Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 στις 19.00

Bar οικονομικής ενίσχυσης

Την Κυριακή από τις 19:00 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Vivienda μπαρ οικονομικής ενίσχυσης της Αναρχικής Συλλογικότητας Camino Libre
Λίγα λόγια για το Vivienda:

Το Vivienda είναι ένας χώρος που τελεί υπό κατάληψη εδώ και κάποιους μήνες, με πρωτοβουλία φοιτητών/τριών από τις εστίες της Πανεπιστημιούπολης και αλληλέγγυου κόσμου από την πόλη της Κομοτηνής. Βρίσκεται στον τομέα Σ4 των εστιών και πρόκειται για ένα εγχείρημα, που στόχο έχει μεταξύ άλλων να αποτελέσει μία εστία αγώνα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών των εστιακών και μη, φοιτητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε φοιτητής/τρια που διαμένει στις εστίες είναι η έλλειψη ζεστού νερού το χειμώνα, νερό το οποίο όχι μόνο δεν είναι πόσιμο, αλλά προκαλεί και δερματικά προβλήματα. Ακόμα, ιδιαίτερες δυσκολίες και απομόνωση από το κέντρο της πόλης, προκαλούν τα ελάχιστα δρομολόγια των λεωφορείων τα Σαββατοκύριακα, καθώς και η παύση των δρομολογίων καθημερινά στις 23:30.
Πέρα από τις υλικές διεκδικήσεις για τα θέματα που αφορούν τις εστίες, το Vivienda είναι ένας χώρος στον οποίο συνδιαμορφώνουν άτομα, που εναντιώνονται στον φασισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν δράσεις, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις εντός και εκτός του στεκιού.
Όταν λέμε ότι ο χώρος είναι αυτοδιαχειριζόμενος εννοούμε ότι οι πόροι για τη λειτουργία του, αλλά και αυτή η ίδια, προκύπτουν από τα άτομα που πλαισιώνουν τη διαχειριστική του συνέλευση. Η λήψη των αποφάσεων χαρακτηρίζεται από την οριζοντιότητα, την ισότητα και την αντιιεραρχία, μέσω διαρκούς ζύμωσης και διαλεκτικής διαδικασίας, ανεξαρτήτως πλειοψηφιών. Οι ευθύνες που αναλαμβάνονται από κάθε άτομο ανακυκλώνονται, με τρόπο που το εγχείρημα καθίσταται συλλογικό, στην ουσία του. Μέσα στο Vivienda πραγματοποιούνται πολιτικές εκδηλώσεις- συζητήσεις, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ καθώς και bar οικονομικής ενίσχυσης του χώρου. Όλος ο τρόπος λειτουργίας του είναι αντιεμπορευματικός, πράγμα που σημαίνει πως δεν αποσκοπούμε σε κάποιο κέρδος προσωπικό ή συλλογικό, αντιθέτως τα όσα χρήματα συγκεντρώνονται στο ταμείο χρησιμοποιούνται για την επιβίωση του στεκιού και κατ' επέκταση των δραστηριοτήτων του.
Η ιδέα για τη δημιουργία του Vivienda, ήρθε σαν προϊόν των αγωνιστικών διαδικασιών της κατάληψης στην Πρυτανεία το Δεκέμβριο του '17, για το θέμα της σίτισης στην πάνω λέσχη. Άτομα που συναντήθηκαν στην κατάληψη αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, το οποίο στο πλαίσιο της συνέχειας των αγώνων θα μάχεται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις εστίες καθώς και για καίρια κοινωνικά ζητήματα στο πλαισιο του ηδη υπαρχοντος ταξικου ανταγωνισμου . Η προσπάθεια αυτή εδαφικοποιείται στο Vivienda.
Η κατάληψη αποτελεί ένα αντιπρόταγμα στο θεσμό του ενοικίου και το ξεπέρασμα της ατομικής ιδιοκτησίας, η οποία είναι πυλώνας του βάρβαρου οικονομικού συστήματος που βιώνουμε και δημιουργεί ταξικούς διαχωρισμούς. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε συνδέεται με μια προσπάθεια υπεράσπισης του ασύλου, το οποίο παρότι κερδήθηκε με αιματηρούς αγώνες, δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις από την εξουσία.
Στη διαχειριστική συνέλευση του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Vivienda συμμετέχουν ατομικότητες από τις εστίες αλλά και από την πόλη της Κομοτηνής, ενώ στο χώρο δραστηριοποιούνται και συλλογικά εγχειρήματα του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος.
Η διαχειριστική συνέλευση αυτή είναι ανοιχτή προς οποιονδήποτε/ οποιαδήποτε θέλει να συνεισφέρει στο χώρο, με βασική προϋπόθεση την εναντίωση σε ολοκληρωτικές, φασιστικές, σεξιστικές, ομοφοβικές πρακτικές, οι οποίες δεν είναι ευπρόσδεκτες και θα καταδικάζονται σε οποιαδήποτε εμφάνισή τους.

πηγή : https://www.facebook.com/events/2117091831635…
πηγή : email που λάβαμε στις 2 Οκτώβριος 15h