Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 στις 20.00

Προβολή ντοκιμαντέρ

2 ντοκιμαντέρ για την καπιταλιστική βαρβαρότητα πίσω από τις οθόνες και τα σχέδια της οικονομικής ελίτ πίσω από τον κόσμο των social media

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει τις ζωές μας καθολικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή. Το ίντερνετ, τα σόσιαλ μίντια έχουν καταλήξει να αποτελούν "συστατικά" στοιχεία της καθημερινότητας μας. Ένα εμπόρευμα το οποίο παράγεται και καταναλώνεται άμεσα και είναι ευρέως προσβάσιμο. Επόμενο λοιπόν είναι, η ελίτ της τεχνολογικής ανάπτυξης να παίζει έναν ισχυρό ρόλο στις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο επανανοηματοδοτώντας τις σχέσεις εργασίας και φιλοδοξώντας για όλο και πιο έντονη εμπλοκή στα τεκταινόμενα. Εξάλλου έχουν ήδη καταγραφεί πολλά παραδείγματα που η ευημερία και η ανάπτυξη συνοδεύονται με όξυνση των κοινωνικών και ταξικών αντιθέσεων.
Από τη μια η γραμμή παραγωγής της Foxconn με τις άθλιες συνθήκες εργασίας αλλά και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος κι από την άλλη τα νέα είδωλα της εποχής μας στη Silicon Valley, μια περιοχή του Σαν Φρανσίσκο όπου εδρεύουν η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η τεχνολογία. Από το Σαν Φρανσίσκο όπου οι ντόποιοι ζουν στα όρια της φτώχειας μέχρι το παράδειγμα της Foxconn στην Κίνα, οι επενδυτές της τεχνολογίας κάνουν αισθητή την παρουσία τους τοποθετώντας στο περιθώριο τους από τα κάτω αυτού του κόσμου.

Inside Apple
Η Foxconn είναι τόσο σημαντική για την Κίνα που οτιδήποτε γύρω από αυτήν είναι ένα εθνικό θέμα. Ο υπεργολάβος απασχολεί από μόνος του 1 εκατομμύριο άτομα στην Κίνα και χειρίζεται το ένα τρίτο των κινεζικών εξαγωγών. Το 2010, η Foxconn κίνησε την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, λόγω ενός κύματος αυτοκτονιών. Το ότι οι αυτοκτονίες είναι τόσο συνηθισμένες στα εργοστάσια της Foxconn, είναι επειδή οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα εξαντλητικές. Κατά συνέπεια, γραφεία ευρέσεως εργασίας έχουν ειδικές αμοιβές για την πρόσληψη νέων εργαζομένων στην εταιρία. Με εκατοντάδες εργαζόμενους να εγκαταλείπουν την Foxconn καθημερινά επειδή δεν αντέχουν, είναι δύσκολο να βρει ομάδες εργασίας.

The Hidden Face of the Silicon Valley
Πως λειτουργούν το Facebook , το Google και το Twitter . Οι δημιουργοί τους είναι πάμπλουτοι . Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ενσωματώνουν τα νέα μοντέλα της επιτυχίας συναρπάζοντας την κοινωνία. Από την άλλη βέβαια ασκούν εκτεταμένη φοροδιαφυγή , δημιουργούν λίγες θέσεις εργασίας , υποβαθμίζουν ολόκληρες περιοχές στο βωμό της ανάπτυξης και σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις προς το δικό τους συμφέρον. Ταυτόχρονα παράγουν έναν άλλο τρόπο ζωής, ένα lifestyle μόνο για λίγους, για τους πιο αδίστακτους, επιθετικούς και φιλόδοξους τεχνοκράτες που είναι έτοιμοι να αδράξουν τις ευκαιρίες.

πηγή : http://atakton.espivblogs.net/2018/03/29/2-ντ…