιμο της εταιρείας όπου εργαζόταν. Ειδήμων στον τομέα της χαρτοποιίας, με περισσότερα από δέκα χρόνια εργασίας, ξεκινάει την προσπάθεια του για να ξαναβρεί δουλειά. Βλέποντας όμως πως ο ανταγωνισμός της συγκεκριμένης εργασιακής θέσης είναι μεγάλος, αντιλαμβάνεται πως ο μοναδικός τρόπος για να πάρει μια θέση που τον ενδιαφέρει είναι να σκοτώσει τους υπόλοιπους συναδέλφους του, που έχουν περισσότερα προσόντα από εκείνον. Έτσι μετατρέπεται από έναν αφοσιωμένο εργαζόμενο σε μεθοδικό δολοφόνο, διατεθειμένος να κάνει τα πάντα ώστε να μην τελειώσει η καριέρα του στον χώρο της χαρτοποιίας.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, συνεπής σε ταινίες με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπως το «Αμήν» και «Ζ», στο «Τσεκούρι» θα ασχοληθεί με τα κοινωνικά αδιέξοδα. Πιο συγκεκριμένα με το αδιέξοδο της ανεργίας, που οδηγεί τον ήρωα της ταινίας στην ακραία κατάσταση του φόνου. Ο ήρωας μαζί με την δουλειά του, θα χάσει και την αξιοπρέπειά του, βρίσκοντας ως λύση, να στρέψει το όπλο σε εξίσου ταλαιπωρημένους ανθρώπους σαν κι αυτόν. Η ταινία, θα μπορούσε κανείς να πει πως, είναι μια κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα και στην υποχρέωση αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης των ανθρώπων για να επιβιώσουν μέσα σε αυτό. Σε μια κοινωνία που επικρατεί αβυσσαλέος ανταγωνισμός και ο νόμος της ζούγκλας, αναφέρεται στο «ιδανικό» την καριέρας, ως χοάνη που συνεχώς στενεύει, πνίγοντας μέσα της το υποκείμενο κάνοντας σαφές πως η άρθρωση αποξενωμένων σχέσεων εργασίας και όχι μόνο, οδηγεί τα αλλοτριωμένα υποκείμενα σε ηθική τύφλωση και συνακόλουθες ατομικές επιλογές.

Τις υπόλοιπες ταινίες του κύκλου θα τις βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

Κύκλος Προβολών: Οι Πολλαπλές Πτυχές της Εργασίας

πηγή : http://koinonikokentro.gr/κύκλος-προβολών-οι-…