Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στις 21.00

Θερινό Αντιπολεμικό Σινεμά: Εντός Ορίων

Θερινό Αντιπολεμικό Σινεμά στην αυλή της ΣΦΗΝΑΣ.

Το θερινό σινεμά στην αυλή της συλλογικότητας ανοίγει με ένα αφιέρωμα ενάντια στη φρίκη του πολέμου με 3 αντιπολεμικές ταινίες .

Tην ώρα που τα γεράκια ακονίζουν τα νύχια τους και ζητάνε Αίμα , την ώρα που τα σύννεφα του πολέμου ξαναμαζεύονται στην περιοχή μας , την ώρα που οι κραυγές των εθνικιστών για τα συμφέροντα των αφεντικών μεγαλώνουν ,εμείς επιλέγουμε να θυμίσουμε πως Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ταινία 1η - Τετάρτη 20/6/2018 στις 21:00

Εντός Ορίων- Insyriated

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2017, Βέλγιο/Γαλλία/Λίβανος

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85 '

ΧΡΩΜΑ: ΕΓΧΡΩΜΗ

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαν Λιού

Πρωταγωνιστούν: Χιάμ Αμπάς, Ντιαμάν Μπου Αμπούντ

Ένα διαμέρισμα στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας γίνεται καταφύγιο για τη νοικοκυρά του σπιτιού και τα παιδιά της, τον φίλο μίας από τις κόρες της, τον πεθερό της, την οικογένεια μιας γειτόνισσας και την οικιακή βοηθό. Όταν στον έξω κόσμο πέφτουν βόμβες και οι δρόμοι γεμίζουν ελεύθερους σκοπευτές, η μικρή αυτή κοινωνία προσπαθεί να κρατηθεί όρθια, ακολουθώντας τη ρουτίνα της.

Ταινία 2η - Τετάρτη 27/6/2018 στις 21:00

S.O.S Πεντάγωνο καλέι Μόσχα - Dr Strangelove or how I learned to stop worrying and love the bomb

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1964, Ηνωμένο Βασίλειο/Η.Π.Α

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 94΄

ΧΡΩΜΑ: A/M

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Πρωταγωνιστούν: Πίτερ Σέλερς, Τζορτζ Σ. Σκοτ, Στέρλινγκ Χέιντεν

Ίσως η καλύτερη μαύρη πολιτική κωμωδία όλων των εποχών. Εφιαλτική, σκληρή, γεμάτη κωμικοτραγικές λεπτομέρειες, η ταινία αυτή του Kubrick παραμένει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη και διασκεδαστικότατα ειρωνική. Στο απόγειο του «Ψυχρού Πολέμου» ένας τρελάρας στρατιωτικός αποφασίζει, έτσι ξαφνικά, να ρίξει ατομικές βόμβες στη Σοβιετική Ένωση, γιατί οι κομμουνιστές είναι πολύ επικίνδυνοι και οι πολιτικοί δεν είναι πλέον άξιοι να τους εμπιστεύεται κανείς για καθοριστικές πράξεις. Η πιθανή και καθόλου ευκαταφρόνητη αυτή εκδοχή, που παρ' όλα ταύτα διαφεύγει στις συχνές συζητήσεις περί «άμυνας» μιας χώρας, γίνεται η σεναριακή αφετηρία για μια σειρά υποθέσεων καθόλου αδύνατων ή παράλογων, που προκαλούν ειλικρινές γέλιο μέσα από την εφιαλτική τους ρεαλιστικότητα.

Ταινία 3η - Τετάρτη 4/7/2018 στις 21:00

Βαλς με τον Μπασίρ - Waltz im Bashir

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2008, Ισραήλ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90΄

ΧΡΩΜΑ: Έγχρωμη ( animation)

Σκηνοθεσία: Άρι Φόλμαν

Ο επίμονος εφιάλτης ενός φίλου, φέρνει το σκηνοθέτη Ari Folman να αναζητήσει τις χαμένες του μνήμες απ' την περίοδο που οι δυο τους υπηρετούσαν στον ισραηλινό στρατό κατά τον πρώτο πόλεμο στο Λίβανο εν έτη 1982. Η ισραηλινή εισβολή και οι σφαγές στους καταυλισμούς των Παλαιστινίων αποτελούν γεγονότα απωθημένα απ' τη συνείδηση του Ari, γι' αυτό κι αρχίζει να αναζητά πληροφορίες από φίλους και συμπολεμιστές του.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/75312/