Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 στις 20.00

Εκδήλωση με τον Κύκλο των Χαμένων Κινητών

Το Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα σας προσκαλεί στην εκδήλωση - συζήτηση με τον Κύκλο των Χαμένων Κινητών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/6/2018, 8 μ.μ. στη Λαμπηδόνα.

Θα προβληθεί η ταινία "Η μηχανή σταματά" (2009) των Adam Freise και Nathan Freise που βασίζεται στο διήγημα επιστημονικής φαντασίας του E.M.Forster.

Βρισκόμαστε στο έτος 2017 μ.Χ.

Ζούμε σε έναν κόσμο ΔΙΚΤΥΩΜΕΝΟ. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις κάποιον να φλυαρεί για πλέγματα και δίκτυα, κατά κύριο λόγο «πληροφοριακά». Η φλυαρία αυτή λέει πως τα πάντα είναι «πληροφορίες», πως οι γλώσσες και οι συνήθειές μας είναι «κώδικες» και πως οι παρέες μας είναι «δίκτυα». Πως πρέπει όλη αυτή «η πληροφορία» να διασυνδεθεί και να μοιραστεί στο πληροφοριακό πλέγμα - με τις χίλιες smart μορφές του - και να κάνει τον γύρο της Γης. Και αυτό το πληροφοριακό πλέγμα διαρκώς εξαπλώνεται με τη φιλοδοξία να μας «διασυνδέσει» όλους. Είναι τόσο δύσκολο να βρεις μια παρέα ή ένα σημείο της Γης που να έχει αφήσει ανέγγιχτο όλη αυτή η φλυαρία, ώστε θα μπορούσε κάποιος να πει πως, όντως, αυτό το «πληροφοριακό πλέγμα» έχει καλύψει ολόκληρο τον κόσμο.

Ολόκληρο;

Ε, ναι, ολόκληρο. Ψέματα να λέμε;

Και όμως, υπάρχουν ακόμα κοινωνικές σχέσεις, χειρονομίες, συνήθειες και τρόποι ζωής που είτε δεν είναι, είτε δεν επιθυμούν να αποτελέσουν «πληροφορίες» και να «δικτυωθούν». Και οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις σχέσεις και τις συμπεριφορές, που ζουν και χειρονομούν έτσι, σχηματίζουν παρέες που είναι πραγματικές ασυνέχειες στο «πληροφοριακό πλέγμα», είτε το ξέρουν, είτε όχι. Καταλαβαίνουν διαισθητικά πως όλα αυτά τα πατήματα κουμπιών και οι ψηφιακές διευκολύνσεις δεν γίνονται μόνο για το καλό μας. Καμιά φορά αναπτύσσουν διαλεκτικές που ακυρώνουν ή μεταστρέφουν τις (όποιες) εκμεταλλευτικές χρήσεις τους. Και ψυλλιαζόμαστε πως όλοι αυτοί είναι πολύ περισσότεροι από ένα μικρό γαλατικό χωριό 40 κατοίκων!

Ο «Κύκλος των Χαμένων Κινητών» (πρώην «ομάδα κριτικής στην τεχνολογία») είναι η οργανωτική μορφή της προσπάθειάς μας να καταλάβουμε πώς επηρεάζουν τις κοινωνικές μας σχέσεις έννοιες όπως η «τεχνολογία», η «πληροφοριοποίηση» και δε συμμαζεύεται, να εντοπίσουμε αντιλήψεις και χειρονομίες που αντιστέκονται σε αυτά, να μοιραστούμε προβληματισμούς και να κάνουμε ό,τι περνά από τα χέρια μας για να κερδίσουν όλα αυτά το χώρο τους.

πηγή : http://politistikokentrovirona.blogspot.com/2…