Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στις 18.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Φεμινιστική πορεία

ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η 8 ΜΑΡΤΗ

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η κοινωνία σπεύδει να γιορτάσει την ημέρα της γυναίκας, με μπόλικα λουλούδια, αρώματα και χρόνια πολλά, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να ξεπλύνει τα βαθιά εξουσιαστικά-πατριαρχικά χαρακτηριστικά της, με ημερίδες και φανφάρες για την ισότητα των φύλων. Για ποιο λόγο όμως χρειάζεται η γυναίκα -και κάθε εκφραζόμενη θηλυκότητα- μία παγκόσμια ημέρα? Η απονοηματοδότηση αυτής της ημέρας, όπως και ο πλήρης διαχωρισμός της από τις ρίζες της, για εμάς, είναι και αυτά ένα κομμάτι της πατριαρχικής κυριαρχίας που βιώνουμε. Ένα εξουσιαστικό σύστημα, όπως χρειάζεται τους καταπιεστές και τους καταπιεζόμενους, έτσι χρειάζεται και την διαγραφή της ιστορικής μνήμης, ώστε να μην υπάρχει βάση για εξέγερση.

Για την υπενθύμιση λοιπόν, η ιστορία της 8 Μαρτίου ξεκινάει μέσα από τους αγώνες των γυναικών από το μόνο μέρος που μπορούσαν να συλλογικοποιήσουν τις ανάγκες τους και να οργανωθούν. Μέσα στους χώρους δουλειάς τους. Από τις πρώτες απεργίες το 1910 στην Νέα Υόρκη μέχρι και σήμερα, μία από τις βασικές διεκδικήσεις, είναι οι ίσοι μισθοί μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι διεκδικήσεις των γυναικών συνέχισαν τις επόμενες δεκαετίες με πολύ αγώνα αλλά και καταστολή: δικαίωμα στην ιδιοκτησία, δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Γι' αυτό τα ταξικά χαρακτηριστικά του φεμινιστικού αγώνα είναι βασικά στις διεκδικήσεις του. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η καθολική εκκλησία αναγνώρισε ότι έχουμε ψυχή (δηλαδή είμαστε άνθρωποι), μόλις τον 16ο αιώνα (σύνοδος του Τρέντο), ενώ μέσα από το στόμα του Άγιου Βασίλειου μαθαίνουμε την θέση της ορθοδοξίας για εμάς: «Η γυναίκα δεν έχει την άδεια να αφήνει τον άνδρα της, αλλά, κι αν δέρνει αυτήν εκείνος, πρέπει να υπομένει».

Όσο όμως υπάρχει αντίσταση, υπάρχει και καταστολή. Κάθε φορά που αμυνόμαστε στην έμφυλη βία που καθημερινά δεχόμαστε, τόσο το πατριαρχικό - καπιταλιστικό σύστημα βάζει όλα του τα όπλα εναντίων μας. Ενδεικτική ήταν η αντιμετώπιση από αστυνομία, Μ.Μ.Ε. και δικαιοσύνη, στις πρόσφατες υποθέσεις γυναικών σε κατάσταση αυτοάμυνας από επίδοξους βιαστές και κακοποιητικούς συντρόφους. Φυλάκιση, διαπόμπευση και ψυχολογική εξόντωση. Στην περίπτωση της 22χρονης από την Κόρινθο, η ποινή ήταν 15χρόνια φυλάκισης και της Τ. 10 χρόνια, επειδή έκαναν το αυτονόητο και αμύνθηκαν. Η αυτοάμυνα όμως δεν τους αναγνωρίστηκε στο δικαστήριο. Και κάπου εδώ είναι που η κουλτούρα του βιασμού γίνεται εργαλείο του συστήματος.

Κάθε φορά βιώνουμε την ίδια συνθήκη: ο πατριάρχης παρουσιάζεται ως «έντιμος πολίτης και οικογενειάρχης», ενώ οι γυναίκες που κατάφεραν (ή όχι) να του ξεφύγουν, βαφτίζονται «χαμηλών ηθών ή αξιών», «υστερικές» και «υπερβολικές», αποκαθιστώντας έτσι την έμφυλη τάξη πραγμάτων. Ο δράστης, σύμφωνα με αυτούς, «πρέπει να παραδοθεί λευκός, χωρίς το στίγμα». Προφανώς, για κράτος και εξουσία, ο όρος άμυνα, ισχύει μονάχα για άντρες που υπερασπίζονται το βιος και την τιμή τους.

Κάθε μέρα που περνά, μας υπενθυμίζει ότι ο φεμινισμός είναι το δικό μας εργαλείο ελευθερίας. Κάθε φορά που θεωρείται αυτονόητο ότι στο σπίτι το φαγητό θα μαγειρευτεί από εμάς και τα παιδιά θα ανατραφούν από εμάς - αμισθί. Κάθε φορά που ως γιαγιάδες, επωμιζόμαστε την λειτουργία όλου του σπιτιού. Κάθε φορά που άνεργες, κοιτάμε τις αγγελίες που ζητούν «εμφανίσιμες κοπέλες» και που ως εργαζόμενες βιώνουμε την σεξουαλική παρενόχληση και συγχρόνως αμφισβητείται η ποιότητα της εργασίας μας λόγω του φύλου μας. Κάθε φορά που βλέπουμε τον άνδρα συνάδελφό μας να παίρνει μεγαλύτερο μισθό και κάθε φορά που τα αφεντικά υποχρεώνουν να υπογράψουμε: Δεν θα μείνω έγκυος!. Κάθε φορά που βλέπουμε την νομική επικύρωση του σεξισμού, όπως προσφάτως που επετράπη η απόλυση εγκύων γυναικών από την Ε.Ε.. Κάθε φορά που ακούμε βήματα από πίσω μας στον δρόμο το βράδυ, μα και κάθε φορά που ακούμε αυτή την σιχαμένη συμβουλή μετάθεσης της ευθύνης: «Μην κυκλοφορείς μόνη σου το βράδυ». Κάθε φορά που άλλη μία από εμάς γεμίζει μώλωπες ή πέφτει νεκρή από τα χέρια του συντρόφου, του συζύγου, του πατέρα και του αδελφού, υπό τον τίτλο τους «μεμονωμένο περιστατικό» και κάθε φορά που η ετεροκανονικότητά τους βρωμάει από το κεφάλι: ο «άντρας» ο σωστός δεν είναι γκέι, η τρανς γυναίκα δεν είναι γυναίκα και γενικά ό,τι δεν χωράει στην σεξιστική νοοτροπία τους, δεν του αναγνωρίζεται ανθρώπινη υπόσταση άξια σεβασμού.

Ανέγγιχτη από αυτήν την πατριαρχική σαπίλα δεν μένει προφανώς ούτε η λεβεντογέννα Κρήτη. Οι μούσκαροι, και οι παλικαράδες αλλά και οι «ευυπόληπτοι οικογενειάρχες» που κυκλοφορούν αμέριμνα στους δρόμους, βαφτίσανε ότι τους λείπει σε ποιότητα - παράδοση και λεβεντιά και το οιδιπόδειό τους - μητριαρχία. Κατά τα άλλα, όταν σβήσουν τα φώτα στην πόλη ή στο χωριό, όλοι και όλες μας, κάνουμε πως δεν ακούμε τις φωνές και τα κλάματα από το δίπλα σπίτι.

Οι φεμινισμοί, δεν είναι όρος του παρελθόντα χρόνου, δεν είναι γυναίκες που μισούν τους άντρες, ούτε στόχος τους είναι να κάψουν τα εσώρουχά τους (που πολλές φορές είναι και κάπως χρήσιμα). Στο εδώ και το τώρα, οι φεμινισμοί είναι πολλοί και όλοι έχουν κάτι κοινό: Το τέλος της πατριαρχίας και της επιβολής πάνω στα σώματα και τις ζωές των ανθρώπων βάση φύλου, σώματος και σεξουαλικού προσανατολισμού. Η μάχη δηλαδή ενάντια στην πραγματικότητα όπου ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙΑ+ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουήρ, Ίντερσεξ, Ασέξουαλ+), ηλικιωμένοι, μετανάστριες, άνθρωποι με διαφορετικό σωματότυπο από αυτόν που δείχνουν τα περιοδικά μόδας, γυναίκες, παιδιά, φύση, γη και γενικότερα ΟΛΑ όσα ξεφεύγουν από τα κυρίαρχα πρότυπα, βιώνουν διακρίσεις, κοινωνική βία και υπόκεινται σε εκμετάλλευση.

Οι αγώνες που γίνονται σήμερα είναι σημαντικοί και είναι παγκόσμιοι. Σε Βρετανία και Ιταλία, η φετινή 8 Μάρτη κηρύχτηκε απεργία των γυναικών, διεκδικώντας ίσους μισθούς. Στην Πολωνία, οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους, αντιτασσόμενες σε κράτος και εκκλησία, διεκδικώντας δικαίωμα στην άμβλωση και ισότητα των φύλων. Στην Ινδία, οι γυναίκες αυτοοργανώνονται και δημιουργούν ομάδες άμυνας για την προστασία τους απέναντι στην κουλτούρα που έχει νομιμοποιήσει τους βιασμούς. Στο Κομπάνι, οι κούρδισες γυναίκες παίρνουν τα όπλα, και βάζουν την ισότητα των φύλων ως κύριο πρόταγμα της επανάστασης. Στην Τσιάπας του Μεξικού, καλείται η πρώτη διεθνής πολιτική, καλλιτεχνική, αθλητική, πολιτιστική συνάντηση αγωνιζόμενων γυναικών. Στην βαθιά πατριαρχική και σεξιστική βιομηχανία του κινηματογράφου στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενες γυναίκες βγάζουν στο φως όλα τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών που έχουν βιώσει. Αυτό πυροδοτεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αντίστοιχες καταγγελίες στον χώρο εργασίας, όπως στην Σουηδία, που σωματεία και συνδικάτα καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση.

Δεν χρειαζόμαστε, ούτε θέλουμε, άτια ή στολές του μακεδονο-καρνάβαλου. Ο φεμινιστικός αγώνας - άλλοτε αόρατος και άλλοτε ορατός - είναι πέρα από έθνη και πατρίδες και είναι μέσα στην καθημερινότητά μας, όσο βιώνουμε την έμφυλη βία σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

αυτοοργανωνόμαστε και μαχόμαστε αλληλέγγυα μέχρι το τέλος της πατριαρχίας.

ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ - ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΕΞΙΣΤΗ

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΙ ΤΡΑΝΤΑΖΟΥΝΕ ΟΛΑΚΕΡΗ ΤΗ ΓΗ

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ - 8 ΜΑΡΤΗ, 6 μ.μ. στα ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/73457/


1 2 3

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ, ΩΡΑ 18.00 ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Αυτό που συμβαίνει στο Ηράκλειο σήμερα, όπου η δημοτική αρχή θέλει να εκμεταλλευθεί το τελευταίο ελεύθερο και ζωντανό κομμάτι της πόλης, το Πάρκο Γεωργιάδη, αλλάζοντας βίαια τον χαρακτήρα και τη χρήση του, μέσα από την πρόφαση της «αναβάθμισής» του, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ούτε διαφορετικό από την αντιμετώπιση και τη συνολική στάση των κρατούντων απέναντι στη Ζωή, τη Γη και τα πλάσματά της, τις τελευταίες χιλιάδες χρόνια.

Είναι γνωστό ιστορικά πως αρκετά νωρίτερα από τον ερχομό της Εποχής του Χαλκού, 4.000π.Χ., άρχιζε να πρωτο-εμφανίζεται αυτό που σήμερα αποκαλούμε Πατριαρχία, ένα σύστημα αρσενικής κυριαρχίας, που έχει τις ρίζες του στο ήθος του Πολέμου, το οποίο νομιμοποιεί τη βία, καθαγιασμένη από θρησκευτικά σύμβολα, όπου οι άνδρες επιβάλλονται στις γυναίκες μέσω του ελέγχου της γυναικείας σεξουαλικότητας, με σκοπό τη μεταβίβαση ιδιοκτησίας σε άνδρες κληρονόμους, διατάζοντας άνδρες -ήρωες του πολέμου- να σκοτώνουν άνδρες-εχθρούς, προτρέποντάς τους να βιάζουν γυναίκες, να κατάσχουν γη και αγαθά, να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους και να επιβάλλονται στην κατακτημένη φυλή.

Η καταπίεση αιώνων που επιβάλλεται στις γυναίκες όλων των φυλών και των τάξεων, μέσω των θεσμών της οικογένειας, παιδείας, θρησκείας σε συνεργασία με τους φορείς της δικαιοσύνης, υγείας και διακυβέρνησης, έχει καταστήσει το γυναικείο σώμα ένα πεδίο προς κατάκτηση για την παραγωγή υπηκόων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη στυγνή εκμετάλλευση της Γης, όπου όλοι οι φυσικοί της πόροι απομυζούνται για την εγκαθίδρυση και στερέωση των Ηγετών της Πατριαρχίας.

Ο αγώνας μας για την υπεράσπιση του Πάρκου Γεωργιάδη δεν είναι ξέχωρος από τον αγώνα μας ενάντια στη λεηλασία της Γης και την εμπορευματοποίηση της Ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της. Ο δρόμος για αυτά περνάει μέσα από την αποδόμηση της Πατριαρχίας και τη Γυναικεία απελευθέρωση. Άλλωστε, το σώμα της Γης που γεννάει και μας θρέφει δεν είναι πολύ διαφορετικό από το σώμα των Γυναικών που δύναται να φέρνει στη ζωή και να ανατρέφει νέα μέλη στην ανθρώπινη κοινότητα.

Αυτή η σύνδεση για μας είναι ξεκάθαρη και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να οραματιζόμαστε έναν άλλον τρόπο ζωής, όπου η αυτοδιάθεση των σωμάτων και των ζωών μας, οι κοινοτικοί δεσμοί , η αυτοδιαχείρηση και η αλληλεγγύη, η άμεση δημοκρατία, η ποικιλομορφία και η αρμονική συνύπαρξη με τη Φύση και τα πλάσματά της θα είναι δομικά συστατικά του.

Καλούμε σε πορεία την Πέμπτη 8 του Μάρτη, ώρα 18.00 στα Λιοντάρια, ημέρα Γυναικείου Αγώνα, για την αναγνώριση της βίας που ασκεί η Πατριαρχία στις ζωές τις δικές μας και των υπόλοιπων πλασμάτων της Γης.

Κόντρα στην Πατριαρχία και το Κράτος της Βίας και του Θανάτου.Συντασσόμαστε με τη Ζωή

για την αυτοδιάθεση της Γης και όλων των πλασμάτων της.

* Jin | Jiyan | Azadi : Βασικό σύνθημα της επανάστασης των Κούρδων στη Βόρεια Συρία που αποτυπώνει με απλότητα ότι ο δρόμος για την απελευθέρωση της Ζωής περνάει μέσα από τη γυναικεία απελευθέρωση.

Φυλές του πάρκου Γεωργιάδη

πηγή: https://www.facebook.com/fyles2parkou/


1 2 3

Ανακοίνωση στήριξης της Φεμινιστικής Πορείας στις 8/3/2018

Ανακοίνωση στήριξης της Φεμινιστικής Πορείας στις 8/3/2018

Η 8η του Μάρτη, έχει θεσμοθετηθεί και εορτάζεται παγκοσμίως ως "μέρα της γυναίκας". Μια ακόμη "παγκόσμια μέρα" κατά τον εορτασμό της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στις διπλανές μας μια μιμόζα ή κάποιο άλλο άνθος που στολίζει τα ανθοπωλεία την ημέρα αυτή. Άλλη μια παγκόσμια ημέρα, η θεματική της οποίας προσφέρεται πλήρως απονοηματοδοτημένη από το καπιταλιστικό σύστημα για εορτασμούς, κατανάλωση και επιφανειακά ευχολόγια, σε μια ακόμη προσπάθεια κατευνασμού και αποσιώπησης της πραγματικότητας και καθημερινότητας της έμφυλης καταπίεσης.
Η 8η Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη δεν ήταν όμως μια τέτοια μέρα. Ήταν μια μέρα που εργάτριες διεκδίκησαν δυναμικά, με διαδηλώσεις και απεργία, τη μείωση των ωρών εργασίας και την ισότιμη θέση τους έναντι των ανδρών σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό το νήμα ταξικής παράδοσης και διεκδίκησης έπιασε από το 1910 και η "Β` Διεθνής Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών" ορίζοντας την ημέρα αυτή ως μέρα αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτή την παράδοση αγώνα, επικεντρωμένη όχι μόνο ενάντια στη λήθη αλλά και στην οικοδόμηση του συνεχούς αγώνα του σήμερα, διατηρούν ζωντανή μαχητικές φεμινιστικές ομάδες και πρωτοβουλίες: η εν εξελίξει γυναικεία επανάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και πρόταγμα της κοινωνικής επανάστασης των Κούρδων, η εναντίωση στην απαγόρευση των αμβλώσεων σε κράτη ευρωπαϊκά όπως η φασιστική Πολωνία, ο γενναίος αγώνας ενάντια στη θεσμική συγκάλυψη των βιασμών στην Ινδία, οι συνδικαλιστικοί και μη αγώνες ενάντια στην ανισότητα και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς, η έμπρακτη αλληλεγγύη στις γυναίκες που αντιστάθηκαν και έκαναν το αυτονόητο αμυνόμενες όχι μόνο έναντι των βιαστών τους αλλά και των ελλήνων δικαστών που φαιδρά και απροκάλυπτα αναπαρήγαγαν και χρησιμοποίησαν ως εργαλείο τη διάχυτη κουλτούρα του βιασμού, ενός εργαλείου που βίαια κυριαρχεί ακόμη σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Όσο φαινομενικά μακριά -χωρικά- κι αν βρίσκονται μεταξύ τους οι αγώνες αυτοί και όσο διαφορετικά χαρακτηριστικά κι αν προσλαμβάνουν οι μορφές πάλης που υιοθετούν, κοινή συνισταμένη τους παραμένει ο αγώνας ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις, το σεξισμό και την ομοφοβία· ο αγώνας για την ελευθερία όλων μας. Επί μέρους αγώνες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των χειραφετητικών αγώνων και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη και σύνδεση των επιμέρους μορφών καταπίεσης και εκμετάλλευσης˙ στο σπίτι, στους χώρους δουλειάς, στο σχολείο, στο δρόμο, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Κι αν κάποιες από αυτές τις επί μέρους διεκδικήσεις φαντάζουν σήμερα αυτονόητες σε κάποια μέρη του πλανήτη, δεν ήταν πάντοτε. Είναι το αποτέλεσμα αγώνων αιματοβαμμένων μα και νικηφόρων. Αγώνων η ενότητα των οποίων και σήμερα έχει να αντιμετωπίσει ισχυρά και δομικά εργαλεία του καπιταλιστικού συστήματος. Η πατριαρχία άλλωστε αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα του καπιταλισμού στην διαρκή του προσπάθεια να διασπάσει την ενότητα της εργατικής τάξης και να εξασφαλίσει αναίμακτα τη συνέχιση της κυριαρχίας του σε όλο το φάσμα των ζωών μας. Είναι η κυρίαρχη καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας που συντηρεί την καταπίεση στη βάση του φύλου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις εκάστοτε ανάγκες του κράτους και του κεφαλαίου. Όσο δεν αντιτασσόμαστε οργανωμένα ενάντια στις (έμφυλες και μη) εργασιακές ανισότητες, τη διάχυτη επισφάλεια, τις απολύσεις εγκύων εργαζομένων, τους βιασμούς, την βία που δέχονται οι γυναίκες στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα, η πατριαρχία -ως θεσμική κληρονομιά και δομικό στοιχείο της εξουσίας και της ταξικής διαίρεσης των ανθρώπινων κοινωνιών- και κατ' επέκταση ο ίδιος ο καπιταλισμός θα συνεχίζουν να κυριαρχούν. Ο κοινός και οργανωμένος μας αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, το σεξισμό, και την ομοφοβία, οφείλει να έχει ταξική αφετηρία και να επιδιώκει την άμεση σύνδεση με τους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες, ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης, εφόσον επιδιώκει να είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος.
Για αυτούς τους λόγους στηρίζουμε το κάλεσμα της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας Ηρακλείου, όχι μόνο για τη φετινή 8η του Μάρτη αλλά και για κάθε μέρα. Ο ταξικός αγώνας ενάντια στο πατριαρχικό καπιταλιστικό σύστημα οφείλει να είναι συνεχής και δυναμικός και εμείς οφείλουμε να σταθούμε πλάι-πλάι οργανώνοντας την αντίσταση και την αντεπίθεσή μας.

Αυτοοργάνωση - αλληλεγγύη - μαχητικότητα

αναρχική συλλογικότητα
Οκτάνα
μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας
www.oktana.espivblogs.net
www.anarchist-federation.gr

πηγή : http://oktana.espivblogs.net/2018/03/07/ανακο…