Δευτέρα 7 Μαίου 2018 στις 19.30

Προβολή ντοκιμαντέρ: Jiyan's Story [2017]

Ο Χώρος Αλληλεγγύης Γυναικών προβάλει το ντοκιμαντέρ Jiyan'sStory [2017] του Halûk Ünal.

Περίληψη:

Η επιτυχημένη αντίσταση ενάντια στην πολιορκία του ISIS στο Κομπάνι, υπήρξε στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης με ένα εντυπωσιακά μεγάλο μέρος των γυναικών μαχητριών να τραβάει την παγκόσμια προσοχή. Παρόλα αυτά, η σημασία της "Γυναικείας Επανάστασης" δεν συνίσταται μόνο από τη μάχη ενάντια στον ISIS, αλλά κυρίως εδράζεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα πείραμα ριζοσπαστικής δημοκρατίας, βασισμένο στις αρχές του πλουραλισμού, της συμμετοχής και της οικολογίας. Η πιο εντυπωσιακή πλευρά του πειράματος αυτού είναι ο κεντρικός ρόλος που παίζουν οι γυναίκες στην κοινωνική αλλαγή. Έχει υπάρξει κάποιος πολιτικοκοινωνικός σχολιασμός ή δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων αυτών, αλλά τίποτε από όλα αυτά δεν παρέχει μια ουσιαστική αντίληψη των προσωπικών βιωμάτων εντός αυτών των φαινομένων.

Η ταινία βασίζεται στην προσωπική ιστορία και αφήγηση μιας γυναίκας πρωταγωνίστριας, η οποία οραματίζεται μια φεμινιστική και οικολογική επανάσταση. Μέσα από τα μάτια αυτής της γυναίκας μαχήτριας [και διοικήτριας τάγματος], το ντοκιμαντέρ Jiyan's Story επιχειρεί να εξερευνήσει τις πιθανότητες μιας ριζικής κοινωνικής αλλαγής, παρά τις [ακόμη] πολύ ισχυρές παραδόσεις της περιοχής, των φεουδαρχικών πατριαρχικών δομών και του αναδυόμενου απολυταρχισμού και θρησκευτικού φανατισμού όλων των πλευρών.

Το ντοκυμαντέρ αποτελεί μια διαφωτιστική προσωπική ομολογία των γεγονότων στη Νότια Συρία, μια εσωτερική διερεύνηση ενός κοινωνικού εγχειρήματος ιστορικής σημασίας. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στο κουράγιο, τη συμπόνια και την απίστευτη δύναμη του χαρακτήρα, αλλά και στη συμβολή των γυναικών στο χτίσιμο του αυριανού κόσμου.

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Απρίλιος 19h