Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18.30

Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας

Το φετινό φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας πραγματοποιείται και πάλι στις 5,6 και 7 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο «Κήπου των Εποχών» της νέας παραλίας. Μέσα σε μια χρονιά όπου τον δημόσιο λόγο της Θεσσαλονίκης μονοπωλεί ένας εθνικός παροξυσμός αναφορικά με το όνομα της Μακεδονίας και ταυτόχρονα έχουν επιλεγεί οι Η.Π.Α. ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμείς από τη μεριά μας φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό κλίμα. Ένα κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, μεταξύ των λαών που έχουν πληγεί από τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών και ολοκληρωτικών μηχανισμών από τη Μ. Ανατολή, ως τα ματωμένα Βαλκάνια τα οποία βυθίστηκαν στο σκοτάδι του εθνικισμού, ένα κλίμα ζύμωσης και διάδρασης των οικολογικών και κοινωνικών αγώνων από τη Zad μέχρι τους Σταγιάτες, το Καστέλι και την Ήπειρο και φυσικά έναν τόπο συνάντησης όλων εκείνων των ανθρώπων που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στον εθνικισμό και το φασισμό, σε όλες τις εκφάνσεις του, από τη Γερμανία μέχρι τον Πειραιά.

Το φετινό φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας για μας, δεν αποτελεί απλώς άλλο ένα πολιτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ, αλλά αποτελεί μια προσπάθεια να αναμετρηθούμε με τον ελληνικό εθνικισμό, ο οποίος από τον Φλεβάρη και τα συλλαλητήρια που άφησαν πίσω τους τα αποκαΐδια της Libertatia, βρίσκεται σε μια συνεχή έξαρση. Είναι ένα στοίχημα για την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και έχει να κάνει με το αν θα καταφέρουν τελικά οι κοινωνικές δυνάμεις της αντίστασης να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό κλίμα από το ασφυκτικό, που θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν οι μισαλλόδοξοι εθνικιστές εκείνες τις ημέρες. Το φετινό φεστιβάλ μέσα σ' αυτό το κλίμα, είναι ένα ανοικτό προσκλητήριο σε άτομα και συλλογικότητες για να υπερασπίσουμε τους κοινωνικούς αγώνες των καταπιεσμένων, που όποτε σήκωσαν το ανάστημά τους στην ιστορία αυτής της πόλης, βρίσκονταν αντιμέτωποι με το πιο σκοτεινό πρόσωπο των μηχανισμών του κράτους και του διαπλεκόμενου λαϊκισμού των θεσμικών του εκπροσώπων. Είναι ένα ανοικτό προσκλητήριο για να ανοίξουμε ένα ακόμα παράθυρο ενάντια στη νύχτα της ανάθεσης, της σύγχυσης και του εθνικισμού. Είναι η αναμέτρηση του κόσμου της ελευθερίας και της αλληλεγγύης με τον κόσμο του μίσους, που υποδαυλίζει και μεθοδεύει ο εθνικισμός.

Από την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη λοιπόν, το Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας θα βρίσκεται στον «Κήπο των Εποχών» της νέας παραλίας με ένα γεμάτο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη καλούμε σε αντιφασιστική - αντιεθνικιστική πορεία, με προσυγκέντρωση στην Καμάρα, στις 18.00.

πηγή : https://www.facebook.com/festdd/