Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 στις 19.00

8ο ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου

8ο ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου (Θεσσαλονίκης),

στο πάρκο κάτω από τη ρωμαϊκή αγορά.

Πρόγραμμα/πληροφορίες/αφίσα σύντομα.

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Μάιος 17h


7.30 µµ

‣ «Κοσµοπλάστες και Νοµοσπάστες». Οι εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες παρουσιάζουν τη σειρά επιστηµονικής φαντασίας και λογοτεχνίας του φανταστικού Έρις.

‣ «Tώρα, Ρόζα µου, τώρα» του Γιάννη Γκίρµπα, εκδ. Eλευθεριακή Κουλτούρα.

‣ Και µια συζήτηση για τη λογοτεχνία µε τη συµµετοχή της εκδοτικής οµάδας Ουαπίτι.

9.00 µµ

‣ Η επόµενη επανάσταση, M. Bookchin, εκδ. Ευτοπία

‣ Aναρχικές γεωγραφίες µε τον Simon Springer

11.00 µµ: 
Βιντεοπροβολές: Παγκόσµιο '68

όλες τις μέρες: έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από αγώνες για Γη & Ελευθερία

πηγή : email που λάβαμε στις 28 Μάιος 10h


Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιάννη Γκίρμπα με τίτλο: "ΤΩΡΑ, ΡΟΖΑ ΜΟΥ, ΤΩΡΑ! από τις εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του τριήμερου 8ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο κάτω από τη Ρωμαϊκή Αγορά (Αριστοτέλους).

Χρονολογία Έκδοσης Μάιος 2018

Αριθμός σελίδων 300

""Κι αν σε ρίξουν σε ένα σκοτεινό κελί;" επέμεινε ο Άρης στην αμφισβήτησή του. Η Ρόζα γύρισε και τον κοίταξε σαν να τον έβλεπε για πρώτη φορά. Για μια στιγμή, πήρε την όψη της γυναίκας που ξεχνάει τα γυαλιά της και σμίγει σχεδόν τις βλεφαρίδες της για να ξεθολώσει τη φιγούρα που έχει απέναντί της. Ακολούθως, το βλέμμα της μαλάκωσε. Τους συνεπήρε ξανά ο λόγος του λαχειοπώλη. Δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα. "Και στο πιο σκοτεινό κελί του κόσμου να σε βάλουν, πάντα θα υπάρχει μια μικρή χαραμάδα από όπου θα μπαίνει λίγο φως. Αυτή η χαραμάδα είναι η ελπίδα που δεν σβήνει ποτέ. Είναι ο έρωτας, η ζωή, η ελευθερία. Η χαραμάδα, βρίσκεται εδώ (και έδειξε το κεφάλι) και παίρνει φως από εδώ (και έδειξε το σημείο της καρδιάς). Μη δεχτείτε να ζήσετε με λιγότερο ουρανό. Αυτά είχα να σας πω"..." Σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή στη μητρόπολη των Βαλκανίων Θεσσαλονίκη, με την κατάσταση εξαίρεσης κανόνα, τις κατασταλτικές δυνάμεις πανταχού παρούσες, την αποικιοποίηση της καθημερινής ζωής εμπεδωμένη μέσω του διαδικτύου, την κρατική προπαγάνδα σε πλήρη ανάπτυξη και σε αναμονή μιας "παράξενης" Πρωτομαγιάς, υπάρχουν κάποιοι και κάποιες που συνεχίζουν να βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, να συζητούν για την πιθανότητα μιας ριζοσπαστικής αλλαγής της κοινωνίας, για τις προσπάθειες που απέτυχαν στο παρελθόν αλλά και για αυτές που μπορούν να γίνουν στο παρόν ή στο άμεσο μέλλον. Μια ματιά στις δυστοπικές συνθήκες του σήμερα, που όμως μέσα από τις μικρές ατομικές αντιστάσεις που ενίοτε γίνονται συλλογικές, ανοίγει το παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Ιούνιος 15h