Κυριακή 15 Απριλίου 2018 στις 12.00

Προσεχως παιδικη χαρα!

"Φανταζόμαστε και δημιουργούμε την παιδική χαρά των Εξαρχείων. Αν δεν κατασκευάσουμε τους χώρους που θέλουμε, δε θα υπάρξουν ποτέ".

Αυτά γράφαμε στο αφισάκι του πάρκου Ναυαρίνου, πριν από 9 περίπου χρόνια, όταν ξεκινούσαμε τη διαμόρφωση μιας παιδικής χαράς. Σήμερα, η παιδική χαρά του πάρκου αποτελεί πλέον την παιδική χαρά των Εξαρχείων. Αυτό οφείλεται στην απίστευτη (και σε μεγάλο βαθμό "αόρατη") δουλειά, που ρίξαμε όλα αυτά τα χρόνια για τη δημιουργία, συντήρηση και λειτουργία της. Επίσης, και στο γεγονός, πως όλοι οι υπόλοιποι παιδότοποι της περιοχής καταστράφηκαν ή εγκαταλείφθηκαν. Έτσι, η μικρή, αλλά ευφάνταστη παιδική χαρά του πάρκου Ναυαρίνου, κλήθηκε να παίξει τελικά εκ των πραγμάτων ένα ρόλο πολύ σημαντικότερο από αυτόν για τον οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Υπάρχει όμως και κάτι πιο σπουδαίο, που συμβαίνει εκεί τον τελευταίο καιρό: εδώ και ένα περίπου χρόνο, οι ίδιοι οι γονείς του πάρκου οργανώνονται, έχοντας αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του χώρου: από κατασκευές και επιδιορθώσεις παιχνιδιών, μέχρι την καθαριότητα και το φωτισμό. Τα καθημερινά κλειδώματα και ξεκλειδώματα της εισόδου, ως την οργάνωση των κυριακάτικων παιδικών εκδηλώσεων. Έτσι, η παιδική χαρά του πάρκου αποτελεί πλέον ένα υπόδειγμα κοινωνικής αυτοοργάνωσης, αλλά κι ένα χωροταξικό παράδειγμα για την περιοχή των Εξαρχείων. Δίκαια συζητείται τόσο πολύ στη γειτονιά και για έναν επιπλέον λόγο: η παιδική χαρά του πάρκου αποτελεί εκείνο τον κοινόχρηστο χώρο των Εξαρχείων, ο οποίος είναι πρωτόγνωρα φιλικός στους κατοίκους τους.

Με το σκεπτικό αυτό αποφασίσαμε μια ακόμα δημιουργική μεταμόρφωση του κατειλημμένου χώρου του πάρκου: τη μετατροπή του σε μια μεγάλη παιδική χαρά, η οποία θα απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, από τα νήπια, ως τους εφήβους. Παράλληλα, θέλουμε να διατηρήσουμε, να αναδείξουμε και να επεκτείνουμε περαιτέρω τις πολλαπλές λειτουργίες του πάρκου, ως χώρου εκδηλώσεων, συναυλιών, καλλιέργειας, διαβάσματος, αθλοπαιδιών, συνάντησης ή απλώς ξεκούρασης σε έναν πράσινο και φιλόξενο χώρο, διατηρώντας όλες τις χρήσεις, που δεν αποκλείουν άλλες χρήσεις, τόσο από γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, όσο και από μη γονείς, επισκέπτες ή συμμετέχοντες.

Παρατηρώντας τα πρώτα βήματα του νέου μας σχεδίου, βλέπουμε πως έχει αγκαλιαστεί ήδη από πολλούς ανθρώπους στα Εξάρχεια, και όχι μόνο. Ειδικότερα, πως αξίζει και μπορεί να εμπνεύσει τη συμμετοχή, γιατί ανταποκρίνεται σε μία πραγματική κοινωνική ανάγκη: εκείνη των παιδιών των Εξαρχείων, των μαμάδων και των μπαμπάδων τους να έχουν ένα δικό τους χώρο. Ας μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για εκείνες τις μαμάδες και τους μπαμπάδες, οι οποίοι παραμένουν πεισματικά και ηρωικά σε μια γειτονιά, όπου ο κανόνας είναι, πως "όποιος κάνει παιδί μετακομίζει".

Σε αυτή τη γειτονιά λοιπόν, που μοιάζει να μη χωράει τα παιδιά της, εμείς φανταζόμαστε και δημιουργούμε τη μεγάλη παιδική χαρά, επειδή γνωρίζουμε, πως το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο, που αυτή συμπεριφέρεται στα παιδιά της.

Ελάτε να συζητήσουμε μαζί τα νέα μας σχέδια την Κυριακή 15 Απριλίου στις 12:00, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου με μουσική, ποτά, μεζέδες και δραστηριότητες για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Σας περιμένουμε με χαρά!

*Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου*

πηγή : mail received on 12 Απρίλιος 03h