Κυριακή 13 Μαίου 2018 στις 18.30

Αγώνας Διαρκείας για την κατάργηση εγκυκλίου του ΕΦΚΑ (ΣΜΕΘ)

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)

: 2310-265 730, e-mail: somiexekth@gmaexil.com, ιστοσελίδα: www.smeth.gr

Θεσσαλονίκη, 07 /05 / 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αποκλεισμός των Κεντρικών εγκαταστάσεων του ΕΦΚΑ στην Θεσσαλονίκη από εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια»

Την Πέμπτη 3 Μαίου το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης (ΣΜΕΘ) προχώρησε σε αποκλεισμό του κεντρικού καταστήματος του ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί κομμάτι των εβδομαδιαίων παραστάσεων διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Σωματείο εδώ και δυο μήνες προκειμένου να αρθεί η παράτυπη απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των ενσήμων στους εργαζόμενους καθηγητές μερικής απασχόλησης σε φροντιστήρια.

Από τις 7/12/2017 η Διοίκησης του ΕΦΚΑ με την εγκύκλιο 45/2017 επιχειρεί, παραβιάζοντας κάθε διάταξη - νόμο και εγκύκλιο, να επιβάλει ότι η ασφάλιση των εργαζόμενων με μερική απασχόληση, δεν θα γίνεται ούτε με βάση τις ημέρες εργασίας (που ίσχυε μέχρι σήμερα) ούτε καν με βάση τις αποδοχές (που προβλέπει το έκτρωμα Κατρούγκαλου που μεταβάλει τον κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η ασφάλιση σε ανταποδοτικό!!) αλλά με κάτι πολύ χειρότερο, αποκλειστικά και μόνο με βάση τις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα. Αυτό πρακτικά ερμηνεύεται ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που κατά βάση εργάζονται με 8μηνες συμβάσεις μερικής απασχόλησης θα επικολλούν στις καλές περιπτώσεις γύρω στα 70 ένσημα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποκλειστούν από κάθε είδους κοινωνικές παροχές που απορρέουν από την ασφάλιση (επίδομα ανεργία, τοκετού, ασθενείας κ.α) αλλά να κινδυνεύουν να παραμείνουν ανασφάλιστοι με βάση την εφαρμογή των διατάξεων των 75 ένσημων για την θεώρηση βιβλιαρίων υγείας από το 2019.

Η κολοσσιαία αυτή αλλαγή στον τρόπο ασφάλισης δεν θα σταματήσει στους καθηγητές αλλά θα γενικευτεί για όλους τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Αν εργαζόμενος στο εμπόριο για παράδειγμα που απασχολείται 20 ώρες εβδομαδιαίος (με πλήρες ωράριο τις 40ωρες) και μέχρι σήμερα κολλούσε 300 ένσημα αν εργαζόταν όλο το χρόνο, με την νέο τρόπο θα επικολλά 150. Δηλαδή θα χρηστεί ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ για να μαζέψει τα ένσημα ώστε καταφέρει να πάρει την ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ!!!

Το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 13 Μαΐου στις 6.30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο Θες/νικης (Αριστοτέλους 32) με θέμα «την γενίκευση των κινητοποιήσεων μέχρι την κατάργηση της εγκυκλίου».

πηγή : http://www.smeth.gr/
πηγή : email που λάβαμε στις 9 Μάιος 12h