Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 στις 12.00

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση ενάντια στην έμφυλη βία

Στις 17/12/2017, η ΕΧ, 49 ετών, η ΒΧ, 70 ετών και η ΜΖ 3 ετών, πέφτουν νεκρές μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Τρεις γενιές γυναικών νεκρές από το χέρι ενός άντρα: του πατέρα, του σύζυγου, του γαμπρού, του αστυνομικού.

Τα ΜΜΕ μιλάνε πάλι για «μεμονωμένο περιστατικό» και «οικογενειακή τραγωδία» . Χαρακτηρίζουν το δράστη «τέρας» και «ψυχικά διαταραγμένο» . Η πραγματικότητα όμως, είναι άλλη: οι γυναικοκτονίες αποτελούν πανδημικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κύρια αιτία θανάτου διεθνώς των γυναικών ηλικίας 16-44, είναι η δολοφονία τους από κάποιο οικείο πρόσωπο.

Η ευκολία με την οποία τα ΜΜΕ, η αστυνομία αλλά κι εμείς οι ίδιοι μιλάμε για «τρελούς» αποσιωπά τις πραγματικές αιτίες πίσω από τους βιασμούς και τις γυναικοκτονίες. Η βία που δεχόμαστε ως γυναίκες καθημερινά δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής στιγμής, ούτε ασκείται από συγκεκριμένες ομάδες αντρών. Είναι η βία της πατριαρχίας, μια βία που διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλους του χώρους που ζούμε: βία στο σπίτι, βία στην πλατεία, βία στην εργασίας μας. Κάθε πράξη βίας ενάντιον μας στρώνει το έδαφος για εγκλήματα πάνω στα σώματα μας και η ακραία μορφή αυτής της βίας είναι η γυναικοκτονία. Το Κράτος, η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες ζωής των γυναικών και συνεχίζουν να αφήνουν αυτό το έδαφος να μεγαλώνει με αποτέλεσμα στο τέλος να μας τρώει.

Μέσα σε όλο αυτό πλαίσιο που ζουν οι κοινωνίες, οι άντρες ως μέρος αυτών, κάθε μέρα της ζωής τους εκπαιδεύονται να είναι κακοποιητικοί απέναντι στις γυναίκες: να υποτιμούν, να θυματοποιούν, να αντικειμενοποιούν, ακόμα και να μισούν. Γίνονται συχνά επιθετικοί σε διάφορες μορφές κοινωνικών σχέσεων: ως πατεράδες, σύζυγοι, καθηγητές, προπονητές, γιατροί, αστυνομικοί. Τα κρούσματα επιθέσεων κάτω από αυτές τις ιδιότητες -σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα- είναι αρκετά συχνά γι' αυτό και τα τονίζουμε.
Εμείς ως γυναίκες, κόντρα σε ότι ακούγεται σχετικά με τις δολοφονίες μας, λέμε ότι:

Το χέρι και το όπλο του αστυνομικού Χ.Ζ το σήκωσε ο μισογυνισμός και η αστυνομική βία. Και του το επέτρεψε η ανοχή από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν δεχόμαστε να ακούμε άλλες δικαιολογίες για τα μισογύνικα εγκλήματα. Δεν δεχόμαστε άλλο τη σεξιστική βία σε κάθε της μορφή, στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά. Πόσο μάλλον όταν φτάνει στο σημείο να μας σκοτώσει. Δεν προκαλούμε αυτήν την βία! Θέλουμε να ζούμε ελεύθερες όπου και όπως θέλουμε!

Καλούμε όλες τις γυναίκες, όλους τους ανθρώπους που δέχονται σεξιστική βία, κάθε συλλογικότητα αλλά και κάθε άνθρωπο που θεωρεί ότι στέκεται δίπλα στις γυναίκες απέναντι στον μισογυνισμό σε συγκέντρωση στους Αγίους Αναργύρους το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι να φωνάξουμε μαζί: Ούτε μία λιγότερη!

Φεμινιστική δικτύωση για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα

πηγή : https://www.facebook.com/events/1426347132179…


Συγκέντρωση και διαμαρτυρία για τις 3 γυναικοκτονίες στους Αγίους Αναργύρους- Δεν είναι μεμονωμένο «θρίλερ», είναι ο μισογυνισμός που σκοτώνει τις γυναίκες.

Ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Τον Δεκέμβριο του 2017 παρακολουθήσαμε μέσω των ΜΜΕ τις αιτίες για τις οποίες ο αστυνομικός Χ.Ζ κατέληξε να σκοτώσει την γυναίκα του, την πεθερά του και το παιδί του μέσα στο σπίτι τους. Οι αιτίες κυμαίνονταν σε διάφορα πλαίσια: είτε ήταν «τρελός», είτε «καταθλιπτικός», είτε «τον έπρηζε η πεθερά του και δεν άντεχε άλλο», είτε «είχε οικονομικά προβλήματα», είτε απλά ήταν άλλη μία οικογενειακή τραγωδία που δεν σχετίζεται ούτε στο ελάχιστο με όλες τις υπόλοιπες γυναικοκτονίες στον κόσμο. Για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι απλά μεμονωμένα «θρίλερ» με παρόμοιους χαρακτήρες και πλοκή, αλλά η ομοιότητα ανάμεσα τους φαίνεται τελικά να μην υπάρχει.

Γιατί το να σκοτώνουν οι άντρες τις γυναίκες είναι κάτι τόσο διαδεδομένο; Το γυναικείο κίνημα, σε όλο του το φάσμα, έχει δώσει τις απαντήσεις πάνω σε αυτό το ερώτημα. Είναι η δομή της κοινωνίας τέτοια που άνθρωποι εκπαιδεύονται να μισούν άλλους ανθρώπους επιβιώνοντας μέσα σε έναν ακραίο οικονομικό ανταγωνισμό που στο τέλος γεννά νεκροταφεία. Άντρες κατέληξαν να μισούν γυναίκες, μαθαίνοντας καθημερινά στην ζωή τους πως αυτές είναι κάτι κατώτερο από αυτούς, είναι ένα αντικείμενο είτε για σεξ είτε για οικογένεια.

Οι άντρες βλέπουν καθημερινά το Κράτος να αδιαφορεί για τα δικαιώματα των γυναικών, να μην τους παρέχει τα απαραίτητα για να ζήσουν ανεξάρτητες από τους ίδιους. Βλέπουν καθημερινά το Κεφάλαιο να απορρίπτει τις γυναίκες από θέσεις εργασίας και να είναι βάρος του όταν θέλουν να γίνουν μητέρες (βλ. την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τις απολύσεις εγκύων), βλέπουν τις γυναίκες μέσα στο σπίτι να ζουν τις ζωές των παιδιών τους και όχι τις δικές τους, βλέπουν την σεξουαλικότητα των γυναικών ως προέκταση της δικής τους σεξουαλικότητας. Βλέπουν την εξέλιξη της μισής ανθρωπότητας να μπλοκάρεται συστηματικά στη βάση του φύλου της και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει την υποτίμηση των γυναικών στα μάτια τους.

Αυτή η δομή της κοινωνίας, στην προκειμένη χρονική περίοδο η καπιταλιστική, που χωρίζει τους ανθρώπους σε αντίπαλα στρατόπεδα δημιουργώντας ένα κάρο καταπιέσεις: γυναίκες, lgbt, πρόσφυγες, μετανάστ(ρι)ες, μαύρους, κίτρινους, κόκκινους, ανθρώπους που ζουν σε κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον λόγω της λεηλασίας τους από το Κεφάλαιο και κινδυνεύουν κάθε μέρα από αρρώστιες, πρέπει να καταστραφεί! Δεν μπορούμε άλλο να υπομένουμε αυτές τις συνθήκες ζωής που αφήνουν έναν αστυνομικό να χρησιμοποιεί όλο του τον μισογυνισμό και την αστυνομική εξουσία του πάνω στα σώματα μας!

Η ομάδα γυναικών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλεί στην συγκέντρωση-διαμαρτυρία στις 24/2 στις 12.00 στην κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων να φωνάξουμε όλες/οι μαζί ότι όλες οι γυναίκες που σκοτώθηκαν από το χέρι της πατριαρχίας και του μισογυνισμού είναι παρούσες.

πηγή : http://rocinante.gr/sigkentrosi-ke-diamartiri…