Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 στις 19.30

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και Εκλογές

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση: Τετάρτη 14/3 στις 19:30

στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων, Τίτου Γεωργιάδη και Γερωνυμάκη (κοντά στο παλιό Μητέρα)

θέματα: απολογισμός, ενημέρωση για το σωματείο, εργασιακά, εκλογές σωματείου


Εγγραφές έως Δευτέρα 12/3

( Οι αιτήσεις εγγραφής στέλνονται στο smt.exirakleio@gmail.cexom)

Εκλογές: Κυριακή 18/3 ώρες 10:00 - 18:00

στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων, Τίτου Γεωργιάδη και Γερωνυμάκη (κοντά στο παλιό Μητέρα), μπορείτε να δείτε που βρίσκονται εδώ:http://goo.gl/maps/3sma3

Στο Ηράκλειο ψηφίζουμε για: 1) ΔΣ του Πανελλαδικού ΣΜΤ, 2) ΔΣ του Παραρτήματος Ηρακλείου του ΣΜΤ, 3) αντιπροσώπευση στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Εκλογές για τη διοίκηση του Πανελλαδικού Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και τα κατα τόπους Παραρτήματα θα πραγματοποιηθούν επίσης στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Χανιά και στην Αθήνα.

Τα μέλη του σωματείου ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους και με το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο.

Μέλη μας μπορούν να γίνουν:

  • Μηχανικοί (διπλωματούχοι & πτυχιούχοι) / Σχεδιαστές / Πληροφορικάριοι / Περιβαλλοντολόγοι, Γεωπόνοι, Γεωλόγοι, Δασολόγοι / Εργοδηγοί
  • με εξαρτημένη σχέση εργασίας: μισθωτοί/εργαζόμενοι με μπλοκάκι/ ανασφάλιστοι/ ενταγμένοι σε προγράμματα / συμβασιούχοι τεχνικοί του δημοσίου (εφόσον δεν μπορούν να εγγραφούν στο σωματείο του φορέα τους)/ άνεργοι & υποαπασχολούμενοι τεχνικοί ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη σε ΤΕΕ / ΕΕΤΕΜ / επιστημονικούς συλλόγους μηχανικών κλπ

Οργανωνόμαστε, συμμετέχουμε ενεργά, ψηφίζουμε και ισχυροποιούμε το σωματείο μας!

Κάλεσμα σε συναδέλφους τεχνικούς

Ρόλος - αναγκαιότητα ύπαρξης σωματείων εργαζομένων

Κεφάλαιο - εργοδοσία, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ βαδίζουν το δρόμο της κατάργησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Μεθόδευσαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, φορολογική λεηλασία στα λαϊκά στρώματα, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, αποδόμηση της δημόσιας υγείας, πετσόκομμα των επιδομάτων και των κοινωνικών δαπανών, εργασία τις Κυριακές και πολλά ακόμα. Η διαπάλη που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα για το πολυνομοσχέδιο αποτύπωσε την είσοδο σε μια νέα περίοδο του εργατικού κινήματος. Ο αντισυνδικαλιστικός νόμος καταργεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία και βάζει στο στόχαστρο τα πρωτοβάθμια σωματεία γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από την βάση των εργαζόμενων μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων είναι οι συλλογικοί φορείς μέσω των οποίων μπορούμε να προασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Είναι το μέσο για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, και κυρίως είναι η ασπίδα μας και το όπλο μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε.

Τι είναι και πως λειτουργεί το ΣΜΤ;

Το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει παραρτήματα σε Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο, ενώ ΣΜΤ υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη. Καλύπτουμε εργαζόμενους τεχνικούς ανεξάρτητα από την μορφή της εργασιακής τους σχέσης (μισθωτοί, με μπλοκάκι, με προγράμματα επισφάλειας, μαύρα) και την εκπαιδευτική βαθμίδα απ' την οποία προέρχεται ο καθένας, ώστε να μπορούμε να προασπίζουμε τα κοινά μας συμφέροντα απέναντι στην εργοδοσία κόντρα σε διαχωρισμούς που χρόνια λειτουργούσαν διχαστικά ανάμεσα μας. Βασική μας στόχευση είναι η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) η οποία κατοχυρώνει τους όρους με βάση τους οποίους παρέχουμε την εργασία μας (μισθός, ωράριο, ασφάλιση, κανονικές προσλήψεις, επιδόματα, θεσμικοί όροι).

Λειτουργούμε με ισότιμη και ενεργητική συμμετοχή των μελών μας ενάντια σε λογικές ανάθεσης και βάζουμε σα πρόταγμα τις ανάγκες των συναδέλφων. Ανώτατο όργανο είναι οι Γενικές μας Συνελεύσεις. Αρνούμαστε το μοντέλο του κυβερνητικού και υποταγμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού. Συμμετέχουμε στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων γιατί θέλουμε την κοινή δράση με όσο περισσότερα ταξικά και αγωνιστικά σωματεία και συλλογικότητες με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα.

Γιατί είναι σημαντικό να γραφτεί και να συμμετέχει κάποιος ενεργά στο ΣΜΤ

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η επισφάλεια, οι ατομικές συμβάσεις, η μείωση των αποδοχών, οι απολύσεις και η μη καταβολή δεδουλευμένων αποτελούν την καθημερινότητα κάθε συναδέλφου. Η κυβέρνηση ως πιστός υπηρέτης της εργοδοσίας αντί να καταργήσει το ΔΠΥ ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, προχώρησε στη θεσμική του αναγνώριση (νόμος Κατρούγκαλου). Σε πολλές περιπτώσεις η εργοδοσία προχώρησε σε μειώσεις μισθών φορτώνοντας τις δικές της εισφορές στους εργαζόμενους, επέβαλε δυσμενέστερες ατομικές συμβάσεις ή εξανάγκασε συναδέλφους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις εξαίρεσης από τη ρύθμιση για τα ΔπΥ. Παράλληλα, η εγκυμοσύνη και η μητρότητα βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας και τρομοκρατίας διαμορφώνεται.

Δική μας απάντηση ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας μέσα από το σωματείο μας! Ο συλλογικός αγώνας και η ταξική αλληλεγγύη! Συλλογικός αγώνας και ταξική αλληλεγγύη σημαίνει ότι η επίθεση απέναντι σε έναν από εμάς είναι επίθεση σε όλους και όλοι μαζί απαντάμε. Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας. Μέσα από το σωματείο διεκδικούμε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Κάθε απόλυση γίνεται μάχη όλου του σωματείου. Μέσα από το σωματείο συμμετέχουμε σε όλες τις κεντρικές μάχες και στηρίζουμε κάθε αγώνα που ξεσπά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από κεφάλαιο - εργοδοσία, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ.

Δράσεις και σημαντικοί σταθμοί του προηγούμενου διαστήματος

Το 2008, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ήταν το πρώτο πανελλαδικά που κάλυψε με συλλογική σύμβαση και τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (www.somt.gr).

Δώσαμε μάχες και σημειώσαμε νίκες απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες, στηρίξαμε αταλάντευτα συναδέλφους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία: καταβολή δεδουλευμένων, επαναπροσλήψεις, αναγνώριση εξαρτημένης σχέσης εργασίας συναδέλφων που ήταν με μπλοκάκι. Με την πεποίθηση ότι όταν χτυπάνε έναν, είναι σαν να χτυπάνε όλους μας, το σωματείο έδειξε ενεργά την ταξική του αλληλεγγύη του και σε εργαζομένους άλλων κλάδων ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις μάχες που δόθηκαν.

Με διαρκείς κινητοποιήσεις δώσαμε όλο αυτά τα χρόνια το στίγμα στη μάχη για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών μέτρων που οδηγούν στην οικονομική εξόντωση των εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων τεχνικών και το πέταγμα χιλιάδων συναδέλφων από το επάγγελμα λόγω των ληστρικών εισφορών. Διεκδικήθηκε και εφαρμόστηκε στο παρελθόν το σφράγισμα βιβλιαρίων συναδέλφων εξασφαλίζοντας τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το σωματείο έχει δώσει στο παρελθόν μία σειρά από αγώνες ενάντια στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την «απελευθέρωση του επαγγέλματος» - συγκέντρωση του τεχνικού αντικειμένου σε λίγες μεγάλες εταιρείες. Το ΣΜΤ έχει συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις που κατάφεραν να μπλοκάρουν ως τώρα τη βίαιη αναδιάρθρωση του τεχνικού κλάδου μέσω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ, όπως στην αστυνομευόμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Βουλή.

Το Σωματείο από κοινού με ταξικά συνδικάτα, έδωσε την μάχη για τη διοργάνωση μιας απεργίας που προκηρύχτηκε παρά και ενάντια στον υποταγμένο συνδικαλισμό πριν την ψήφιση του αντιδραστικού αντιαπεργιακού πολυνομοσχεδίου. Μαζί με χιλιάδες συναδέλφους τεχνικούς, συμμετείχε μαζικά σε όλες τις απεργίες του εργατικού κινήματος.

Το Σωματείο βρέθηκε σταθερά δίπλα σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που ξέσπασε την προηγούμενη περίοδο. Συνέβαλλε σε συντονισμούς πρωτοβάθμιων σωματείων στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και σε άλλες πόλεις. Επιδίωξε την κοινή πάλη με όλα τα σωματεία του κλάδου και με κάθε ταξικό και αγωνιστικό σωματείο που παλεύει για την ανατροπή της επίθεσης, πάνω σε ένα πρόγραμμα ταξικής αγωνιστικής ενότητας.

Απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτο/υποαπασχολούμενο, «μαύρα» και ελαστικά εργαζόμενο και τον καλούμε να γίνει μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Κανένας συνάδελφος μόνος του.

Οργανωνόμαστε για να σπάσουμε το φόβο απέναντι στην εργοδοτική κυριαρχία.

Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο και τη γνώση με τη δουλειά τους.

Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την ταξική αλληλεγγύη.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ - ΡΗΞΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ελάτε συνάδελφοι να παλέψουμε όλοι μαζί:

  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της ελαστικής εργασίας, το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης, να καταργηθεί η αμοιβή με δελτίο παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας με αναγνώριση των δικαιωμάτων που απορρέουν. Να απαγορευτούν οι απολύσεις και η ανασφάλιστη εργασία.
  • Για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο η οποία να κατοχυρώνει όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα και να αξιώνει αυξήσεις στους μισθούς, με επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν. Μείωση των ωρών εργασίας 35ωρο 5ήμερο 7ωρο. Να καταργηθεί η διάκριση μεταξύ παλιών και νέων εργαζόμενων.
  • Για να προασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία! Ο αντιαπεργιακός νόμος θα σπάσει στην πράξη. Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ελεύθερος συνδικαλισμός, κανένας περιορισμός στα συνδικάτα και τις συνελεύσεις των εργαζομένων.
  • Για την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή οφείλει δεδουλευμένα για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα των απολυμένων.
  • Για άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας τώρα! Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Διαγραφή των χρεών τους, προς τις τράπεζες, τα ταμεία και το κράτος. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια. Πλήρη διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων χωρίς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
  • Για την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Ριζική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών. Άμεση κάλυψη τους από το κράτος. Καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα ταμεία. Απεμπλοκή από την τράπεζα Αττικής και από κάθε είδους χρηματιστηριακά παιχνίδια. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Ενάντια στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», στην αντιδραστική πολιτική της Μπολόνια, στην «πιστοποίηση» και στην εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων.
  • Για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ.
  • Για την κατάργηση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, χωρίς αποζημίωση και εκείνων που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους και λειτουργία τους με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
  • Ενάντια σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, επεμβάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που υπηρετεί τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας και της ΕΕ. Παλεύουμε για την έξοδο από το ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα. Ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό, τον σκοταδισμό και την πολεμοκαπηλεία. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, κάθε εθνότητας και χώρας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Είναι θύματα της εκμετάλλευσης των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους. Παλεύουμε για τη συναδέλφωση των λαών, ενάντια στον πόλεμο και τις επεκτατικές βλέψεις από όπου κι αν προέρχονται.
  • Για συνολική ανατροπή της πολιτικής ΕΕ- ΔΝΤ- κυβερνήσεων - κεφαλαίου που έχουν φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα και την εξαθλίωση στους εργαζομένους του κλάδου μας και σε ολόκληρη την κοινωνία. Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν χωρούν στο μονόδρομο των μνημονίων, του χρέους, της ανταγωνιστικότητας. Παλεύουμε για την απελευθέρωση από το διαρκές ευρωμνημόνιο, την κατάργηση όλων των μνημονιακών μέτρων παλιών και νέων, την διαγραφή του χρέους, για σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή της ευρωζώνης και ΕΕ.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - Παράρτημα Ηρακλείου

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2018/03/07/ε…