Πέμπτη 17 Μαίου 2018 στις 18.00

Μικροφωνική Παρέμβαση για Αντιπολεμική - Αντεθνική Πορεία

Καλούμε σε μικροφωνική παρέμβαση την Πέμπτη 17/5 στις 18:00 στην τρίγωνη πλατεία με θέμα την Αντεθνική - Αντιπολεμική πορεία.

Στο πλαίσιο της καθημερινότητας μας (της προετοιμασίας μίας πιθανής μικροαστικής ζωής), μπορούμε να διακρίνουμε στοιχεία που επικυρώνουν την πρόθεση στρατιωτικοποίησης, τόσο στην πόλη που ζούμε, όσο και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Η πρόθεση αυτή, επιδοκιμάζεται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και γίνεται αποδεκτή ως μέτρο προστασίας και διασφάλισης της ευημερίας και της ακεραιότητας του έθνους κράτους και της εθνικής ταυτότητας. Παράλληλα, το κράτος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαράγουν τις αντιπαλότητες με τα βαλκανικά κράτη και την Τουρκία, ενώ ο στρατός κάνει έντονη την παρουσία του με παρελάσεις και εντατικές ασκήσεις, με στόχο την τόνωση του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας.

Δίχως αμφιβολία, ο ρόλος που διαδραματίζει ο στρατός δεν είναι αμυντικός από τη στιγμή που η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο του. Συγκεκριμένα, στη Λάρισα, μια πόλη γεμάτη καραβανάδες και περήφανους πατριώτες, βρίσκονται το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και η Πρώτη Στρατιά, τα μεγαλύτερα στη χώρα, και πριν λίγο καιρό, μεταφέρθηκε μία μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην 110 πτέρυγα μάχης. Γενικότερα, στην Ελλάδα, η φτώχεια και η εξαθλίωση, τα μνημόνια και η ανεργία, δε φαίνεται να εμποδίζουν τη συνεισφορά υψηλών χρηματικών ποσών στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, όλη η χώρα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τον Άραξο, και από τον Άραξο μέχρι τη Σούδα, λειτουργεί ως οχυρή θέση των στρατιωτικών παρεμβάσεων, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταβάλλει προσπάθεια προβολής φιλανθρωπικού προσωπείου και συμπόνιας για τα τεκταινόμενα στη Συρία.

Φυσικά, οι εκδηλώσεις εθνικιστικών και ακροδεξιών ιδεολογιών μόνο διακριτικές δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Συγγενείς, καθηγητές, τυχαίοι γείτονες, νοικοκυραίοι και ΜΜΕ, εκφράζουν έντονα την εθνική τους υπερηφάνεια, ισχυριζόμενοι πως είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, στο συλλαλητήριο για να προασπίσουν την ''ελληνικότητα'' τους και έδωσαν χώρο σε φασιστικές ομάδες να κινούνται ανενόχλητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να επιτεθούν σε καταλήψεις και να κάψουν την Libertatia. Ως ''αγανακτισμένοι'' πολίτες προστατεύουν τον τουρισμό εξαπολύοντας απειλές προς του πρόσφυγες. Παρόλα αυτά, εισπράττουν το κέρδος που τους εξασφαλίζει η μαζική άφιξη των προσφύγων και τελικά το χρήμα ρέει στις τσέπες των μαγαζατόρων και των ΜΚΟ.

Από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο, τα σχολικά βιβλία μας βομβαρδίζουν με μηνύματα ανθρωπιστικής παιδείας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Η σχολική πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Σε καθημερινή βάση ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με την εθνικιστική-πατριωτική προπαγάνδα καθηγητών/τριών και διευθυντών/τριών, την οποία ασκούν με άνεση λόγω της κυρίαρχης θέσης που τους δίνει το εκπαιδευτικό σύστημα. Βεβαίως, οι φασιστικές, πατριαρχικές και ομοφοβικές συμπεριφορές και η εξωτερίκευση της ''αγάπης για την πατρίδα'' δε λείπουν από τα πληκτικά δωμάτια που ονομάζουν σχολικές τάξεις. Έτσι, τα σχολεία ζέχνουν από περήφανους σημαιοφόρους, άριστους μαθητές (που στοχεύουν στο μέλλον να γίνουν καριερίστες φοιτητές για να συμβάλλουν στη βιομηχανία του πολέμου μέσω της επιστήμης), και ''ολοκληρωμένους΄' άντρες ώστε να καταταγούν μελλοντικά στο στρατό και στην αστυνομία και να βοηθήσουν και αυτοί με την ατομική τους ευθύνη στις σφαγές αμάχων στη Μ. Ανατολή και στους πνιγμούς προσφύγων και να καταστείλουν οποιονδήποτε/αδήποτε εξεγείρεται ενάντια στο κράτος και τους θεσμούς του.

Η προετοιμασία του πολέμου, η υιοθέτηση εθνικού φρονήματος, οι ιμπεριαλιστικές διαθέσεις των κρατών και τα ίδια τα κράτη μας βρίσκουν απέναντι τους. Δε μαχόμαστε για κανένα έθνος και καμία θρησκεία, μαχόμαστε ενάντια σε φασίστες, σε αφεντικά, σε σεξιστές, σε ομοφοβικούς και σε εξουσιαστές που ευημερούν, διατάζουν πολέμους και επιβάλλονται καθημερινά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΗ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

ΟΥΤΕ ΘΕΟΙ ΟΥΤΕ ΑΦΕΝΤΕΣ, ΞΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΛΕΠΑ ΣΤΟΥΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ.

ΜΙΣΟΣ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΔΟΤ(Ρ)ΕΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
26/5 12:00 ΠΛ.ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Αντιφασιστική Μαθητική Συνέλευση Λάρισας

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/74712/