τι; : συζήτηση θεματική : εργασία

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 στις 20.30

18μηνη πρακτική άσκηση δικηγόρων

Για τους περισσότερους συναδέλφους, η 18μηνη πρακτική άσκηση διεξάγεται με τους χειρότερους όρους. Με το επιχείρημα ότι ο ασκούμενος «μαθητεύει» και δεν εργάζεται, οι συνθήκες της άσκησης πολλές φορές είναι χειρότερες απ’ αυτό που λέμε «μαύρη εργασία». Εξοντωτικά ωράρια που καθορίζονται πλήρως από τον δικηγόρο, ούτε σκέψη για ασφάλιση και φυσικά αμοιβές που ξεπερνούν τα όρια της επαιτείας! Στην ουσία, ο ασκούμενος προσφέρει γραμματειακή υποστήριξη (ενώ η αμοιβή του υπολείπεται σαφώς από εκείνη του γραμματέα…) και συχνά δεν έρχεται καν σε επαφή με δικηγορική ύλη, προσπερνώντας το μύθο ότι η άσκηση βοηθά στην έμπρακτη επαφή με το επάγγελμα του δικηγόρου.

Ιδιαίτερα στον ΔΣΘ, όπου απασχολούνται τουλάχιστον 500 ασκούμενοι το χρόνο, τα πράγματα είναι απογοητευτικά. Η απόφαση του ΔΣ του ΔΣΘ για κατώτατη αμοιβή 300€, παρ’ όλο που βελτίωσε κάπως την κατάσταση, τελικά έχει φτάσει να επαφίεται στην «καλή θέληση» του δικηγόρου. Η εν λόγω απόφαση ούτε καν ανακοινώνεται στους νέους ασκούμενους, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου για την τήρησή της, και εφ’ όσον δεν συνοδεύεται και από συγκεκριμένο ωράριο τελικά ενισχύει τη λογική του «εργαζόμενου – λάστιχο». Τέλος, η παντελής αδιαφορία (ή καλύτερα αβλεψία…) του ΔΣΘ για το θέμα, οδηγεί σε αντι-συναδελφικές έως και εξευτελιστικές συμπεριφορές των δικηγόρων απέναντι στους ασκούμενους, οι οποίοι όμως με το φόβο του στιγματισμού ποτέ δεν τις καταγγέλλουν…

Όμως και για πολλούς συνάδελφους δικηγόρους η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική… Σήμερα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός δικηγόρων (ιδιαίτερα νέων) απασχολείται σαν συνεργάτης σε δικηγορικά γραφεία, υπό συνθήκες εξαρτημένης εργασίας, χωρίς οι εργασιακές του σχέσεις να ρυθμίζονται και να προστατεύονται από άλλο παράγοντα πλην της ατομικής διαπραγμάτευσης με τον δικηγόρο – εργοδότη. Η συγκέντρωση και άνιση κατανομή της δικηγορικής ύλης, οι εξευτελιστικές αμοιβές (συχνά κατώτερες των αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη) και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές εξαναγκάζουν μεγάλο αριθμό μάχιμων δικηγόρων σε υποαπασχόληση και τελικά σε βίαιη έξοδο από το επάγγελμα.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ’ ΑΥΤΑ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΑΤΕΣ

Με όπλο μας τους συλλογικούς αγώνες, τη συναδελφικότητα και την αλληλεγγύη, να προτάξουμε τις πραγματικές ανάγκες μας! Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους που πλήττονται απ’ αυτήν την κατάσταση, να συζητήσουμε, να διαμορφώσουμε μαζί τα αιτήματα και τους τρόπους δράσης. Να διεκδικήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, να σπάσουμε το κλίμα σιωπής - συνενοχής μες τον Δικηγορικό Σύλλογο, να πετύχουμε νίκες. 

ακριβής τοποθεσία :γραφεία ΔΣΘ

Διοργάνωση: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ασκούμενων & «συνεργατών» δικηγόρων

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...