Κυριακή 27 Μαίου 2018 στις 17.00

Αντιφασιστικό γλέντι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Στις 28 Απρίλη 2018, με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε πως έκλεισαν και τα τελευταία γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη, αυτά της Νέας Αλικαρνασσού. Πλέον, ολόκληρο το νησί παραμένει αμόλυντο από την εδαφικοποιημένη φασιστική παρουσία. Ξέρουμε καλά πως τα γραφεία δεν έκλεισαν τυχαία. Ήταν το επιστέγασμα της συνεχούς πίεσης που δέχονταν από την πρώτη μέρα που άνοιξαν, τόσο από τη συχνή παρουσία οργανωμένων αντιφασιστών, όσο και από τη δίκαιη αντίδραση των κατοίκων της γειτονιάς. Αποκορύφωμα ήταν η τελευταία περίοδος, η οποία ξεκίνησε στις 21/1 με το κάψιμο της κατάληψης Libertatia από φασίστες στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του "συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία". Το ίδιο βράδυ, ως μια πρώτη ελάχιστη απάντηση, πετάχτηκαν μπογιές στα γραφεία της Χ.Α. στο Ηράκλειο. Οι αντιφασιστικές δράσεις συνεχίστηκαν στις 25/1 με ομάδα Χρυσαυγιτών να δέχεται επίθεση στην πλατεία Ελευθερίας και το πρωτοπαλίκαρο τους, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σπυρόπουλος, να καταλήγει στο νοσοκομείο. Πέντε μέρες αργότερα, στις 31/1, αντιφασίστες επιτέθηκαν σε μέλη της Χ.Α., την ώρα που έβγαιναν από τα γραφεία τους μετά το εβδομαδιαίο «άνοιγμά» τους. Στις 4/2, παράλληλα με την ολιγάριθμη εθνικιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, η συνέλευσή μας διοργάνωσε δυναμική αντιεθνικιστική συγκέντρωση στα Λιοντάρια, μην αφήνοντας σπιθαμή δημοσίου χώρου στους φασίστες. Τελευταία στιγμή της έντονης αυτής περιόδου ήταν η 28η Φλεβάρη, όταν οργανωμένοι αντιφασίστες εισέβαλαν μαζικά και ισοπέδωσαν τα γραφεία της Χ.Α. λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση με τον Γιάννη Λαγό.

Οι Χρυσαυγίτες λοιπόν αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους στην Αλικαρνασσό κάτω από μια έντονη πίεση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: αυτά του οργανωμένου και μαχητικού αντιφασισμού. Εκείνης δηλαδή της κουλτούρας και της πρακτικής που συμβάλλει αποφασιστικά στο να κινούνται άφοβα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην πόλη μας, στο ότι τα πάρκα και οι πλατείες μας παραμένουν ελεύθερα και ανοιχτά για όλους και όλες. Η οργανωμένη μαχητική αντιφασιστική δράση, συνοδευόμενη από τον αντίστοιχο αντιφασιστικό λόγο και την οικοδόμηση κοινοτήτων αγώνα, είναι που νικά το φασισμό. Ούτε το κράτος, ούτε οι νόμοι, ούτε οι δίκες.

Η Κρήτη και οι άνθρωποί της το ξέρουνε αυτό καλά. Από την ηρωική και αιματοβαμμένη αντίσταση στους Ναζί, οι οποίοι σε αντίποινα έκαψαν 50 χωριά του νησιού, μέχρι τα συντριπτικά ποσοστά ενάντια στον Βασιλιά στο σχετικό δημοψήφισμα και τον αντιδικτατορικό αγώνα, ο λαός της Κρήτης είχε πάρει σαφή θέση απέναντι στον φασισμό. Έτσι και σήμερα, συνεχίζοντας το νήμα της ιστορίας, πετυχαίνει να διώξει και το τελευταίο γραφείο των απογόνων των Ναζί. Πετυχαίνει να κάνει τη γειτονιά της Αλικαρνασσού λίγο πιο όμορφη, τιμώντας παράλληλα την προσφυγική της ιστορία.

Γνωρίζουμε όμως ότι δεν ξεμπερδέψαμε οριστικά με τους φασίστες. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να στεκόμαστε εμπόδιο σε κάθε τους προσπάθεια να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Θα συνεχίσουμε να πολε-μάμε τον φασισμό σε κάθε του μορφή, από την υποβάθμιση και την κακομεταχείριση των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, ως την περιθωριοποίηση των μεταναστών και τη ρουφιανιά στην εργοδοσία. Το κλείσιμο των γραφείων της Χ.Α. είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά, αλλά δεν μας εφησυχάζει. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και οργανωνόμαστε για την οριστική αντιφασιστική νίκη.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΖΗΤΩ Η ΖΩΗ

Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου Κρήτης

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1587816/


Αντιφασιστικό γλέντι με αφορμή το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Ν.Αλικαρνασό (Κρήτη)

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ με αφορμή το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Αυτή την Κυριακή από τις 5 μ.μ. στη Νέα Αλικαρνασσό, πλατεία Αγίου Νικολάου. Με συλλογικό φαγοπότι, παιχνίδια για τα παιδιά, έκθεση βιβλίου. Μικρασιατικό και κρητικό γλέντι !

Ο Απρίλης του 2018 σηματοδότησε την απαλλαγή της Κρήτης από την εδαφική παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Τα τελευταία γραφεία της στο νησί, αυτά της Νέας Αλικαρνασσού, αποτελούν πλέον παρελθόν κι η νίκη αυτή είναι το αποτέλεσμα του διαρκούς και συνεχούς αγώνα του αντιφασιστικού κινήματος στην πόλη του Ηρακλείου.

Από τις πρώτες τους προσπάθειες να ανοίξουν γραφεία στο Ηράκλειο μέχρι και σήμερα οι χρυσαυγίτες βρήκαν απέναντί τους μια οργανωμένη και μαχητική απάντηση. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του '12 στην πρώτη τους απόπειρά να τα ανοίξουν στο κέντρο του Ηρακλείου, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Τα άμεσα όμως αντανακλαστικά της γειτονιάς και των αντιφασιστών ματαίωσαν τα σχέδια τους. Έτσι αποφάσισαν να καταφύγουν στην Αλικαρνασσό, νιώθοντας πιο ασφαλείς κοντά στους μπάτσους.

Η εγκατάσταση τους όμως στη γειτονιά την άνοιξη του '13 δεν έγινε αναίμακτα. Το αντιφασιστικό κίνημα ήταν για άλλη μια φορά εκεί και μέσα από πορείες και συνελεύσεις κατέστησε σαφές πως η παρουσία τους δεν θα γινόταν ανεκτή. Άλλωστε η προσφυγική γειτονιά της Νέας Αλικαρνασσού πότε δεν τους άφησε να γίνουν κομμάτι της.

Μέρα ορόσημο του αντιφασιστικού αγώνα ήταν η 20 Σεπτέμβρη του '13, η επόμενη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους χρυσαυγίτες, όταν 1500 και πλέον αντιφασίστριες και αντιφασίστες συγκρούστηκαν στην οδό Ηροδότου με την αστυνομία, που προστάτευε τα γραφεία τους. Όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι και σήμερα, καμία δημόσια παρουσία τους δεν έμενε αναπάντητη.

Φτάνοντας στον χειμώνα του '18, με αφορμή τον εμπρησμό της κατάληψης Libetatia στη Θεσσαλονίκη, οργανώθηκαν συνεχείς δράσεις εναντίον τους με αποκορύφωμα την ισοπέδωση των γραφείων τους, στα τέλη του Φλεβάρη.

Η μάχη όμως ενάντια στον φασισμό δεν περιορίζεται στον δρόμο. Με όπλα την αντιφασιστική μνήμη και την ταξική συνείδηση η Κρήτη συνεχίζει να υψώνει ανάχωμα στη φασιστική απειλή. Απ' τα χωριά και τις πλατείες μέχρι τους χώρους δουλειάς και τα σχολεία ο κόσμος του νησιού είναι εκεί για να υπενθυμίσει στους θιασώτες των πιο σκοτεινών εποχών της ανθρωπότητας, τους γλύφτες του κράτους και των αφεντικών, πως το έργο τους στον τόπο αυτόν δεν ήταν και δεν είναι εύκολο.

Γνωρίζουμε πως με τον φασισμό δεν έχουμε τελειώσει. Φασισμός εξάλλου δεν είναι μόνο οι σβάστικες. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να τον πολεμάμε όπου κι αν εμφανίζεται, σε όλες της πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Ξέρουμε όμως πως πήραμε μια σημαντική νίκη και τις νίκες πρέπει να τις γιορτάζουμε.

Έτσι λοιπόν, καλούμε την εργατική και προσφυγική γειτονιά της Νέας Αλικαρνασσού να βρεθούμε και να γλεντήσουμε παρέα, να φάμε και να χορέψουμε, να πιούμε και να τραγουδήσουμε. Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 27/5, μαζευόμαστε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου με παιχνίδι για τα παιδιά, έκθεση βιβλίου, συλλογικό φαγοπότι και γλέντι με μικρασιάτικα και κρητικά τραγούδια.

Θα είμαστε εκεί για να θυμηθούμε την ιστορία μας, αυτή των αγώνων και του ξεριζωμού, και να στείλουμε μήνυμα μάχης για Ζωή και Ελευθερία, για μια κοινωνία ισότητας κι αλληλεγγύης.

Αντιφασιστική Συνέλευση Ηρακλείου Κρήτης

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες και μετανάστες

https://www.facebook.com/events/1782616495012…

πηγή : http://www.antinazizone.gr/2018/05/blog-post_…