Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 στις 20.00

Βραδιά Αργεντίνικου Τάνγκο

Βραδιές Τάνγκο της Πρωτοβουλίας Ανήσυχων Τανγκέρων

Βραδιές Αργεντίνικου Τάνγκο από την ομάδα Αργεντίνικου Τάνγκο της Πρωτοβουλίας Ανήσυχων Τανγκέρων τις τρίτες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου από τις 20:00 μέχρι τις 02:00 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Νοσότρος και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο Η Σκάλα.

13/2 Νοσότρος
20/2 Σκάλα
27/2 Νοσότρος
6/3 Σκάλα
13/3 Νοσότρος
20/3 Σκάλα
27/3 Νοσότρος

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

20:00 - 21:30 Tango Cafe
21:30 - 22:00 Σωματική ενεργοποίηση
22:00 - 02:00 (?) Milonga - Βραδιά Αργεντίνικου Τάνγκο

-20:00-21:30 Tango Cafe:
Πίνουμε τον καφέ μας ή το τσάι μας υπό τους ήχους του Αργεντίνικου Τάνγκο και συζητάμε όσον αφορά το Αργεντίνικο Τάνγκο, την Πρωτοβουλία Ανήσυχων Τανγκέρων, τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και ότι άλλο προκύψει. Κάθε φορά με διαφορετική θεματική που θα ανακοινώνεται. Παράλληλα όποιος θέλει μπορεί να χορέψει χαλαρά.

-21:30-22:00 Σωματική Ενεργοποίηση:
Το Τάνγκο είναι ένας χορός που έχει ανάγκη από ενεργόποιημένο, χαλαρωμένο και δεκτικό σώμα για να μπορέσουμε να επιτύχουμε καλή επικοινωνία με τ@ παρτενέρ μας και για να είναι ο κάθε χορός μας ξεκούραστος και απολαυστικός. Ένα μισάωρο "ζέσταμα" λοιπόν που εκτός από το ότι θα ενεργοποιήσει το σώμα μας, θα μας συντονίσει με τους υπόλοιπους, ξεκινώντας τη Μιλόνγκα με κοινή αφετηρία, πλέον.

-22:00-02:00(?) Milonga:
Ερχόμαστε όπως νιώθουμε άνετα (από άποψη ντυσίματος και εμφάνισης) και είτε χορεύουμε είτε όχι, συμμετέχουμε όλοι μαζί στην "τελετουργία" της Μιλόνγκας. Αυτό σημαίνει ότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και επιδιώκουμε μια αρμονική συνύπαρξη. Όσοι δε χορεύουμε επιτρέπουμε σε όσους χορεύουν να ακούνε τη μουσική. Όσοι χορεύουμε σεβόμαστε πρώτα τ@ παρτενέρ μας και ύστερα ολόκληρη την πίστα του χορού. Τέλος όπως λέει και στο κείμενο παρακάτω, συμπεριφορές σεξιστικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές και με οποινδήποτε τρόπο προσβλητικές δε θα γίνονται ανεκτές.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με την Πρωτοβουλία Ανήσυχων Τανγκέρων μπορείτε να ακολουθείτε τη σελίδα στο Facebook
https://www.facebook.com/ProtovouliaAnisixonT…

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Νοσότρος
https://www.facebook.com/NosotrosSocialCentre…

Αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο Η Σκάλα
https://www.facebook.com/Αυτοδιαχειριζόμενο-Κ…

Παρατίθεται το κείμενο δημιουργίας της ομάδας:

Ομάδα Αργεντίνικου Τάνγκο στο Νοσότρος
Η Πρωτοβουλία Ανήσυχων Τανγκέρων (ΠΑΤ) κάνει τα πρώτα της βήματα στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Νοσότρος. Η ομάδα που ξεκινάει έχει δύο βασικούς στόχους. Να αποτελέσει παρέμβαση στην υπάρχουσα κοινότητα τάνγκο της Ελλάδας και να εξερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η διδασκαλία του χορού , αυτού , να γίνει μια διαδικασία ουσιαστική και συλλογική. Επιδιώκουμε την πλήρη αποδόμηση της κυρίαρχης κουλτούρας του Τάνγκο και τη συλλογική επανοικοδόμησή της. Διατηρώντας, μονάχα, τα θεμελιώδη στοιχεία της. Τα δομικά στοιχεία του χορού (αγκαλιά, βήμα κλπ) και την κλασσική μουσική Τάνγκο, ως την πλέον κατάλληλη, για το χορό αυτό.

Οι Συναντήσεις - "Μαθήματα"
Όσον αφοα τις συναντήσεις της ομάδας. Αρχικά, θα προσπεράσουμε την κυρίαρχη τάση που θέλει τα μαθήματα Τάνγκο να εστιάζουν στη διδασκαλία ενός κινησιολόγιου του τάνγκο και στις "φιγούρες". Το Αργεντίνικο Τάνγκο πριν από ότιδήποτε άλλο είναι ένας χορός και ένας χορευτής έχει ως βασικό εργαλείο το σώμα του. Φαντάζει αδιανόητο να μάθεις να χορέυεις με ένα άλλο σώμα αν δεν ανακαλύψεις πρώτα πώς λειτουργεί το δικό σου. Για αυτό, θα επικεντρωθούμε στο να μάθουμε πώς λειτουργεί το σώμα μας, ώστε να μπορέσουμε , ύστερα, μαζί με τον άλλον, να εξερευνήσουμε πώς μπορούν δύο σώματα να κινηθούν μαζί. Επίσης, επιθυμούμε να ανακαλύψουμε εκ νέου την εκμάθηση του Τάνγκο συλλογικά (όπως γινόταν και στις απαρχές του) και όχι δασκαλοκεντρικά. Οι συναντήσεις μας θα χωρίζονται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα εξερευνούμε και θα ενεργοποιούμε το σώμα μας , με την καθοδήγηση εμψυχωτή, πάντα με εστίαση σε όσα αφορούν άμεσα το Τάνγκο. Στο δεύτερο μέρος θα βοηθάμε ο ένας τον άλλον να ανακαλύψουμε τι σημαίνει χορεύω τάνγκο και να εξελίχθούμε σε αυτό. Οι συναντήσεις αφορούν από πρωτάρηδες μέχρι τανγκέρους με πολλά χιλιόμετρα στις πίστες. Όλοι μαζί θα (επανα)προσδιορίσουμε τι σημαίνει τάνγκο για εμάς.

Όσον αφορά την παρέμβαση
Θέλουμε ένα Τάνγκο στο οποίο χωράνε όλοι, εκτός από αυτούς που δε θέλουν να χωράνε όλοι, φυσικά. Δε μας αφορά καμία κουλτούρα Τάνγκο που επιβάλλει την ετεροκανονικότητα στο ρόλο που θα χορέψεις και θα συμπεριφερθείς αλλά και την "επισημότητα" στο ντύσιμο και στην εμφάνιση, γενικότερα. Θέλουμε ο καθένας να χορεύει όποιον ρόλο επιθυμεί (ή και τους δύο), ασχέτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και να ντύνεται όπως ο ίδιος επιθυμεί. Επίσης, θέλουμε ένα Τάνγκο στο οποίο όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να χορεύουν και να κοινωνικοποιηθούν μέσα από αυτό το χορό, ασχέτως της οικονομικής τους κατάστασης. Τέλος, συμπεριφορές σεξιστικές, ομοφοβικές, ρατσιστικές ή με οποιονδήποτε τρόπο ενοχλητικές/προσβλητικές δε θα γίνονται ανεκτές.

Γιατί Τάνγκο?
Επιθυμούμε μέσα από το Αργεντίνικο Τάνγκο να μάθουμε να επικοινωνούμε λεκτικά και μη, να αναπτύξουμε την αίσθηση του αλληλοσεβασμού και να μπορέσουμε, ο καθένας με τη διαφορετικότητά του, να συνυπάρξουμε αρμονικά. Είναι πάρα πολλοί οι λόγοι που το Αργεντίνικο Τάνγκο έχει αξία να αποτελέσει μέσο παρέμβασης στην κοινωνία. Όσοι χορεύουν ήδη θα το έχουν αντιληφθεί. Όσοι δεν χορεύουν μπορούν να έρθουν για να το μάθουν, χορεύοντας