Σάββατο 5 Μαίου 2018 στις 11.30

2 καλέσματα : 1 2

Πορεία αλληλεγγύης στον αναρχικό κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Στις 27 Μαρτίου 2018, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία είχε κηρυχθεί αθώος ο κατηγορούμενος Τάσος Θεοφίλου. Και κάπως έτσι, εννέα σχεδόν μήνες μετά την απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες και την απελευθέρωσή του, ο αναρχικός κομμουνιστής Τ. Θεοφίλου κινδυνεύει να βρεθεί έγκλειστος και πάλι, καθώς και να κληθεί εκ νέου να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του δικαστηρίου ενάντια σε κατηγορίες για τις οποίες έχει ήδη αθωωθεί.
Ο Τ. Θεοφίλου έγινε γνωστός στο πανελλήνιο τον Αύγουστο του 2012, όταν συνελήφθη ως κατηγορούμενος για τη διάπραξη ένοπλης ληστείας τράπεζας στην Πάρο. Η σύλληψή του βασίστηκε στο «ανώνυμο» τηλεφώνημα ενός «αγνώστου» που υποδείκνυε τον Θεοφίλου ως δράστη, και τον οποίο «άγνωστο» η Αντιτρομοκρατική ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να εντοπίσει. Από τη στιγμή αυτή και μετά, ο Τ. Θεοφίλου γίνεται το αντικείμενο συζήτησης και προβολής από τη μεριά όλων των καθεστωτικών ενημερωτικών μέσων, τα οποία καταργούν κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς τον προβάλλουν ως αυτονόητα ένοχο, ως «τρομοκράτη», ως επικίνδυνο. Μια πρακτική που αποσκοπουσε σε αποτυπωση στην συνειδηση του κοσμου ότι η ιδιότητα ενός ατόμου ως αναρχικού κομμουνιστή συνεπάγεται και την ιδιότητά του ως «επικίνδυνου εγκληματία».
Πέντε χρόνια μετά, και ενώ πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη, ο Τάσος Θεοφίλου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Και σ' αυτήν την δίκη, όπως και στην πρώτη, η σαθρότητα του κατηγορητηρίου είναι ολοφάνερη. Κανένας από τους μάρτυρες κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοπτών μαρτύρων και των αντρών της αντιτρομοκρατικής, δεν αναγνώρισε τον Θεοφίλου ως έναν από τους δράστες της ληστείας. Ταυτόχρονα, κατέστη προφανές από την κατάθεση του τμηματάρχη της Αντιτρομοκρατικής Χαρδαλιά ότι η υποτιθέμενη συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν στηρίζεται σε απτά στοιχεία, αλλά σε συναντήσεις και φιλικές σχέσεις με άτομα ύποπτα για συμμετοχή στη συγκεκριμένη οργάνωση. Ακόμη και το βασικότερο στοιχείο, το καπέλο πάνω στο οποίο βρέθηκε γενετικό υλικό του Θεοφίλου, έγινε εμφανές ότι αποτελεί μέρος της σκευωρίας της Αντιτρομοκρατικής, καθώς η απουσία του από την επιτόπια φωτογράφιση των πειστηρίων και από την έκθεση κατάσχεσης,αλλά και οι διαφορές του από το καπέλο που φορούσε ο ένας από τους δράστες, καθιστούν την προέλευσή του ύποπτη.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αναξιοπιστία της μεθόδου DNA σε κινητά αντικείμενα, οδήγησαν το δικαστήριο στην αθωωτική απόφαση σχετικά με το σύνολο των κατηγοριών που βάραιναν τον Θεοφίλου. Και είναι αυτή ακριβώς η απόφαση που τώρα αμφισβητείται από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Τα κίνητρα του συγκεκριμένου εισαγγελέα, φυσικά, μόνο αγνά δεν είναι: ως πρώην εποπτεύων εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής, ο Αγγελής αδυνατεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι οι μεθοδεύσεις της υπηρεσίας του δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ισόβια κάθειρξη ενός ατόμου για λόγους που σχετίζονται με τον πολιτικό του λόγο και την πολιτική του δράση. Ουσιαστικά, αυτό που αιτείται ο Αγγελής είναι η εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά με διαφορετική σύνθεση δικαστηρίου, καθώς η προηγούμενη δεν έλαβε την απόφαση που ο ίδιος και η αντιτρομοκρατική θα ήθελαν να λάβει. Η εξέταση της αίτησής του ορίστηκε για την 11η Μάη (πράγμα που αποτελεί χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης) και, αν γίνει αποδεκτή, συνεπάγεται ότι ο Θεοφίλου θα πρέπει να επιστρέψει στη φυλακή μέχρι να επαναληφθεί η δίκη.
Η επίμονη, σχεδόν εμμονική, προσπάθεια των συστημικών φορέων να επιβάλλουν τον εγκλεισμό του Θεοφίλου, παρά την αποδεδειγμένη αθωότητά του, ουσιαστικά αποτελεί άλλη μία απόδειξη του γεγονότος ότι πρόκειται για μια δίωξη με ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα. Μέσω της συνεχούς δίωξης του Τάσου Θεοφίλου, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί επιχειρούν να περάσουν ένα εκφοβιστικό μήνυμα στον κόσμο του αγώνα: ότι όποιος οργανώνεται πολιτικά ενάντια στο υπάρχον σύστημα καταπίεσης, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη φυλακή, με μόνα στοιχεία τα ψέμματα της αντιτρομοκρατικής. Όμως ο κόσμος του κινήματος, με τη στήριξη και την αλληλεγγύη που έδειξε στο πρόσωπο του Θεοφίλου όλα αυτά τα χρόνια,κατάφερε, όχι μόνο να συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια του συντρόφου να βγει από τη φυλακή, αλλά και να αποδείξει ότι η αντιτρομοκρατική και οι χειραγωγούμενοι δικαστικοί κύκλοι δεν είναι ούτε παντοδύναμοι, ούτε ανίκητοι. Και είναι αυτό ακριβώς που καλούμαστε να αποδείξουμε και πάλι στις 11 Μαΐου, τη μέρα που θα εξεταστεί η αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης του Εφετείου: ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσουμε τους μηχανισμούς που επιστρατεύονται προκειμένου να κατασταλεί αποτελεσματικά ο κόσμος του αγώνα.

Κατάληψη Ελαία

πηγή : https://katalipsielaia.squat.gr/2018/04/24/πο…


Δράσεις αλληλεγγύης στο Θεοφίλου

post image

Παραθέτουμε κείμενο που μοιράστηκε σε κεντρικό σημείο της Κέρκυρας το Σάββατο, σε πολλά αντίτυπα, και φωτογραφία από πανό που κρεμάστηκε έξω απ το προαύλιο του τμήματος ιστορίας. Επόμενη συνέλευση Δευτέρα 30/4 στις 20:00 στην αυλή του τμήματος τεχνών ήχου και εικόνας (παλαιό ψυχιατρείο)


Για την υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου

Το καλοκαίρι του 2013 ξεκινάει η δίκη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου για συμμετοχή σε ληστεία στην Πάρο, ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια της ληστείας και συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Με ψευδή και ανύπαρκα στοιχεία (μεταξύ άλλων δείγματα DNA και ψευδομαρτυρίες), το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφασίζει το 2014 και ο Τάσος Θεοφίλου κρίνεται ένοχος για απλή συνεργία σε ανθρωποκτονία και ληστεία στην Πάρο, ενώ κρίνεται αθώος για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ. Με βάση τις παραπάνω κατηγορίες, έμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όπου κρίνεται αθώος από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για όλες τις κατηγορίες. Στις 27 Μάρτη 2018 ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων εισαγγελέας της ΔΑΕΕΒ (αντιτρομοκρατική) Ιωάννης Αγγελής κάνει αίτηση ακύρωσης της τελικής απόφασης. Η αίτηση αναίρεσης αναμένεται να εξεταστεί στις 11 Μαίου στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, και στην περίπτωση που γίνει δεκτή, ο Θεοφίλου επιστρέφει στη φυλακή με όλες τις προηγούμενες κατηγορίες τις πρωτόδικης απόφασης μέχρι να επαναληφθεί το Εφετείο με διαφορετική σύσταση δικαστηρίου.

Η αθώωσή του ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την αντιτρομοκρατική, που είδε να καταρρέει ολόκληρη η σκευωρία που είχε στηθεί. Το γεγονός αυτό απέδιξε ότι η υπηρεσία αυτή δεν είναι ούτε παντοδύναμη ούτε ανίκητη. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η αθωωτική απόφαση βάζει ένα φρένο στις μεθοδεύσεις της "αντιτρομοκρατικής" που βασίζονται είτε σε δίκες-παρωδία είτε σε "επιστημονικές" μεθοδολογίες. Έτσι λοιπόν μια τέτοια εξέλιξη δε μπορούσε να μείνει αναπάντητη.

Πίσω όμως από την προσκόλληση της "αντιτρομοκρατικής" στο πρόσωπο του Θεοφίλου, βλέπουμε να εκτυλλίσσεται μια μεθοδευμένη κατασταλτική πολιτική εναντίον οποιασδήποτε πρακτικής των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας ξεφεύγει από τα όρια της αστικής νομιμότητας. Όπως για παράδειγμα στους τοπικούς αγώνες ενάντια στους ΧΥΤΑ Λευκίμμης και Κερατέας και πιο πρόσφατα στις Σκουριές. Στην υπόθεση των διωκόμενων αγωνιστών στις Σκουριές, υπήρξαν λήψεις δειγμάτων DNA, εισβολές σε σπίτια αγωνιστών, συστηματικές παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ενώ ασκήθηκαν διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με το νόμο 187. Η πολιτική αυτή, έχει σκοπό να εκφοβίσει και οποιονδήποτε σκέφτεται να κινηθεί ή να δράσει προς μια κατεύθυνση ανατρεπτική, καθιστώντας τον καθένα από εμάς εν δυνάμει στόχο του "αντιτρομοκρατικού" νόμου 187Α. Αντίστοιχο παραδείγμα αναβαθμισένης κρατικής καταστολής αποτελούν και οι περίπτωσεις των αναρχικών αγωνιστών Ντάλιου, Μιχαιλίδη, Πολίτη, Ρωμανού, που ενω έχουν αθωωθεί για συμμετοχή στη ΣΠΦ, μέσω του "αντιτρομοκρατικού" νόμου 187Α οι επιμέρους ενέργειες στοιχειοθετούνται ως "τρομοκρατικές". Η προφανης αυτή μεθόδευση της αστικης δικαιοσύνης, επιφέρει την καταδίκη κάποιου ως τρομοκράτη, χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή του σε κάποια οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική. Θα αρκεί λοιπόν να είσαι αγωνιστής, για να χαρακτηριστείς "τρομοκράτης", που σαν επακόλουθο θα έχει εξοντωτικές ποινές.

Ως συνέλευση αλληλεγγύης στεκόμαστε ενάντια σε πρακτικές που εφαρμόζονται τόσο εξατομικευμένα οσο και στους συλλογικούς αγώνες και δείχνουν τις προθέσεις κράτους και κεφαλαίου για μια πιο διευρυμένη καταστολή οποιουδήποτε υποκειμένου αγωνίζεται.
Από τις σκευωρίες στις πλάτες αγωνιζόμενων μέχρι τους τοπικούς αγώνες είμαστε αλληλέγγυοι με οποιον/α αγωνίζεται ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Οποιαδήποτε επίθεση σε αυτούς είναι επίθεση σε όλους μας.

Συγκέντρωση-πορεία στις 5 Μαίου, 11:30 στην πλατεία Γεωργάκη, στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης.

Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Τάσο Θεοφίλου,
Κέρκυρα, Απρίλιος 2018

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1587231/