Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στις 19.00

Συλλογή βιβλίων για το bazaar βιβλίου του Ταμείου αλληλεγγύης

Λίγα λόγια για εμάς...

Στην κοινωνική πραγµατικότητα, όπως και στο φυσικό κόσµο, κάθε κίνηση γίνεται αντιληπτή όταν από τη σφαίρα της θεώρησης τοποθετείται στις συνθήκες που την περιβάλλουν. Προκειµένου λοιπόν να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα ύπαρξης και κατ' επέκταση στήριξης - ή όχι- του ταµείου αλληλεγγύης φυλακισµένων και διωκόµενων αγωνιστών, οφείλουµε να κοιτάζουµε την κοινωνικοπολιτική συγκυρία που επικρατεί την κάθε δεδοµένη στιγµή σε συνάρτηση πάντα µε το βαθµό ωρίµανσης που βρίσκεται ο επαναστατικός χώρος.

Το ταµείο δηµιουργήθηκε το 2010 σε µια συγκυρία όπου από τη µια πλευρά µια σκληρή καπιταλιστική αναδιάρθρωση εφορµούσε µε όχηµα την "οικονοµική κρίση" και από την άλλη ο ριζοσπαστικός χώρος, µε πρόσφατη την εµπειρία της κοινωνικής έκρηξης του Δεκέµβρη του '08, βρισκόταν σε µια άνθιση δραστηριοποίησης, εκφράζοντας την πηγαία και αυθόρµητη κοινωνική οργή. Σε εκείνες τις δεδοµένες συνθήκες όπου αφενός η συστηµική αναδιάρθρωση εµπεριείχε την κατασταλτική αναβάθµιση και τη δικονοµική θωράκιση των προνοµιούχων και αφετέρου η κινητικότητα του συνόλου των αγωνιζόµενων παρήγαγε µια πολλαπλή επιθετικότητα (από τη δυναµική εργατική αλληλεγγύη, τις µαζικές συγκρούσεις, τις καταλήψεις κτιρίων και δηµόσιων χώρων, τις συλλογικές άµεσες δράσεις, µέχρι και τις ένοπλες επαναστατικές ενέργειες), ανέκυψε το ζήτηµα των δεκάδων πολιτικών κρατουµένων. Και µάλιστα πολιτικών κρατουµένων που εξαιτίας της αναβάθµισης των τροµονόµων και του δικαστικό-κατασταλτικού συµπλέγµατος αλλά και σε συνάρτηση πάντα µε την κλιµάκωση της ίδιας της επαναστατικής δράσης, αντιµετώπιζαν πλέον βαριές καταδίκες. Προέκυψε δηλαδή µια κατάσταση πρωτόγνωρη για την πλειοψηφία του ριζοσπαστικού χώρου της µεταπολίτευσης. Χαρακτηριστικά γνωρίσµατα της κατάστασης αυτής διαφαινόταν ότι θα αποτελέσουν η σφοδρότητα και η διάρκεια. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο συγκροτήθηκε το ταµείο αλληλεγγύης που ως αρχικό στόχο έθεσε τη συνεπή και σταθερή στήριξη όσων διώκονται ή φυλακίζονται για την ανατρεπτική τους δράση και τη συµµετοχή τους στους κοινωνικούς αγώνες.

Βασικός στόχος της δοµής αποτέλεσε εξαρχής η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους φυλακισµένους συντρόφους µέσα από µια κινηµατική διαδικασία που θα πήγαινε την υλική διάσταση της αλληλεγγύης ένα βήµα παραπέρα από τις οικογενειακές και στενές φιλικές/συντροφικές σχέσεις. Από εκεί και πέρα ανάµεσα στις προτεραιότητες των ανθρώπων που το απαρτίζουν παραµένουν οι έµπρακτες κινήσεις αλληλεγγύης, το χτίσιµο γεφυρών επικοινωνίας των µέσα µε τους έξω και η ανάπτυξη κοινών αγώνων εντός και εκτός των τειχών.

Για την στήριξη του bazaar...

Στην προσπάθεια μας για κάλυψη των οικονομικών αναγκών της δομής, αποφασίσαμε σαν συνέλευση Θεσσαλονίκης του ταμείου αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών να διοργανώσουμε ένα bazaar βιβλίου στο στέκι στο βιολογικό ΑΠΘ, το Σάββατο 15 Δεκέμβρη.

Με τη διοργάνωση αυτή αποσκοπούμε πέρα από την στήριξη της ίδιας της δομής, και στη διακίνηση βιβλίων με συμβολικό αντίτιμο, τη στιγμή που η αγορά τους σήμερα αποτελεί δυστυχώς μια ακριβή ενασχόληση...

Βιβλία που κάποτε διαβάσαμε, μας άρεσαν ή όχι, που ίσως έχουμε χρόνια να ανοίξουμε, μπορούν να "ανακυκλωθούν", να αποκτήσουν μια καινούρια χρηστική αξία στα χέρια κάποιων άλλων.
Καλούμε λοιπόν, σε "αλάφρωμα" των βιβλιοθηκών μας από βιβλία κάθε είδους, την προσφορά τους ως βιβλία "από δεύτερο χέρι" σε άλλους/ες που σε συμβολικό αντίτιμο θα μπορέσουν να τα αποκτήσουν, και τη συγκέντρωση αυτών των χρημάτων για την ενίσχυση των φυλακισμένων αγωνιστών/στριών.

Τα βιβλία θα συγκεντρώνονται στο στέκι του βιολογικού ΑΠΘ,

κάθε Δευτέρα μέχρι και την διεξαγωγή του bazaar (15/12) από τις 19.00 και μετά,

την Τρίτη 27/11 από τις 19.00 και μετά, κατά την προβολή και το μπαρ του Ταμείου Αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών/στριών,

αλλά και λίγο πριν την έναρξη του παζαριού βιβλίων.


Επίσης, το mail της συνέλευσης Θεσσαλονίκης, για όποιον/α θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας είναι: tameexio-selanexik@listsex.espiv.nexet

Σε αυτό το bazaar, καλούνται και συντροφικά εκδοτικά εγχειρήματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διακινήσουν τα βιβλία τους και αφήνοντας στην ευγενή τους ευχέρεια το να συνεισφέρουν στους σκοπούς της διοργάνωσης ένα ποσοστό από τα διακινηθέντα βιβλία τους.

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών - συνέλευση Θεσσαλονίκης