Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στις 18.00

Μικροφωνική αλληλεγγύης στο Αφρίν

Στις 20 Ιανουαρίου 2018, το Tουρκικό κράτος ξεκίνησε μια συντονισμένη χερσαία και εναέρια επίθεση, με την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» ενάντια στο καντόνι του Afrin στη Rojava της ΒΔ Συρίας . Χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής είναι ότι κατά τη διάρκεια του Συριακού εμφυλίου αποτέλεσε καταφύγιο για περίπου 400.000 εσωτερικά εκτοπισμένους από περιοχές όπως το Aleppo και το Idlib, καθώς δεν έχει αποτελέσει πεδίο μάχης στα 7 χρόνια του πολέμου. Το καντόνι του Afrin συνορεύει με αυτό του Kobane όπου οργανώθηκε η αντίσταση ενάντια στους τζιχαντιστές του Isis και από κοινού αποτελούν την εδαφικοποίηση του πειράματος του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού.

Ως στόχος το Άφριν λοιπόν αποτελεί συνειδητή επιλογή του τουρκικού κράτους. Από τη μία, στο εσωτερικό της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά, με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όξυνε τις επιθέσεις ενάντια στις κουρδικές μειονότητες, που διαχρονικά αποτελούν τον νούμερο ένα εσωτερικό εχθρό, με κατασκευασμένες διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, στρατιωτικές επεμβάσεις, καταστρατηγώντας ακόμα και τις βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την άλλη, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η επιλογή του τουρκικού κράτους να εμπλακεί σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής, αρχικά ενισχύοντας υλικά τους τζιχαντιστές και με αποκορύφωμα την κήρυξη του πολέμου στο Άφριν, επισφραγίζει τις ολοκληρωτικές τάσεις του τουρκικού κράτους υπό τον Ερντογάν και το σχέδιο απόλυτης κυριαρχίας επί των «εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών».

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, η αντίσταση των κουρδικών κοινοτήτων και των στρατιωτικών δυνάμεων YPG και YPJ δεν έχει χαρακτήρα μόνο μετωπικής σύγκρουσης αλλά και επανακαθορισμού των κοινωνικών σχέσεων και της πολιτικής οργάνωσης. Από τις φεμινιστικές ταξιαρχίες ενάντια στην πατριαρχία, μέχρι τις προσπάθειες αυτόνομης οργάνωσης της κοινωνίας με την ισότιμη συμμετοχή των διάφορων εθνοτικών ομάδων που συμβιώνουν εδώ και πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Κουρδιστάν, στη Ροζάβα (και συνεπώς στο Άφριν) λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο δημοκρατικό πείραμα παγκοσμίως. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι ο κουρδικός αγώνας χρειάζεται τη διεθνιστική στήριξη και αλληλεγγύη.

Η κήρυξη του πολέμου στο Afrin σηματοδότησε την έναρξη εκδηλώσεων αλληλεγγύης τόσο από την παγκόσμια κουρδική διασπορά όσο και από το παγκόσμιο, ευρύτερο, ριζοσπαστικό κίνημα. Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να δράσουμε τοπικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης συγκροτώντας την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο Afrin. Στόχος μας αποτελεί να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις κινητοποιήσεις της ολιγάριθμης κουρδικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, παρεμβαίνοντας στο δημόσιο λόγο και χώρο.

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/02/2018 18.00 ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΕΡΜΟΥ

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη

Bijî berxwedana Efrînê!

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για το Afrin

πηγή : email που λάβαμε στις 22 Φεβρουάριος 20h