Τρίτη 1 Μαίου 2018 στις 10.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση

Στον δρόμο της Πρωτομαγιάς Ενάντια σε Μνημόνια - Πόλεμο - Κυβέρνηση - ΕΕ

Όλοι την Τρίτη 1/5, 10:30 π.μ. Αγ. Σοφίας με Εγνατία

Συνάδελφοι-ισσες: Τα χυδαία ψέματα από την Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, επιστροφής στην κανονικότητα, η ανάπτυξη έρχεται κλπ, δεν μας πείθουν. Καυχιούνται για το πλεόνασμα του 2017 (4,2%), ένα πλεόνασμα βαμμένο με το ίδιο μας το αίμα. Προσπαθούν, με όλα τα μέσα, να μας αποπροσανατολίσουν από τα μέτρα που ψηφίζονται και θα ψηφιστούν, ανοίγοντας ταυτόχρονα επικίνδυνα μέτωπα (ονομασία πΓΔΜ, ένταση με Τουρκία στο Αιγαίο).

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Η πραγματική ανεργία ανέρχεται στο 31%. Η φτώχεια το 2016 εκτινάχθηκε στο 36,5%! Η μείωση της κατανάλωσης δείχνει το αποτέλεσμα όλων των βάρβαρων μέτρων που εφαρμόζοντα και οδηγούν στη συντριβή μισθών και συντάξεων. Η ακραία φορολόγηση δεν οδηγεί σε άνοδο την οικονομία. Στην πραγματικότητα, μετά το τυπικό τέλος του 3ου μνημονίου, υπάρχει και 4ομνημόνιο: μείωση αφορολόγητου στα 5.700€ από 9.000€, μείωση συντάξεων,η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι το 2060!

Το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της εργασίας

Οι «μεταρρυθμίσεις» τους έχουν μοναδικό στόχο να καταργήσουν κεκτημένα δικαιώματα ολόκληρου αιώνα. Πασχίζουν να εργαζόμαστε με ελαστικά ωράρια, χωρίς βασικό μισθό, ανασφάλιστοι ή μισοασφαλισμένοι, χωρίς κανόνες υγιεινής, χωρίς δυνατότητα διεκδίκησης των εργατικών-ανθρώπινων δικαιωμάτων μας. Μας θέλουν έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών μας. Δεν είναι εικόνα από το μέλλον, αλλά από το παρόν!

- Η υποαπασχόληση και η ανασφάλιστη εργασία κυριαρχούν και η απλήρωτη εργασία ολοένα αυξάνεται.

  • Ταδικαστήρια πλέον βρίσκονται στην υπηρεσία των εργοδοτών (αποφάσεις ενάντια στους ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΣΜΕΘ, καταδίκη Ηριάννας, αντεργατικές αποφάσεις Αρείου Πάγου κλπ).
  • Η καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας (βλέπε κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας) είναι γεγονός, το lock-out (ανταπεργία των εργοδοτών) καθώς και οι δυσκολίες στην κήρυξη απεργίας από τα σωματεία.
  • Αμέτρητα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα συναδέλφων μας διανομέων φαγητού, και όχι μόνο.

Καμία συμμετοχή σε κανέναν πόλεμο!

Το πρόσφατο χτύπημα των Η.Π.Α. (σε συμμαχία με Γαλλία-Μ. Βρετανία) στη Συρία, με αφορμή την προπαγάνδα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών για τα χημικά του Άσαντ, δείχνει το πόσο επικίνδυνα έκρυθμη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας. Τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου είναι πιο απειλητικά από ποτέ. Επικίνδυνη όμως είναι και η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, η οποία δίνει γη και ύδωρ για τα συμφέροντα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην περιοχή, προσφέροντάς μας ως «κρέας για τα κανόνια τους».

Φόρος τιμής στην Εργατική Πρωτομαγιά… Οι Αγώνες μας!

Το παράδειγμα των ηρώων εργατών του Σικάγο, της εργατικής εξέγερσης του Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη, των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής (Πρωτομαγιά 1944), είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, δείχνοντάς μας τον δρόμο για να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας και την ίδια μας την ζωή. Να σωθούμε από την απειλή του πολέμου που εντείνεται διαρκώς και ιδίως στην περιοχή μας. Μόνο με την δική μας ενότητα, με την αυτό-οργάνωση μας - δημιουργώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο και αγώνες μέχρι τέλους, μπορούμε να νικήσουμε! Δεν είμαστε μόνοι! Οι εργατικοί αγώνες σε Γαλλία, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ασία κ.ά., μας δείχνουν πως Οι αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και στην Ελλάδα είναι σημαντική παρακαταθήκη μας, δεν έχουν ξεχαστεί και δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Αγώνες με πρόγραμμα είναι η πραγματική λύση για τα δικά μας συμφέροντα!

Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή του Χρέους - Έξοδο από Ευρώ και Ε.Ε.
Απαιτούμε- Διεκδικούμε:

  • 751€ βασικό μισθό. Αυξήσεις μισθών με βάση τις ανάγκες μας! Επιβολή πληρωμής μισθών, Δώρων, κλπ.
  • Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για να υπογραφούν Κλαδικές Σ.Σ.Ε.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ένσημα!
  • Υπεράσπιση του 8ώρου και της 5ήμερης εργασίας!
  • Άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας- δουλειά για όλους!
  • Εθνικοποίηση των επιχειρήσεων που κλείνουν ή χρεοκοπούν, κάτω από εργατικό έλεγχο.
  • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αντεπίθεση των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό

πηγή : http://antepithesistonepisitismo.blogspot.gr/…


1η Μάη 2018: Αγώνας ενάντια στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του πολέμου! Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018

-

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

-

Όλοι στην Απεργία και τις Διαδηλώσεις Τρίτη 1η Μάη

Αθήνα: 10:30πμ στα Χαυτεία

Θεσσαλονίκη: 10:30πμ, Εγνατία με Αγίας Σοφίας

Ιωάννινα: 10:00 στο Εργατικό Κέντρο

-
Η Πρωτομαγιά, μέρα μνήμης και αγώνα της εργατικής τάξης παγκόσμια, βρίσκει σήμερα την εργατική τάξη σε όλον τον πλανήτη και στη χώρα μας κάτω από το ξέσπασμα της κρίσης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, τον πολλαπλασιασμό των εστιών του πολέμου και την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου, τις κτηνώδεις επιθέσεις ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και την προσπάθεια συντριβής της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος έχει αρχίσει να εκρήγνυται και να μεταμορφώνεται σε πολιτικο-στρατιωτικές συγκρούσεις. Σήμερα έχει ξαναδημιουργηθεί μια φούσκα στα χρηματιστήρια μεγαλύτερη κι από αυτή του 2008, που απειλεί το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με νέες χρεοκοπίες κρατών, τραπεζών και του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.

Αποτέλεσμα των άγριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν παγκόσμια είναι οι κοινωνικές ανισότητες να έχουν φτάσει σε πρωτοφανές, ιστορικά, επίπεδο. Μόλις το 1% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει το 50,1% του παγκόσμιου πλούτου (το 2008 κατείχε το 42,5%), ενώ 3,5 δισεκατομμύρια ενήλικες (το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού) κατέχει μόλις το 2,7% του παγκόσμιου πλούτου.

Η παραπάνω κατάσταση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παλιών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ιαπωνία) και των αναδυόμενων χωρών (Κίνα, Ρωσία, Ινδία κ.ά., τις λεγόμενες BRICS), αλλά και μεταξύ τους. Το «όλοι εναντίον όλων» είναι η εξέλιξη για τον καπιταλιστικό κόσμο.

Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης αναζωπυρώνει τις εστίες πολιτικο-στρατιωτικών συγκρούσεων και ένας γενικευμένος πόλεμος όλο και περισσότερο απειλεί την ανθρωπότητα. Οι ΗΠΑ, κυρίως, όλο και περισσότερο προχωρούν τα σχέδιά τους - και με τους τελευταίους βομβαρδισμούς - για περικύκλωση και χτύπημα της Ρωσίας (βλέπε Συρία, Βαλκάνια, Ουκρανία) και για περικύκλωση της Κίνας (βλέπε Βόρεια Κορέα και Ν.Α. Ασία), φέρνοντας τον εφιάλτη του πολέμου στην ημερήσια διάταξη.

Στην Ελλάδα, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν την χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού με τα απανωτά μνημόνια. Το ΑΕΠ μειώθηκε από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 σε πάνω από 25%, που αντιστοιχεί σε περιόδους πολέμου, ενώ έως και 50% συρρικνώθηκε το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Η ανεργία βρίσκεται στο 27,5%, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η μακροχρόνια ανεργία αφορά το 70% του συνόλου των ανέργων, ενώ η ανεργία στους νέους (ηλικία 15-19) είναι πάνω από 52,2% και πάνω από 500.000 νέοι έχουν μεταναστεύσει. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, το 2017 μόλις το 6% των κλάδων της ελληνικής οικονομίας καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όταν το 2008 καλυπτόταν το 65% από κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Το ποσοστό της φτώχειας έφτασε στο 36,5% το 2016. Η μερική και μαύρη εργασία πήρε τεράστιες διαστάσεις και το 2017 τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008. Ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 1 έως 15 μήνες. Τα εργατικά ατυχήματα έφτασαν σε 35.000 - 40.000 τον χρόνο και 120 από αυτά είναι θανατηφόρα.

Η άθλια συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδέχτηκε όλα τα προηγούμενα μνημόνια και συνέχισε την εφαρμογή τους, έφερε το 3ο και 4ο μνημόνιο μονιμοποιώντας έτσι το μνημονιακό καθεστώς. Με τις διαρκείς αξιολογήσεις του 3ου μνημονίου, μια σειρά μέτρα προωθούνται και στοχεύουν στην εγκαθίδρυση ενός Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα και θα είναι έρμαιο του εργοδότη. Στοχεύουν στην ολοκληρωτική κατάργηση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για να ανακόψουν την δυνατότητά τους να αντιδράσουν: χτύπημα και κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, θεσμοθέτηση του λοκ-άουτ (ανταπεργία) των εργοδοτών. Στόχος, το χτύπημα του συνδικαλισμού και ειδικά του μαχητικού συνδικαλισμού.

Αυτή την πραγματικότητα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να συγκαλύψει με τα σενάρια των διαφόρων "success story", και τελευταία με την κωμωδία «Έξοδος από τα μνημόνια». Μαζί και οι παλιοί μνημονιακοί που υπερθεματίζουν στις «μεταρρυθμίσεις» και προβάλλονται σαν ικανότεροι να τις εφαρμόσουν. Όμως η εφαρμογή του 4ου μνημονίου, με την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου έρχεται νωρίτερα. Τα αιμοσταγή πλεονάσματα και η επιτροπεία διαρκούν μέχρι το 2060! Επιπλέον, η κυβέρνηση προσδέθηκε στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή δίνοντας γη και ύδωρ (βάσεις, νέοι γύροι εξοπλισμών, συμμετοχή στον άξονα Ισραήλ-Αιγύπτου) και μαζί με την ένταση του ανταγωνισμού με την Τουρκία θα μας εμπλέξει σε πολεμικές συγκρούσεις.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για την ανασυγκρότηση των δυνάμεών τους, να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν εκείνη την επαναστατική πολιτική δύναμη που θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Η μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ επέφερε την υποχώρηση των κινητοποιήσεων, του μπλοκ του «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος του 2015, σκόρπισε την ηττοπάθεια και την παθητικότητα, δημιούργησε την αίσθηση της ματαίωσης για έναν μετριασμό των αντεργατικών επιθέσεων.

Ενισχυμένη από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, η μνημονιακή συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) οξύνει την κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν κηρύσσει καν Γενικές Απεργίες (βλέπε ασφαλιστικό, 3η αξιολόγηση) ενώ επιχειρεί να απαξιώσει περαιτέρω την απεργία με τις «μέρες δράσης».

Μεγάλες είναι οι ευθύνες για τις άλλες αριστερές πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις. Το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ συνεχίζει την ηττοπαθή πολιτική στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, λέγοντας ότι οι αγώνες είναι μάταιοι «αν δεν καταργήσουν οι εργαζόμενοι το καπιταλιστικό σύστημα» και αδιαφορεί να οργανώσει την παραμικρή αντίσταση των εργαζομένων. Οι «αγώνες» του περιορίζονται σε διασπαστικές κομματικές παρελάσεις και θεαματικές ενέργειες, με στόχο την προβολή του, ενώ επιτίθεται σε οργανώσεις και σωματεία που υπάρχουν στα αριστερά του.

Η ΛΑΕ-ΜΕΤΑ ξανασερβίρει το αποτυχημένο ρεφορμιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο της την είσοδό της στη Βουλή και αναζητά συμμαχίες κάθε είδους για την επίτευξή του. Η συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ανασυγκρότηση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, παρά τις εκλογικές δυνάμεις της σε μεγάλα συνδικάτα και ομοσπονδίες, έχει αδυνατίσει σε μεγάλο βαθμό.

Η ΟΚΔΕ και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πείθονται από την άθλια προπαγάνδα τής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι δυσκολίες για την ανασυγκρότηση των δυνάμεών τους είναι υπαρκτές. Δεν είναι όμως μεγαλύτερες από τις δυσκολίες του καπιταλιστικού συστήματος με την παροξυμένη κρίση του, που επιδιώκει να τους μετατρέψει σε σύγχρονους δουλοπάροικους και που φέρνει τον κίνδυνο του πολέμου όλο και πιο κοντά.

Η άγρια επίθεση που σηματοδοτεί η μετατροπή των εργαζομένων σε εργαζόμενους φτωχούς, χωρίς κανένα δικαίωμα, κάτω από τον δεσποτισμό του εργοδότη, είναι το έδαφος για να ξετυλιχθούν οι αντιστάσεις των εργαζομένων. Σε αυτή την προσπάθεια αντίστασης, η ΟΚΔΕ και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων παλεύουν να συμβάλουν με σύνθημα «Οργάνωση, Αγώνας Διαρκείας Παντού». Να οργανώσουμε την αντίσταση για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Να σπάσουμε την ηττοπάθεια, την ατομικοποίηση και τον φόβο! Να ενωθούμε όλοι οι εργαζόμενοι πάνω στη βάση των συμφερόντων μας! Να ξαναζωντανέψουμε τις γενικές συνελεύσεις! Να οργανωθούμε μέσα από Επιτροπές Αγώνα, να πάρουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων και των αγώνων στα χέρια μας.

Να πολιτικοποιήσουμε τους αγώνες μας με τη συνειδητοποίηση ότι αν δεν χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, η κρίση του απειλεί να μετατρέψει την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε σύγχρονους δουλοπάροικους και σε κρέας για τα κανόνια τους. Να παλέψουμε για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

-

Να παλέψουμε για:

-

― Κατάργηση των μνημονίων

― Διαγραφή του χρέους

― Έξω από Ε.Ε. και ευρώ

― Εθνικοποίηση των τραπεζών και των τομέων-κλειδιών της οικονομίας και λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο

― Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. ΟΧΙ σε εξοπλισμούς, βάσεις, μιλιταρισμό

― Αντιπολεμικός, Αντιιμπεριαλιστικός αγώνας όλων των λαών της περιοχής. Κοινός εχθρός μας οι αντιδραστικές αστικές τάξεις και οι ιμπεριαλιστές

― Άσυλο σε μετανάστες και πρόσφυγες. Κάτω η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

― Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για να πέσει η νεομνημονιακή, φιλοϊμπεριαλιστική και πολεμοκάπηλη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Μόνη διέξοδος από τα σφαγεία των ανταγωνισμών και των πολέμων ο Εργατικός Διεθνισμός

ΟΚΔΕ

πηγή : http://www.okde.gr/archives/7421