Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 στις 18.30

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Ως εδώ με την τρομο-δικαιοσύνη!

Άμεση χορήγηση άδειας στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κρατούμενος επί δεκαέξι χρόνια στις φυλακές Κορυδαλλού, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 30 Μαΐου, ζητώντας το εντελώς αυτονόητο: την τακτική άδεια που προβλέπει στην περίπτωσή του ο Σωφρονιστικός Κώδικας και την κατάργηση του εισαγγελικού «δικαιώματος» στο βέτο, εξαιτίας του οποίου ο ίδιος στερείται, μια οχταετία τώρα, την άδεια αυτή.

Η στέρηση της άδειας σε έναν κρατούμενο που δεν παραβίασε τους όρους χορήγησής της δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στη «νομιμότητα»: όσο κι αν η νομιμότητα αυτή δεν είναι συνώνυμη της δικαιοσύνης, η ομηρία του Κουφοντίνα είναι πράξη ωμής, ανθρωποφαγικής εκδίκησης.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει δίκιο - και ο αγώνας του πρέπει να νικήσει:

* Γιατί ο ίδιος αγωνίζεται με το ύστατο μέσο, το σώμα του, και θέτοντας πια σε κίνδυνο τη ζωή του (πρόκειται για την τρίτη απεργία πείνας σε 16 χρόνια…), απέναντι σε μεθοδεύσεις κρατικού αγριανθρωπισμού. Για τις μεθοδεύσεις αυτές, η κυβέρνηση φέρει ακέραια ευθύνη, καθώς διατηρεί σε ισχύ το εισαγγελικό βέτο.

* Γιατί, στην περίπτωσή του Κουφοντίνα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν αρκείται στον εγκλεισμό ενός ανθρώπου επί δεκαέξι χρόνια στον Κορυδαλλό: απαιτεί, επίσης, την ηθική και πολιτική εξόντωσή του, την κατάργηση και των λιγοστών δικαιωμάτων του - την ταπείνωση του εχθρού. Είναι γι' αυτό που ο Κουφοντίνας θέτει σε κίνδυνο την υγεία (και τη ζωή του…): γιατί αρνείται να παζαρεύει επί οχτώ χρόνια ένα κεκτημένο δικαίωμα και, ακόμα περισσότερο, να το «ανταλλάξει» με μια αναξιοπρεπή δήλωση μετανοίας. Οι εισαγγελείς που ψήφισαν υπέρ της άδειάς του, εξάλλου (άδεια που του παραχωρήθηκε λειψή και υπό ασφυκτικούς όρους), υπέστησαν πειθαρχικό έλεγχο και αναγκάστηκαν σε παραίτηση, ενώ εφάρμοσαν απλά το νόμο.

* Γιατί η ασυδοσία της τρομο-δικαστικής, όπως και κάθε εξουσίας, δοκιμάζεται πρώτα στους (θεωρούμενους ως) «αδύναμους κρίκους», φτάνοντας στο τέλος να αφορά όλους και όλες. Το 2002, οι συλληφθέντες για την υπόθεση της «17Ν» υπέστησαν ένα όργιο παραβιάσεων δικαιωμάτων, με τη συνδρομή ειδικών νομοθετημάτων. Σήμερα στις φυλακές βρίσκονται άνθρωποι όπως η Ηριάννα Β.Λ. και ο Περικλής Μπ., στο εδώλιο του κατηγορουμένου οργανώσεις όπως ο Ρουβίκωνας, συγγενείς αναρχικών, συνδικαλιστές, μέλη του κινήματος της Χαλκιδικής, διαδηλωτές κατά των πλειστηριασμών.

* Γιατί ο λόγος που ο Κουφοντίνας στερείται σήμερα την τακτική άδεια δεν είναι νομικός ή ηθικός: είναι ευθέως πολιτικός. Ο ίδιος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε κρατούμενος: σε αντίθεση με τις φασίζουσες κραυγές που κατακλύζουν τον δημόσιο χώρο, είναι πολιτικός κρατούμενος. Για τους διώκτες του, ένας εχθρός του κράτους: κάποιος που αμφισβήτησε τα ιερά και τα όσιά του - το μονοπώλιό του στη βία και τις διεθνείς συμμαχίες του. Η «17Ν» υπήρξε μια οργάνωση στην ιδεολογική-πολιτική παράδοση του «αντάρτικου πόλης», όπως αυτές που έδρασαν στη δεκαετία του '70 και του '80 στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και χώρες της Ασίας, στο εξεγερσιακό κλίμα του παγκόσμιου «'68». Με τη δράση τους, οι οργανώσεις αυτές επιδίωξαν να αποτρέψουν πραξικοπήματα, να καταγγείλουν πολέμους και πράξεις κρατικής ή διακρατικής τρομοκρατίας, να θυμίσουν ότι η εξουσία του κεφαλαίου δεν είναι αιώνια.

* Γιατί, ιδίως σήμερα, το κράτος εξαίρεσης δικαιωμάτων (όχι μόνο του Κουφοντίνα, αλλά πλειοψηφικών τμημάτων της κοινωνίας) είναι το θεσμικό αντίστοιχο της αιώνιας μνημονιακής λιτότητας.

* Γιατί η «βεντέτα» πρεσβειών, οικογενειών, δικαστών και εκδοτών με τον Κουφοντίνα δεν έχει προσωπικά κίνητρα: παράγει «δίκαιο», αξιώνει την αναθεώρηση της ιστορίας της Μεταπολίτευσης στη χώρα μας - και, κυρίως, συναντιέται με την «αντιτρομοκρατική» πολιτική της πιο φιλοαμερικανικής κυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση. Θυμάται, άραγε, κανείς την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τους 187 και 187Α;

* Γιατί, εντέλει, κανένα δικαίωμα δεν είναι περιττό - και, ιδίως στην περίπτωση του Κουφοντίνα, κανένας κρατούμενος δεν είναι αναλώσιμος.

  • Άμεση χορήγηση άδειας στον κρατούμενο απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα
  • Κατάργηση του εισαγγελικού βέτο

Καλούμε σε:

Παρέμβαση με μικροφωνική, την Τρίτη 12/6, στις 6:30μμ, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης, την Παρασκευή 15/6, στις 7:00μμ, στην Καμάρα.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα (Θεσσαλονίκη)

πηγή : email που λάβαμε στις 8 Ιούνιος 21h