Τρίτη 17 Απριλίου 2018 στις 19.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Μικροφωνική αλληλεγγύης στους μετανάστες της Μόριας & της Πέτρου Ράλλη

Αλληλεγγύη στους 35+2 διωκόμενους μετανάστες της Μόριας

  • 14/4 21:00 :: Βραδια ενισχυσης για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης των 35+2 διωκόμενων μεταναστών της Μόριας
  • 17/4 19:00 :: Μικροφωνική παρέμβαση για την υπόθεση των 35+2 διωκόμενων μεταναστών της Μόριας
  • 19/4 18:00 :: Πορεία αλληλεγγύης στους 35+2 διωκόμενους μετανάστες της Μόριας

Στις 18/7/17 πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα πολέμων αλλά και ακραίας φτώχειας ή διώξεων στις χώρες τους, έκαναν διαδήλωση στη Μόρια, διαμαρτυρόμενοι για τη μη εξέταση του τεκμηριωμένου αιτήματος ασύλου τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έγκλειστοι στο διαβόητο hot spot της Λέσβου, όπου, ενδεικτικά, τον περασμένο χειμώνα έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 5 άνθρωποι, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης, ενώ δεκάδες είναι οι απόπειρες αυτοκτονίας που έχουν σημειωθεί.

Πολλές ώρες μετά την διαμαρτυρία των προσφύγων, τα ΜΑΤ, μαζί με άτομα που έφεραν πολιτική περιβολή, προχώρησαν σε επιχείρηση «σκούπα» και συνέλαβαν 35 άτομα αφρικάνικης καταγωγής, χωρίς κανένα στοιχείο τέλεσης εκ μέρους τους κάποιου συγκεκριμένου αδικήματος, αλλά με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους, καθώς στην πρωινή διαμαρτυρία είχαν συμμετάσχει άτομα αφρικανικής, κυρίως, καταγωγής.

Τριάντα από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, καθώς τους αποδόθηκαν κατηγορίες για «καταστροφή δημόσιας περιουσίας» και «τέλεση εμπρησμού κατά τρόπο ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», σε συνδυασμό με την επιβαρυντική διάταξη 187 ΠΚ («εγκληματική οργάνωση»). Το κατηγορητήριο δεν περιέχει εξάλλου καμία αναλυτική αφήγηση του «κινδύνου» που επήλθε, ενώ, αντίθετα, βίντεο του BBC δείχνει την αγριότητα της αστυνομικής καταστολής και τον ξυλοδαρμό προσφύγων μακριά από τον τόπο της διαδήλωσης. Οι 30 απο τους 35 κρατούνται διάσπαρτοι σε Κορυδαλλό, Χίο και Αυλώνα, σε μία προσπάθεια να κρατηθεί η υπόθεσή τους «αόρατη» και να μειωθούν και οι δυναμικές της δικής τους αντίστασης, αλλά και της αλληλεγγύης ενώ οι υπόλοιποι 5 ειναι "εξω" με περιοριστικούς όρους.

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η δίκη τους στα δικαστήρια της Χίου.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους αφρικανούς μετανάστες και πρόσφυγες. Παράλληλα, δηλώνουμε ότι η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Μόρια ήταν δίκαιη και επιβεβλημένη. Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από πρόσφυγες ή μετανάστες που υπέστησαν δεινά στις χώρες προέλευσής τους, λόγω των πολέμων και της ακραίας φτώχειας που υπέθαλψαν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Δύσης, να σκύβουν το κεφάλι και να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τον άδικο μακροχρόνιο εγκλεισμό τους. Κάτω, μάλιστα, από συνθήκες εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης, στο πλαίσιο των πολιτικών αποτροπής που έχουν υιοθετήσει από κοινού η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, που διατηρεί την ίδια αντιπροσφυγική/αντιμεταστευτική στάση με τις προκάτοχές της.

- Άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων προσφύγων ή μεταναστών και απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία

- Να κλείσουν τα hot spot και να διασφαλιστούν για όλους αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής

- Να ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και να σταματήσουν οι απελάσεις των προσφύγων

- Ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς τις χώρες επιλογής τους.

- Καμιά δίωξη όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.


1 2 3 4

Μικροφωνική αλληλεγγύης στους μετανάστες της Μόριας και της Πέτρου Ράλλη

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Απρίλιος 21h


1 2 3 4

Ενάντια στην ποινικοποίηση

των αγώνων των μεταναστ(ρι)ών & της αλληλεγγύης

Πριν έναν μήνα 16 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στο Αγαθονήσι επειδή οι αρχές χρειάστηκαν 24 ώρες για να αντιδρασουν στις πληροφορίες για ναυάγιο.Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά.Είναι έγκλημα διαρκείας.Το μόνο που έχει σημασία είναι να μην σταματήσουν να φτάνουν τα φράγκα για τις ΜΚΟ και τα υπουργεία και βέβαια να συνεχίσει η Τουρκία να κρατά τις μετανάστριες και τους μετανάστες μαντρωμένους.Ποιοι πρόσφυγες και ποια φιλοξενία; Tο μόνο που έμεινε είναι hot spots, κέντρα κράτησης, εξεγέρσεις που καταστέλονται χωρίς αντιδράσεις και δεκάδες μετανάστ(ρι)ες φυλακισμένοι/-ες, μετανάστ(ρι)ες που τόλμησαν να αγωνιστούν. Και δίκες. Πολλές δίκες…

Oι 35 + 10 της Μόριας

Την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, μετανάστες που είχαν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου στο κέντρο κράτησης της Μόριας, βγήκαν από το καμπ για να μπλοκάρουν τον κεντρικό δρόμο. Ενώ φώναζαν συνθήματα έξω από το καμπ, οι μπάτσοι τους επιτέθηκαν με πέτρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Οι μετανάστες απάντησαν με πετροπόλεμο και ανάβοντας μικρές φωτιές για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα. Αρκετά μετά τα γεγονότα και ενώ, το κέντρο κράτησης είχε επιστρέψει στην «ομαλότητα», οι μπάτσοι πραγματοποίησαν έφοδο στη Μόρια, εσιβάλοντας ακόμα και στα κοντέινερ, χτυπώντας οποιονδήποτε εύρισκαν εμπρός τους και συλλαμβάνοντας τυχαία 35 άτομα. Το μοναδικό κριτήριο για τις συλλήψεις ήταν το χρώμα του δέρματος, καθώς στο στόχαστρο των μπάτσων βρέθηκαν οι μετανάστες αφρικανικής καταγωγής.

Δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν τον Αύγουστο, καθώς σχηματίστηκε νέα δικογραφία για μία άλλη διαμαρτυρία, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου 2017, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από την υπόθεση των 35 της Μόριας. Για αυτά τα γεγονότα διώκονται 10 μετανάστες και η δίκη τους θα διεξαχθεί στις 11 Μαΐου 2018.

Τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε η προανακριτική διαδικασία για τους 35 της Μόριας. Τριάντα από τους διωκόμενους μετανάστες κρατούνται σε τέσσερις διαφορετικές φυλακές στη χώρα (Κορυδαλλός, Αυλώνα, Χίος, Μαλανδρίνο), πάγια πρακτική με σκοπό να παρεμποδιστεί η μεταξύ τους επικοινωνία. Οι υπόλοιποι 5 παραμένουν με περιοριστικούς όρους στο Λέσβο (ο ένας δεν προφυλακίστηκε καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά από τους μπάτσους, ενώ για τους άλλους τέσσερις δεν μπορούσε για πολύ καιρό να βρεθεί διερμηνέας).

Οι 35 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, πολλά χρόνια φυλάκισης και αποκλεισμό από τη διαδικασία ασύλου. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούνται για:

1. Εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, από κοινού.

2. Επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, σε βάρος αστυνομικών και πυροσβεστικών υπαλλήλων.

3. Φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και κατά συρροή, τελεσθείσα και με φωτιά και αντικειμένου που χρησιμεύει για κοινό όφελος.

4. Αντίσταση τελεσθείσα από περισσοτέρους από κοινού, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα από τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη.

Η δίκη των 35 της Μόριας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου.

Οι «8 της Πέτρου Ράλλη»

Στις 31 Μαΐου 2017, στη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, γνωστή ως Πέτρου Ράλλη, 8 μετανάστες συνελήφθησαν αφού δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία μέσα στα ίδια τα κελιά τους. Η επίθεση των μπάτσων ήταν η απάντηση στο αίτημα των κρατούμενων μεταναστών να έρθουν σε επαφή με τον επικεφαλής του κέντρου κράτησης, προκειμένου να ενημερωθούν για το πόσο ακόμα θα παρέμεναν κραούμενοι, καθώς είχαν ήδη συμπληρώσει 8 έως 10 μήνες. Ως αποτέλεσμα της βάρβαρης επίθεσης των μπάτσων, οι οκτώ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα στα κεφάλια τους και με σπασμένα χέρια. Οι μπάτσοι, για να συγκαλύψουν τους ξυλοδαρμούς, έστησαν αμέσως μια υπόθεση εναντίον των 8 μεταναστών. Σύμφωνα λοπόν με την κατασκευασμένη δικογραφία, οι μετανάστες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με «αυτοσχέδια ξυράφια και τηλεφωνικές κάρτες» και υπήρξε μια «κλιμάκωση της έντασης» για «σαράντα λεπτά», κατά τη διάρκεια της οποίας, οι κραούμενοι «προσπάθησαν να αποδράσουν χτυπώντας συντονισμένα την κεντρική πόρτα της πτέρυγας για να τη σπάσουν», και ότι, δήθεν, στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν, «γλίστρησαν και χτύπησαν μόνοι τους». Οι μετανάστες τονίζουν, όπως επιβεβαιώνουν και στοιχεία από κάμερα επιτήρησης, ότι οι μπάτσοι εισέβαλαν στα κελιά απρόκλητα και άρχισαν να χτυπούν όποιον βρήκαν μπροστά τους. Οι μετανάστες της Πέτρου Ράλλη 8 προφυλακίστηκαν σε 6 διαφορετικές φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα: Βόλος, Νιγρίτα Σερρών, Δομοκός, Μαλανδρίνο, Ναύπλιο και Χανιά. Η δίκη τους θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου 2018 στην Αθήνα.

Η εξέγερση των ασυνόδευτων ανηλίκων της Μόριας

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, περίπου 300 ανήλικοι, και για ένα τρίωρο ισοπέδωσαν ό,τι τους υπενθύμιζε την συνθήκη υποτίμησης που βιώνουν. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 7 από αυτούς με κατηγορίες για εμπρησμό, διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση διακεκριμένων φθορών, απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών και αντίσταση. Οι 7 ανήλικοι περάσανε από εισαγγελέα και τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Ταυτόχρονα, όμως, ένα ιδιαίτερο καθεστώς απόδοσης ποινών λειτουργεί εντός της πτέρυγας από τη διοίκηση του κέντρου. Ανήλικοι που έχουν «δημιουργήσει προβλήματα» εντός της πτέρυγας αποβάλλονται από το διευθυντή του κέντρου κράτησης της Μόριας και εξαναγκάζονται να παραμένουν εντός του hot spot ανάμεσα στους ενήλικους.

Τέλος, η αλληλεγγύη τιμωρείται επίσης, καθώς 3 μέλη της πρώην συνέλευσης No Lager θα δικαστούν στις 23 Απριλίου 2018 στη Δράμα, κατηγορούμενοι για «υποκίνηση κακουργήματος» λόγω της συμμετοχής τους σε επισκέψεις αλληλεγγύης στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι, την άνοιξη του 2015, κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των κρατούμενων μεταναστ(ρι)ών. Δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες κατηγορίες, όπως οι μετανάστες της Μόριας και της Πέτρου Ράλλη, αλλά η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι αρκετά σοβαρή από μόνη της.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 32 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΩΝ 8 ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΟΣΕΣ/ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(Ρ)ΙΕΣ

Μικροφωνική αλληλεγγύης: Τρίτη 17 Απριλίου 2018 στις 19.00, στην Καμάρα

Πορεία αλληλεγγύης: Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 στις 18.00, στην Καμάρα

Ubuntu-Wahhada

πηγή : email που λάβαμε στις 14 Απρίλιος 16h

πηγή : http://ubuntu-wahhada.espivblogs.net
πηγή : email που λάβαμε στις 14 Απρίλιος 16h


1 2 3 4

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, εργαζόμενοι με φωσφόριζε τζάκετ, καλοθελητές φιλάνθρωποι, μπάτσοι, συρματοπλέγματα, ατέλειωτες σκηνές. Ασφάλεια, προστασία και εγκλωβισμός για πολλές χιλιάδες, μετανάστριες και μετανάστες σε έναν χώρο κράτησης που υποτίθεται είναι «κατάλληλος για απομόνωση» μόλις 2000 ανθρώπων. Το κέντρο κράτησης στη Μόρια της Μυτιλήνης λοιπόν, άρχισε να κατασκευάζεται το 2015 (παράλληλα με τον φράχτη του Έβρου), προκειμένου να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής, ταυτοποίησης αλλά και απελάσεων για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τα σύνορα στην προσπάθεια τους για ένα καλύτερο αύριο. Οι ανάγκες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής διαχείρισης των μεταναστών, δημιουργούν μία «υπέροχη ατμόσφαιρα», όπου τα χαμόγελα της φιλανθρωπίας συμπλέουν αρμονικά με τους χώρους απομόνωσης και θανάτων από το κρύο. Φτιάχνουν σημεία απομόνωσης και ακινητοποίησης, όπου τα πλήθη των στρατιωτικών δυνάμεων εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία παράλληλα, με τη φύλαξη της περισσευούμενης εργατικής δύναμης. Εκεί που χτίζεται άλλο ένα ακραίο παράδειγμα απαξίωσης σε σχέση με όλους όσους περισσεύουμε μπροστά στις ουρές του Ο.Α.Ε.Δ, στα προγράμματα που μας βαφτίζουν ωφελούμενες, στα ένσημα που δεν μας κολλάνε ή στα φάρμακα που δεν μας δίνουν, στις άδειες παραμονής που δεν ανανεώνονται για κάποιους από εμάς χωρίς εκατοντάδες ευρώ.

Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου του 2017, με αφορμή τόσο τις καθυστερήσεις σε σχέση με το άσυλο, όσο και λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο κράτησης της Μόρια, οι μετανάστες εντείνουν τις διαμαρτυρίες αποκλείοντας για άλλη μία φορά την Ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου. H διαμαρτυρία κατέληξε στον αποκλεισμό του δρόμου έξω από το camp, κάτι που οδήγησε στην επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων. Ώρες μετά τον κατευνασμό της έντασης, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο εσωτερικό του κέντρου κράτησης και πραγματοποίησαν επιχείρηση σκούπα, ξυλοκοπώντας εκατοντάδες και συλλαμβάνοντας δεκάδες με κριτήριο απλά το χρώμα του δέρματος, κυρίως Αφρικανούς μετανάστες.
8 μήνες μετά, 35 διωκόμενοι αναμένεται να παραπεμφθούν στο μικτό ορκωτό δικαστήριο Χίου στις 20 Απριλίου, κατηγορούμενοι για πολλά και διαφορετικά αδικήματα εξαιτίας της κοινής τους αντίδρασης. Η μεταφορά της δίκης από τη Λέσβο στη Χίο, κάνει αδύνατη την παρουσία αρκετών από τους μετανάστες που βρίσκονται φυλακισμένοι σε διαφορετικά σημεία της ελλαδικής επικράτειας, όπως επίσης και των μαρτύρων-μεταναστών που οφείλουν να παραμένουν στην περιοχή που εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου τους.

Λίγους μήνες πριν την εξέγερση της Μόρια και κάμποσα χιλιόμετρα μακριά, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής Πέτρου Ράλλη, 8 μετανάστες συλλαμβάνονται ύστερα από επίθεση που δέχτηκαν από τους μπάτσους μέσα στα κελιά τους. Η αφορμή για την επίθεση ήταν ότι οι μετανάστες ζητούσαν να επικοινωνήσουν με τον διευθυντή ώστε να ενημερωθούν για την εξέλιξη της κράτησης τους, όντας ήδη 8 έως 10 μήνες κρατούμενοι σε διοικητική κράτηση. Η απάντηση των μπάτσων στο απλό αυτό αίτημα ήταν να τους ξυλοφορτώσουν άγρια, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και οι οχτώ στο νοσοκομείο βαριά χτυπημένοι. Στη συνέχεια, για τη συγκάλυψη του ξυλοδαρμού, οι μπάτσοι αμέσως έστησαν δικογραφία εναντίον τους, στην οποία τους κατηγορούν για απόπειρα απόδρασης. Στη συνέχεια, το Υπουργείο δικαιοσύνης φρόντισε να διασκορπίσει τους κατηγορούμενους μετανάστες σε φυλακές σε όλη την ελλαδική επικράτεια, με αποτέλεσμα τόσο να τους απομονώσει, όσο και να τους στερήσει την επικοινωνία τους με δικηγόρους.

Από την άλλη η εξέγερση του Ιουλίου στη Μόρια, όπως και η εξέγερση της 19ης Νοεμβρίου, συνεχίζει να αποδεικνύει, ότι όσο η αθλιότητα των κέντρων κράτησης συνεχίζεται, τόσο θα συνεχίζονται και οι εξεγέρσεις εντός τους. Το κέντρο κράτησης γυναικών του Ελληνικού, οι κρατούμενοι της Αμυγδαλέζας και της Πέτρου Ράλλη μας δείχνουν ότι ο αποκλεισμός και η καταστολή του «πλεονάζοντος» πληθυσμού, αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί ένα διαρκή στόχο για το ελληνικό κράτος εν μέσω κρίσης. Παράλληλα ο διαχωρισμός του σώματος των μεταναστών με βάση την παροχή δικαιωμάτων ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να φέρει ο καθένας και η καθεμία, κάνει όλο δυσκολότερη την δημιουργία κοινοτήτων ντόπιων και μεταναστών που θα διεκδικούν τόσο την μη περαιτέρω υποτίμηση των μεταναστ(ρι)ών, όσο και τη συνολική μας ανατίμηση.

Καμία δίωξη στους 35 + 10 μετανάστες για την εξέγερση στη Μόρια
Καμία δίωξη στους 8 της Πέτρου Ράλλη

Μικροφωνική : Τρίτη 17 Απριλίου 2018 στις 19.00, στην Καμάρα

Πορεία : Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 στις 18.00, στην Καμάρα

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ

Φάμπρικα Υφανέτ