Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 στις 15.00

Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια σε εκδικητικές απολύσεις & συλλογή αγαθών

Αλληλεγγύη στους συναδέλφους των ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS

Στις 31/5/2018 ανακοινώνεται η μη ανανέωση σύμβασης (απόλυση) τριών συναδέλφων μας στην Άρσις, εκ των οποίων δύο εργάζονταν στο Safe zone Σχιστού και ένας στο Home Project. Την ίδια μέρα άλλοι τρείς συνάδελφοι από τα Safe Ζone ενημερώνονται πως κατ' εξαίρεση για εκείνους η ανανέωση της σύμβασης τους θα είναι μόνο για δύο μήνες προκειμένου να ''αξιολογηθεί'' στην περίοδο αυτή το κατά πόσο έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διοίκησης.

Να σημειωθεί πως οι συνάδελφοι μας, εδώ και καιρό έχουν αποδείξει πως μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως και με το παραπάνω στα καθήκοντα τους σε ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον όπως είναι τα Safe Zone και πως δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τις απολύσεις αυτές. Έτσι και αλλιώς το προηγούμενο διάστημα ουδέποτε υπήρξε κάποια παρατήρηση από πλευράς εργοδοσίας σχετικά με τον τρόπο που εργάζονται μέσα στα Safe Zone. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εύκολο να συμπεράνει κάνεις πως αυτές οι τρείς απολύσεις και η ειδική μεταχείριση στις συμβάσεις των υπολοίπων είναι ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ και σχετίζονται με την συνδικαλιστική τους δράση μέσα στην οργάνωση αφού οι συγκεκριμένοι είναι ιδρυτικά μέλη του υπό σύσταση Σωματείου εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, την επόμενη μέρα, περίπου 40 συνάδελφοι/ισσες αφήνουν τις δουλειές τους και πραγματοποιούν αντανακλαστική παρέμβαση κάτω από τα γραφεία της οργάνωσης χωρίς καν να έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας ή κάτι που να τους παρέχει νομική κάλυψη. Η δυναμική αυτή παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση των απολύσεων και την απόφαση από πλευράς εργοδοσίας να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους για 2 μήνες, κάτι που για μας εξακολουθεί να αποτελεί μια ειδική μεταχείριση απέναντι σε εκείνους που συνδικαλίζονται.

Παράλληλα, στα μέσα Μαΐου του 2018, εργαζόμενοι/ες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα πλαίσια του προγράμματος "Accommodation and Services to Asylum Seekers in Greece" υπέγραψαν και υπέβαλλαν επιστολή στη Διοίκηση της PRAKSIS, μέσω της οποίας ρωτούσαν τι πρόκειται να γίνει με τις ολιγόμηνες συμβάσεις τους, οι οποίες και θα έληγαν στις 30 Ιουνίου 2018. Λίγο μετά την υποβολή της επιστολής, ξεκίνησε ένα κύμα στοχοποίησης πολλών από τους/τις εργαζόμενους/ες που υπέγραψαν την επιστολή, μέσα από την αυθαίρετη αξιολόγησή τους, την επιβάρυνσή τους με έξτρα φόρτο εργασίας, αλλά και καθημερινές εκδικητικές συμπεριφορές. Αποκορύφωμα της στοχοποίησης αυτής αποτελεί η απόλυση ενός - επί 20 μηνών - εργαζόμενου που είχε συνυπογράψει την επιστολή, ο οποίος ενημερώθηκε για τη «μη ανανέωση» της σύμβασής του δυο ημέρες πριν τη λήξη της. Και όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι/ες των ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων τις PRAKSIS παραμένουν για μήνες απλήρωτοι/ες.

Είναι γνωστές οι γενικότερες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: απλήρωτες υπερωρίες, «μπλοκάκι» αντί για ασφάλιση, αναγκαστικός «εθελοντισμός», 3μηνες συμβάσεις και ηθικοί εκβιασμοί στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης «φιλανθρωπίας». Στο όνομα της υποτιθέμενης «κοινωνικής προσφοράς» επιτελούνται συστηματικά σφοδρές καταπατήσεις της εργατικής νομοθεσίας (συνεχόμενες υπερωρίες, δουλειά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ή ακόμη και απλήρωτη εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα), που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα του εθελοντισμού. Αυτό που τείνει να «ξεχνάει» επιμελώς η εκάστοτε εργοδοσία είναι πως πρόκειται για εργαζόμενους και όχι για εθελοντές. Είναι κρίσιμης σημασίας λοιπόν να φροντίσουμε ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι/όσες συνάδελφοι/ισσες, σε όποια οργάνωση και αν εργάζονται, προβαίνουν σε διαδικασίες διεκδίκησης, δε θα δεχτούν οποιασδήποτε φύσης και έντασης εκδικητικές κινήσεις από την πλευρά της εκάστοτε διοίκησης.

Σε απάντηση των παραπάνω περιστατικών το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) κήρυξε στις 3/7/18 τετράωρη στάση εργασίας στις δομές τις ΜΚΟ PRAKSIS πανελλαδικά και στις 17 και 19/7/18 πεντάωρη και τετράωρη στάση εργασίας στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ πανελλαδικά με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου για όσες και όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ως Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δε μπορούμε παρά να δηλώσουμε την αμέριστη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των συναδέλφων μας στην Αθήνα και γι' αυτό άλλωστε καλέσαμε παράλληλα σε στάσεις εργασίας στις 17 και 19 Ιουλίου, όπως και καλούμε στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις ΜΚΟ που κήρυξε το ΣΒΕΜΚΟ για τις 26 Ιουλίου. Τασσόμαστε, λοιπόν, σε κοινό μέτωπο αγώνα για την αξιοπρέπεια όλων μας, υπερασπιζόμενοι/ες συλλογικά και αποφασιστικά τα εργατικά μας συμφέροντα απέναντι σε αυτά των αφεντικών, ξεκάθαρα ενάντια στις λογικές και πρακτικές της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού που προωθούν οι ΜΚΟ. Με όπλο μας την αλληλεγγύη οργανωνόμαστε αδιαμεσολάβητα και δεν αφήνουμε κανέναν/καμία μόνο/η απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - Πέμπτη 26/7 στις 15.00 στα κεντρικά γραφεία της ΑΡΣΙΣ (Λ. Σοφού με Εγνατία)

Επόμενη Συνέλευση Εργαζομένων της Άρσις - Πέμπτη 26/7 στις 17.30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας

πηγή : https://svepsykoi.espivblogs.net/2018/07/24/p…


Συλλογή αγαθών για τους πυροπαθείς

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στην ψυχική υγεία & την κοινωνική πρόνοια (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) συμμετέχει στη συλλογή διάφορων ειδών για τις ανάγκες των πυροπαθών της Αττικής. Η συγκέντρωση των αγαθών θα γίνει στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 26/7 στις 15:00 έξω από τα κεντρικά γραφεία της Άρσις Θεσσαλονίκης (Λέοντος Σοφού με Εγνατία) και από τις 17:00 μέχρι τις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Καλούμε όλους τους/ις συναδέλφους/ισσες αλλά κι οποιονδήποτε θέλει να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια.

Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι πως οι ανάγκες σε τρόφιμα έχουν καλυφθεί. Η λίστα αναγκών έχει ως εξής:

Φάρμακα & ιατρικά υλικά: • Βαζελινούχες γάζες fucidin • Αποστειρωμένες γάζες μεσαίο μέγεθος • Αποστειρωμένες γάζες μεγάλο μέγεθος • Φιάλες ορού ringers • Φιάλες ορού dextrose • Παλμικά οξύμετρα • Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα • Τζελ εγκάυματος τύπου flagyl/ flogocalm • Pulvo spray • Γάντια νιτριλίου • Αλουμινοκουβέρτες • Μάσκες μιας χρήσης v2 • Αυτοκόλλητα ράμματα • Ήπιο αντισηπτικό τύπου hibitane • Παυσίπονα • Λαβίδες • Ποδιές μίας χρήσεως

Διάφορα είδη: • Μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ • Φακοί • Τροφές για κατοικίδια

Η καταγραφή και αποστολή των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνει την Παρασκευή 27/7. Μπορείτε να επικοινωνείτε με το ΣΒΕΨΥΚΟΙ στο 698 9854224 και στο psyxexoswmateiexo@riseupex.net.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στην ψυχική υγεία & την κοινωνική πρόνοια (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

https://svepsykoi.espivblogs.net/

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1590286/