Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 στις 12.00

Μικροφωνική - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για εργατικό ατύχημα στην καθαριότητα

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Στις 27 Ιουνίου 2018 μία συμβασιούχος εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε κατά την αποκομιδή απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, όταν η πρέσα συμπίεζε τα σκουπίδια από κάδο ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου, υγρό εκτοξεύτηκε και προκάλεσε εγκαύματα στο πρόσωπο και στο θώρακα της εργαζόμενης. Αυτό είναι ένα από τα δεκάδες, αρκετά από τα οποία θανατηφόρα, ατυχήματα που έχουν συμβεί στην καθαριότητα του δήμου τα τελευταία χρόνια.

Το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα για εμάς δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό ή «η κακιά στιγμή» . Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα αφεντικά (είτε ιδιώτες είτε κρατικοί/δημόσιοι φορείς) προσπαθούν με το πρόσχημα της κρίσης να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων, «κόβοντας» από όπου μπορούν. Μαζί με την εντατικοποίηση, την επισφάλεια, την κατάρρευση εργατικών κεκτημένων αγώνων προηγούμενων δεκαετιών έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το θράσος των αφεντικών να μας θεωρούν αναλώσιμους και να μη δίνουν δεκάρα για την ασφάλεια και τη ζωή μας. Με άλλα λόγια, δε θα διστάσουν να κόψουν κονδύλια από την εκπαίδευση, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων αλλά και να οξύνουν την εντατικοποίηση για να γεμίσουν την τσέπη τους και ας λερώνουν τα χέρια τους με αίμα.

Οι εργαζόμενοι/ες στους δήμους βιώνουν από πρώτο χέρι την επισφάλεια και την εντατικοποίηση. Οι περισσότεροι προσλαμβάνονται με συμβάσεις μικρής χρονικής διάρκειας και είναι αναλώσιμοι στα χέρια κάθε δημοτικής αρχής. Με αυτό το μικρό χρονικό διάστημα πρόσληψης, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για εκπαίδευση των εργαζομένων και η «πολυτέλεια» για μέτρα αυτοπροστασίας πάει περίπατο. Και όταν κάποιοι από τους εργαζόμενους σηκώνουν κεφάλι και αντιστέκονται σε αυτή την εργασιακή σαπίλα, δέχονται απειλές για μη ανανέωση των συμβάσεων τους ή ακόμη και για αντικατάστασή τους από εργολαβίες.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς ακολουθώντας πιστά το παραπάνω μοντέλο. Πρόσφατα 414 συμβασιούχοι στην καθαριότητα κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για τη μονιμοποίηση τους έπειτα από την μη ανανέωση της σύμβασής τους. Μία από αυτές ήταν και η γυναίκα που έπαθε το εργατικό ατύχημα, η οποία μία μέρα μετά τον τραυματισμό της απολύθηκε(!!!). Επίσης, αλλά 193 άτομα δικαιώθηκαν απέναντι στο δήμο και κέρδισαν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η απάντηση του δήμου ήταν άμεση, καθώς κατέθεσε έφεση ενάντια σε αυτή την απόφαση ενώ προχωράει και σε 434 προσλήψεις νέων συμβασιούχων την ώρα που αρνείται τη μονιμοποίηση των προηγούμενων.

Είναι σημαντικό ως εργαζόμενοι να καταλάβουμε πως απέναντι στην εκμετάλλευση και την επισφάλεια δεν είμαστε μόνοι. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα εργατικά μας συμφέροντα. Στα σωματεία μας και στις συνδικαλιστικές μας δομές με οριζόντιες διαδικασίες και μαχητική διάθεση.

Μικροφωνική - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τετάρτη 18/7 12:00 στο Δημαρχείο

Συνέλευση ταξικής αλληλεγγύης

http://ergatikos-sintonismos.espivblogs.net

πηγή : http://svepsykoi.espivblogs.net/2018/07/16/μι…