Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στις 19.00

Δίκτυα Αντίστασης II, Συνέδριο Τοπικών Αγώνων

Δίκτυα Αντίστασης II

Συνέδριο Τοπικών Αγώνων, 2-3 Ιουνίου, 7μμ, Αθήνα (Polytechnic)

Πέρυσι είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε αρκετούς τοπικούς αγώνες και τεχνολογικά έργα, και να φιλοξενήσουμε αγωνιστές που είχαν να μοιραστούν σημαντικές εμπειρίες από νέες μορφές αγώνων ή έργα που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες με στόχο την αύξηση της αυτονομίας και την παράκαμψη ξεπερασμένων ιδεολογιών και μεθόδων πάλης. Ορισμένοι από αυτούς έχουν δει τους αγώνες τους να συνεχίζονται, παρά την έντονη καταστολή, όπως στο Bure, στο Hambach και, στην πιο εντυπωσιακή περίπτωση του ZAD, έχουν επιτύχει την πρώτη λαϊκή νίκη σε μεγάλο χρονικό διάστημα ενάντια στα σχέδια του κράτους και του κεφαλαίου και βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή, τόσο με συμβολική όσο και με πραγματική έννοια, του γαλλικού και του παγκόσμιου ριζοσπαστισμού.

Όπως γράψαμε πέρυσι, αυτό εξηγεί τις ιδέες πίσω από το συνέδριο και οι πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτών των ιδεών στο πέρασμα του χρόνου:

«Αυτό το συνέδριο είναι ένα συλλογικό στοίχημα, και βασίζεται στην ιδέα ότι οι παλιοί χώροι, μορφές και μέθοδοι αγώνα που κληρονομούνται από τις παραδόσεις προηγούμενων ριζοσπαστικών κινημάτων δεν ανταποκρίνονται πλέον στη σύγχρονη συλλογική κοινωνική πραγματικότητα. Η οργάνωση στα εργοστάσια, οι ιεραρχικές οργανώσεις όπως το Κόμμα και το Συνδικάτο, η απόκτηση του ελέγχου του εθνικού κράτους μέσω των κοινοβουλευτικών εκλογών, όλα γίνονται όλο και λιγότερο αξιόπιστα ως μέθοδοι αλλαγής του κόσμου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη της πάλης για έναν καλύτερο κόσμο. Είναι, ωστόσο, ένα κάλεσμα σε ειλικρινή εξέταση του σημερινού κόσμου. Σε έναν εκ νέου πειραματισμό χωρίς τις δογματικές λύσεις του παρελθόντος και τις καθησυχαστικές ιδεολογικές τους βεβαιότητες.»

Κατά την άποψή μας, το περασμένο έτος απλώς επιβεβαίωσε μια τέτοια προοπτική και την ανάγκη περαιτέρω πρακτικής εργασίας σε αυτές τις πολιτικές γραμμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε νέες ομάδες φέτος, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να διαδώσουμε οργανώσεις και ιδέες, στην κατεύθυνση της ιδέας μιας ομοσπονδιακής σύνδεσης τοπικών αγώνων πέρα από τα σύνορα, ενωμένων μέσα από ριζοσπαστικές πολιτικές ιδέες και τεχνολογικές μεθόδους ανοιχτού κώδικα. Αυτή η συγκρότηση ενός δικτύου δικτύων, ενός κινήματος κινημάτων, υπόσχεται να αντικαταστήσει τον παλιό ιεραρχικό και γραφειοκρατικό σχηματισμό του Κόμματος και του Συνδικάτου, να είναι η νέα μορφή οριζόντιας οργάνωσης που θα αναλάβει τον αγώνα μετά την εξαφάνιση του εργατικού κινήματος.

Αυτά μπορεί να φαίνονται μεγάλες προτάσεις, αλλά ακόμη και μια γρήγορη ματιά στα νέα μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι δραματική και μνημειώδης η εποχή στην οποία ζούμε, και πρέπει να είμαστε στο ιστορικό ύψος των περιστάσεων, να ζήσουμε το είδος της ζωής που θέλουμε, να γράψουμε μια νέα σελίδα στο ιστορικό βιβλίο αντίστασης.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/74827/