Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 στις 18.30

2 καλέσματα : 1 2

Πορεία αλληλεγγύης

Στις 30 Μαΐου ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να γνωμοδοτήσει υπέρ της απέλασης του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία. Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση γιατί:

  • Ο Καγιά διώκεται για την πολιτική δράση του στην Αριστερά της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.
  • Στην Τουρκία ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα.
  • Το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν παρέχει καμιά εγγύηση για τη διεξαγωγή «δίκαιης δίκης», έτσι όπως αυτή εννοείται στις χώρες της ΕΕ.
  • Σε περίπτωση απέλασής του κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του Καγιά.
  • Ο ίδιος ο Άρειος Πάγος έκρινε στην περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών (και σωστά) ότι η Τουρκία δεν πληρεί τις προϋποθέσεις της «δίκαιης δίκης». Τι συνέβη και άλλαξε γνώμη το ανώτατο δικαστήριο;

Όσο και αν θέλει να αποφύγει κανείς τιςς θεωρίες συνωμοσίας, η υπόθεση Καγιά έτσι όπως εξελίσσεται, δίνει την αίσθηση μιας προσπάθειας «ανταλλαγής» του Τούρκου αγωνιστή με τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και κρατικής αθλιότητας.

Μετά την γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, η τελική απόφαση είναι του υπουργού Δικαιοσύνης και, εννοείται, του πρωθυπουργού. Καλούμε τους Σταύρο Κοντονή και Αλέξη Τσίπρα να πουν «Όχι» στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά. Είναι πλέον και οι δύο προσωπικά υπεύθυνοι για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα ενός αγωνιστή της ελευθερίας.

Πορεία Αλληλεγγύης Πέμπτη 7/6, 6:30μμ, Προπύλαια

Αθήνα 5/6/2018

Ανασύνθεση- ΟΝΡΑ

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

πηγή : http://www.diktio.org/node/1375


Όχι στην έκδοση του τούρκου αγωνιστή Τουρκούτ Καγιά στην Τουρκία!

Η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία καλεί την Πέμπτη 7 του Ιούνη στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια, στη συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην έκδοση του Τούρκου αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

Ζήτω η φιλία και ο κοινός αγώνας των λαών ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο!

Παρά τη διακρατική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει πλέρια συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών σχετικά με τη δίωξη και την έκδοση λαϊκών αγωνιστών που βαφτίζονται για το σκοπό αυτό «τρομοκράτες». Αυτό αποδεικνύει η απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης καθώς και η πρόταση του εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο στις 15/5/2018, (πρόταση που θα εκδικαστεί τελεσίδικα στον Άρειο Πάγο στις 30/5/2018), υπέρ της έκδοσης του τούρκου αγωνιστή Τουρκούτ Καγιά στην Τουρκία. Όπως ακριβώς είχε ζητήσει και συνεχίζει να ζητάει η Τουρκία για κάθε αγωνιστή που μάχεται για τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο Τουρκούτ Καγιά, ιστορικός και δημοσιογράφος σε αριστερή εφημερίδα, με πλούσια δημόσια αγωνιστική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια και υποστηρικτής του κουρδικού κινήματος, έχει υποστεί πλήθος αυθαίρετων διώξεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων απ' τις τουρκικές αρχές. Έχει υποστεί 6ετή προφυλάκιση σε φυλακές ισχυρής απομόνωσης τύπου F και τώρα ζητείται η έκδοσή του απ' το τούρκικο κράτος για να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης. Μια ποινή-τιμωρία για τα πολιτικά φρονήματά του και την αγωνιστική και δημοκρατική δράση του. Σε περίπτωση που εκδοθεί στην Τουρκία θα φυλακιστεί άδικα για τις πολιτικές πεποιθήσεις του και θα βασανιστεί με βεβαιότητα από τις τουρκικές αρχές.

Ο Τουρκούτ Καγιά έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και κρατείται προς έκδοση στην Τουρκία. Ενώ είχε συλληφθεί παλαιότερα, το 2015, στην Ελλάδα ύστερα από αίτημα του τουρκικών αρχών. Η απελευθέρωσή του τότε, καθώς και άλλων συντρόφων του, ήταν αποτέλεσμα ενός πλατιού κινήματος συμπαράστασης.

Είναι καθήκον του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού ανθρώπου να καταγγείλει και να αποτρέψει αυτήν την άδικη και εγκληματική πράξη έκδοσης για την οποία την τελική ευθύνη θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

πηγή : https://la-aas.blogspot.com/2018/05/blog-post…