Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Αντιεθνικιστική-αντιφασιστική συγκέντρωση

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Ιστορικά, Μακεδονία δεν είναι ούτε μόνο η Π.Γ.Δ.Μ., ούτε μόνο το ελληνικό κομμάτι της. Η «αρχαία Μακεδονία» μοιράζεται κυρίως στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Π.Γ.Δ.Μ., με πολύ μικρά κομμάτια της να υπάρχουν και σε άλλες Βαλκανικές χώρες. Το ξέσπασμα των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913) που έφερε και το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οδήγησε στην έξαρση του εθνικισμού στην περιοχή της Μακεδονίας, με τη δημιουργία εθνικών κρατών. Εθνικιστές από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βουλγαρία προέβησαν σε εγκλήματα κατά του άμαχου και φτωχού πληθυσμού της περιοχής, ο οποίος αποτελούνταν από ελληνόφωνους, σλαβόφωνους, Τούρκους, Εβραίους κ.α. και υπέφερε από τα βασανιστήρια των χριστιανών-μουσουλμάνων εθνικόφρονων της κάθε πλευράς.

To «Μακεδονικό ζήτημα» εμφανίζεται στις αρχές του '90, μετά τη διάλυση της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Τότε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να αντλήσει πολιτικά οφέλη, συμμετέχει στη διοργάνωση εθνικιστικού συλλαλητηρίου, όπου δίνει χώρο για έκφραση διαφόρων φασιστικών σκουπιδιών που προβαίνουν σε ξυλοδαρμούς πολιτών και επιθέσεις σε καταλήψεις. Τότε γίνεται γνωστή και η Χρυσή Αυγή. Δύο δεκαετίες μετά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21/01 οι ναζί της Χρυσής Αυγής δεν κρύφτηκαν, αλλά έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους. Ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκονται κρυμμένοι στις τρύπες τους, η Εκκλησία, η Δεξιά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τους δίνουν ξανά το χέρι και τους φέρνουν στο προσκήνιο. Με τις πλάτες των «αγνών πατριωτών» και την κάλυψη της αστυνομίας, χρυσαυγίτες και άλλες ναζιστικές ομάδες επιτίθενται σε αντιφασίστες και καίνε την κατάληψη Libertatia.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι όλο αυτό το «εξαγριωμένο πλήθος» δεν επιτέθηκε ούτε σε εκείνους που υποβαθμίζουν συνεχώς τα εργατικά μας δικαιώματα, ούτε σε εκείνους που πλειστηριάζουν πλέον μέχρι και τις πρώτες κατοικίες, ούτε σε εκείνους που ιδιωτικοποιούν τα δημόσια αγαθά, ούτε σε εκείνους που καταστρέφουν τα βουνά της Χαλκιδικής για χάρη ενός μεγαλοεργολάβου. Πως να το κάνουν άλλωστε; Τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβοι και βιομήχανοι είναι αυτοί που τους χρηματοδοτούν για να τους κάνουν τη δουλειά. Επέλεξε, αντιθέτως, να επιτεθεί σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε όλα αυτά, σε όσους προσπαθούν με κόπο και πείσμα για μια κοινωνία ελευθερίας, αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης. Ποιούς εξυπηρετεί λοιπόν η έξαρση του εθνικισμού: τα ντόπια και διεθνή αφεντικά, την αστική τάξη.

Δεν δεχόμαστε καμία δικαιολογία από οποιονδήποτε επιλέξει να διαδηλώσει παρέα με τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα, με τους υμνητές του Χίτλερ και των SS, με εκείνους που σηκώνουν χουντικές σημαίες και χαιρετάνε ναζιστικά, με όσους μαχαιρώνουν μετανάστες και αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως κατώτερες υπάρξεις. Στην Κρήτη ιδιαίτερα, είναι ντροπή για όποιον βρεθεί πλάι στους απογόνους εκείνων που έκαψαν τη Βιάννο και τ' Ανώγεια, πλάι στους αμετανόητους ιδεολογικούς υποστηρικτές εκείνων που σκότωσαν, βίασαν και βασάνισαν τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας. Και για να ξέρουμε τι λέμε, ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, ο πρώην στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και με τον ακροδεξιό χώρο γενικά. Κανείς δεν μπορεί να πει πως παραπλανήθηκε, όποιος συμμετάσχει στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία θα στηρίξει καθαρά την τοπική συμμορία της Χρυσής Αυγής, αυτούς που πριν μερικές μέρες παραλίγο να σκοτώσουν αντιφασίστες στην λεωφόρο Δικαιοσύνης, τρέχοντας με ένα τζιπ καταπάνω τους.

Το ξέρουμε καλά πως ο εθνικισμός είναι το άλλο όνομα του φασισμού. Κοιμάσαι εθνικιστής και ξυπνάς φασίστας. Εθνικισμός σημαίνει μίσος για όσους δεν έτυχε να γεννηθούν στην ίδια χώρα με εμάς και ηιστορία έχει αποδείξει πως οι εθνικισμοί πάντα οδηγούν σε πόλεμο, θάνατο, καμμένα σπίτια, βιασμούς, ουρλιαχτά, ορφανά παιδιά, ξεριζωμό. Γιατί μια ιδέα που βασίζεται στο μίσος, δεν μπορεί να αναπαράγει παρά μίσος και θάνατο. Στεκόμαστε μαχητικά απέναντι σε κάθε εθνικισμό, είτε προέρχεται από την Ελλάδα, είτε από την Π.Γ.Δ.Μ. είτε από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε για την αδελφοσύνη των λαών, για την αρμονική συνύπαρξή και συνεργασία τους. Θέλουμε έναν κόσμο, όπου οι λαοί θα σέβονται τις διαφορές τους και αντί να πολεμάνε ο ένας τον
άλλον, όλοι μαζί θα στρέφονται ενάντια σε όσους τους καταπιέζουν και τους εκμεταλλεύονται καθημερινά. Ο πραγματικός εχθρός των Βαλκανικών λαών είναι ο εθνικισμός.

Ο αντιφασισμός και ο αντιεθνικισμός για εμάς, θα έπρεπε να αποτελούν σημαντικό συνειδησιακό καθήκον της τάξης μας. Η μόνη ενότητα που αναγνωρίζουμε, είναι η ταξική ενότητα των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων κάθε χώρας. Σημαία μας η ταξική αλληλεγγύη και όχι οι εθνικές σημαίες του κράτους και του κεφαλαίου. Θα σταθούμε ανάχωμα, με την πολιτική και τη φυσική μας παρουσία, μαχητικά και ανυποχώρητα, μπροστά σε οποιοδήποτε εθνικιστικό και φασιστικό
μόρφωμα. Καλούμε τον κόσμο του Ηρακλείου να συσπειρωθεί απέναντι στον εθνικισμό, να προτάξει τις αξίες της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης των λαών και να τον στείλει μια για πάντα στα σκουπίδια της ιστορίας.

ΣΚΟΠΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟ ΕΧΘΡΟ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ... πάμφτωχη

Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου Κρήτης

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ:

Αντιφασιστική συγκέντρωση με αφορμή τη δίκη του Κασιδιάρη στο Ηράκλειο: Πέμπτη 1/2, 9.00, Δικαστήρια

Αντιφασιστική συνέλευση: Παρασκευή 2/2, 18.00, Κατάληψη Ευαγγελισμού

Αντιεθνικιστική-Αντιφασιστική Συγκέντρωση: Κυριακή 4/2, 12.00, Λιοντάρια

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1583279/


1 2 3

Αντιφασιστικά/διεθνιστικά καλέσματα Ηράκλειο :
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 9πμ δικαστήρια Δίκη Κασιδιάρη
Κυριακή 4 Φλεβάρη 12μμ Λιοντάρια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ - ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ

Δεν σκοπεύαμε να τοποθετηθούμε για το «φλέγον» ζήτημα της «ελληνικότητας» της Μακεδονίας (μας αφήνει παγερά αδιάφορους/ες μιας και στηρίζεται σε θολά εθνικά αφηγήματα), θεωρούμε ωστόσο σημαντικό να σταθούμε στα γεγονότα που προέκυψαν από το παραλήρημα των τελευταίων ημερών: τις απροκάλυπτες επιθέσεις των φασιστών της Χρυσής Αυγής (και όχι μόνο) στο ΕΚΧ Σχολείο και στην κατάληψη Libertatia που κάηκε ολοσχερώς από εμπρησμό, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής 21/1 στη Θεσσαλονίκη.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η επιβολή, ως κύρια είδηση, των «εθνικοπατριωτικών» ζητημάτων αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, ονοματίζοντας αγωνιστές ως τρομοκράτες, καλύπτοντας τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, και τις διαρκώς μειούμενες παροχές σε υγεία και παιδεία και η ακροδεξιά αυτού του τόπου, δηλωμένη ή αδήλωτη, συνδράμει παντού και πάντα το έργο της εξουσίας. Το βλέπουμε να συμβαίνει και στα νησιά, όπου το κράτος επεκτείνει τις μορφές καταστολής και στις ζωές των προσφύγων και μεταναστών/τριών με τις εξοντωτικές συνθήκες εγκλεισμού και τις αστυνομοκρατούμενες, γραφειοκρατικές και δυσλειτουργικές διαδικασίες ασύλου, όπου η απανταχού ακροδεξιά οργανώνει πογκρόμ χεράκι χεράκι με την ΕΛ.ΑΣ. Αποτέλεσμα όλα αυτά της πολιτικής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που από την μία εφευρίσκει πολυδάπανους τρόπους αποτροπής των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και από την άλλη υποθάλπει και ενισχύει τις πολεμικές συρράξεις και την οικονομική εξαθλίωση των χωρών καταγωγής τους, πουλώντας ταυτοχρόνως πανάκριβους εξοπλισμούς στα μέλη κράτη. Και έτσι… η μπίζνα καλά κρατεί.
Όσοι και όσες ενισχύουν «εθνικά» συλλαλητήρια με το λόγο ή την παρουσία τους ξέρουν τι ακριβώς υποθάλπουν (κι ας λένε πως δεν καταλαβαίνουν).
Όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη λοιπόν στις 21/1, έγιναν με την συγκάλυψη και στήριξη, όχι μόνο, όπως αρχικά φάνηκε, ακροδεξιών φωνών, αλλά και του κρατικού μηχανισμού, της εκκλησίας, των ΜΜΕ, των μπάτσων και κάθε λογής εθνικιστικής τάσης (ΑΡΔΗΝ, πρώην ΣΠΙΘΑ, ΕΠΑΜ, μέρος της ΛΑΕ και της ΚΟΕ, Πλεύση Ελευθερίας κ.λπ.) επί τόπου ή -ακόμη χειρότερα- εκ των υστέρων. Τα γεγονότα δεν περιορίστηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αντιθέτως έδωσαν κίνητρο, χώρο και αφορμή επανεμφάνισης των φασιστών και αλλού, με πρόσφατο παράδειγμα τα επεισόδια της Πέμπτης 25/1 στο «δημοκρατικό» Ηράκλειο. Οι, εδώ και καιρό, άφαντοι φασίστες πραγματοποίησαν το δεκάλεπτο show τους με προκάλυμμα το μακεδονικό ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έδειξαν όμως το πραγματικό τους πρόσωπο, όταν ένας από αυτούς, μετά από συμπλοκή με αντιφασίστες/τριες της πόλης, επιτέθηκε δολοφονικά σε εκείνους/ες αλλά και σε περαστικούς/ές αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητό του κατά πάνω τους, «καβαλώντας» την πλατεία Ελευθερίας και τη Δικαιοσύνης στην αρχή της.
Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι/ες να μην παίξουμε το παιχνιδάκι της μιντιακής και κρατικής προπαγάνδας.
Δεν θα σταματήσουμε να εναντιωνόμαστε σε κάθε έκφραση φασισμού/εθνικισμού.
Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον πόλεμο, την εξαθλίωση και ό,τι γεννά την προσφυγιά/μετανάστευση.
Παραμένουμε αλληλέγγυοι/ες στους πρόσφυγες/μετανάστες-τριες και σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας που αντιστέκεται.
Παραμένουμε αλληλέγγυοι/ες σε κάθε ελευθεριακό εγχείρημα και χώρο έκφρασης που κράτος και φασίστες προσπαθούν να εξαφανίσουν.
Κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών/τριών ενάντια στο φασισμό.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

πηγή : https://el-gr.facebook.com/permalink.php?stor…


1 2 3