Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 στις 19.00

Συνέλευση Ex - Portu (Αντιεξουσιαστική Κίνηση Πειραιά)

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η ex-portu Αντιεξουσιαστική Κίνηση αποτελεί μία σχετικά νέα συλλογικότητα, η οποία εκκίνησε να διεξάγει ανοιχτές πολιτικές διαδικασίες (συνελεύσεις - εκδηλώσεις) περί τα τέλη του 2015. Τρία χρόνια αργότερα, με την νέα "πολιτική σεζόν", ακόμη επιλέγουμε να δραστηριοποιούμαστε στην πόλη μας, να αναζητούμε τρόπους, ιδέες και δράσεις και να δημιουργούμε κοινωνικές αντιεξουσίες, προς την άμεση δημοκρατία.

Θεωρούμε πολύ σημαντική την επιλογή της άμεσης πολιτικής δράσης και διάδρασης στις γειτονιές του Πειραιά, καθώς και την διάχυση, πέραν του κυρίαρχου, νοημάτων στον τόπο που ζούμε και μεγαλώσαμε. Για αυτό άλλωστε πιστεύουμε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη μιας ανοιχτής τοπικής συλλογικότητας, χωρίς έτοιμα προτάγματα, προερχόμενα από παρελθοντικές μεγάλες αφηγήσεις, και φορμαλιστική δομή, αλλά με άξονες την άμεση δράση και την πολιτική εμπλοκή, που πορεύεται, αφουγγραζόμενη τα κοινωνικά ρεύματα προς την επαναξιολόγηση των αξιών και τη δημιουργία κοινωνικών αντιεξουσιών.

Επιπλέον, κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του εδάφους στον Πειραιά. Η ύπαρξη ελεύθερου εδάφους στο υπάρχον αποτελεί μια βασική στοχοθεσία, η οποία προέρχεται όχι από κάποια πολιτική ¨γραμμή¨, αλλά από την απόλυτη ανάγκη, ύπαρξης δομών που εγκολπώνουν τα υποκείμενα που εχθρεύεται κράτος και φασισμός, θέσπισης διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα αμεσοδημοκρατικά και δημιουργίας σχέσεων αλληλεγγύης έξω από τις επιταγές του κυρίαρχου ανταγωνιστικού lifestyle. Η σημασία του να μην συνηθίσουμε στην δυστοπική επιτήρηση που επιβάλλουν οι σύγχρονες πόλεις, είναι μεγάλη και η αυθόρμητη τάση μεγάλων κομματιών της τοπικής κοινωνίας να συναθροίζονται σε δημόσια μέρη, αν μη τι άλλο μαρτυρά ροπή της προς την ελευθερία.

Οι Ελεύθεροι Κοινωνικοί Χώροι, επίσης, αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα αυτόνομων κοινοτήτων στην καθεστωτικά εδραιωμένη ετερονομία. Στον Πειραιά, ο ΕΚΧ Φαβέλα, στον οποίο διεξάγονται οι συνελεύσεις μας, έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο καιρό ζωής, να συνδεθεί με την κοινωνία του Πειραιά, να προτάξει την αυθόρμητη πολιτική πράξη και να δημιουργήσει ελέυθερο έδαφος, όπου ανθίζει η συλλογική πρωτοβουλία και η αυτοδιαχείριση.

Επειδή όμως, όλα συνεχίζονται, η επανάπαυση είναι αυταπάτη. Είναι πασίδηλο, πλέον, ότι η ταχεία δημοτική ανάπτυξη επιφέρει ανεπανόρθωτες αλλάγές στο αστικό πεδίο που ζούμε, καθιστώντας το ασφυκτικό για τις κοινωνικές ομάδες που δεν ασπάζονται την κουλτούρα της διαρκούς ροής του εμπρεύματος και των κυρίαρχων προτύπων. Η επαναδιεκδίκηση του δημόσιου χώρου είναι διαρκής και οφείλει να μας απασχολεί όλους.

Σε μια μητρόπολη με τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά του Πειραιά, οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν γρήγορα, μα όχι εύκολα. Με αγώνα και συνεχή δράση οι συσχετισμοί αναφορικά με το αντιφασιστικό άλλαξαν και πλέον οι φασίστες είναι ένα γκρουπούσκουλο του 7ου ορόφου, που μαζεύονται και δείχνουν στις γιαγιάδες βίντεο, ενώ το αντιφασιστικό κίνημα μετρά πορείες με χιλιάδες διαδηλωτές.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δύναται να αλλάξει και πολιτική απάθεια και απραγία, που επιτρέπει στην λογική της ανάθεσης να δεσπόζει. Το λιμάνι του Πειραιά ξεπουλήθηκε και οι γειτονιές μας μεταβάλλονται κατά τη βούληση των αρχών, δίχως την παραμικρή κοινωνική συναίνεση.

Από την πλευρά μας καλούμε όλους και όλες στις συνελεύσεις της ex - portu Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, κάθε Παρασκευή 19.00, στην Φαβέλα (Ναυάρχου Μπότση 11, Μικρολίμανο), ώστε να συνδιαμορφόσουμε και να αποφασίσουμε πλάνο απόδρασης και δράσης, ώστε να συλλογικοποιήσουμε την αλλαγή του τόπου που ζούμε.

EX PORTU ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

πηγή : https://el-gr.facebook.com/permalink.php?stor…