Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στις 19.30

Διεθνιστική προβολή ταινίας με αφορμή το "Μακεδονικό"



Τον τελευταίο μήνα έχουν διοργανωθεί συλλαλητήρια ενάντια στο ενδεχόμενο να αναγνωρισθεί η γειτονική μας '' Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'' με ένα όνομα το οποίο να εμπεριέχει το όρο ''Μακεδονία''.

Όσοι αντίθενται σ΄ αυτό το ενδεχόμενο, αντιτείνουν, μάλιστα, πως η ''Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική''.

Μ΄ άλλα λόγια στη βούληση του γειτονικού σλαβικού λαού που κατοικεί σε ένα μέρος ενός γεωγραφικού χώρου που καλείται επί χιλιάδες χρόνια '' Μακεδονία'' να αναγνωρισθεί το κράτος του με ένα παρεμφερές όνομα, οι μετέχοντες στα συλλαλητήρια απαντάνε λίγο -πολύ με …πόλεμο ενάντια σ΄ αυτό το λαό.

Γιατί η υπεράσπιση της ''μίας'' και ''ελληνικής'' Μακεδονίας σημαίνει υποστήριξη της γραμμής του πολέμου της Ελλάδας ενάντια στην Π.Γ.Δ.Μ;

Γιατί πως αλλιώς ο γεωγραφικός χώρος στον οποίο κατοικούν σήμερα Σλάβοι (δηλαδή η σημερινή Π.Γ.Δ.Μ.) και , ταυτόχρονα, σε άλλο σημείο του ίδιου χώρου, Έλληνες (δηλαδή στην καθ΄ημάς Μακεδονία ή Βόρεια Ελλάδα) θα καταστεί στην πράξη ''ελληνικός'' ;

Έτσι όσοι Έλληνες διαδηλωτές υποστηρίζουν την ελληνική ''αποκλειστικότητα'' της ''Μακεδονίας'' θέλουν να βαφθεί ξανά με αίμα η Βαλκανική χερσόνησος.

Όπως, δηλαδή, συνέβη τελευταία το 1999 με τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς σε βάρος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Σερβίας , αλλά και πιο πριν το 1995 στον εμφύλιο πόλεμο στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, τον οποίο πάλι πυροδότησε το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση… Και τότε κάποιοι στη Γιουγκοσλαβία, διεκδικούσαν την ''αποκλειστικότητα'' σε ονόματα περιοχών, κατασφάζοντας κάποιους άλλους που διεκδικούσαν το ίδιο για τους εαυτούς τους.

Σήμερα και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ζουν στα ατελείωτα ερείπια της άλλοτε κοινής τους χώρας, της Γιουγκοσλαβίας και εμείς, στην Ελλάδα, ζούμε στα ερείπια της άλλοτε ''ευημερούσας'' δικής μας που έφεραν τα Μνημόνια της τρόικας και των ντόπιων καπιταλιστών.

Τη δική μας καταστροφή που ξέσπασε το 2010 και συνεχίζεται ως σήμερα τη γνωρίζουμε.

Κάποιοι από εμάς δεν είχαμε γεννηθεί το 1995 ή ακόμα και το 1999. Έτσι δεν γνωρίζουμε καλά -καλά τι έγινε τότε. Κάποιοι άλλοι ξεχάσαμε με τα χρόνια.

Καλό είναι, λοιπόν, να θυμηθούμε: Τι ήταν η Σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία στην οποία κάποτε ανήκαν οι Δημοκρατίες της Σερβίας, της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, της Μακεδονίας και άλλες ; Πότε διαλύθηκε; Γιατί διαλύθηκε; Τι συνέβη αφού διαλύθηκε; Τι ''τρέχει'' αυτήν την περίοδο στα Βαλκάνια;

> Η ταινία που θα προβάλλουμε περιγράφει την ιστορία μιας κοινότητας ανθρώπων που μένει κρυμμένη σε ένα υπόγειο από το 1943, δηλαδή από την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής της Γιουγκοσλαβίας μέχρι… το 1991, όταν πια η χώρα τους έχει διαλυθεί από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ , της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους ντόπιους εθνικιστές συνεργάτες τους….

''Underground''

(1995, Σκηνοθεσία: Εμίρ Κουστουρίτσα

Πρωταγωνιστούν Μίκι Μανόλοβιτς, Λαζάρ Ριστόφσκι, Μιρχάνα Γιόκοβιτς)

πηγή : https://www.facebook.com/events/1915671535171…
πηγή : email που λάβαμε στις 22 Φεβρουάριος 18h