Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 στις 9.00 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την υπόθεση Λάκκος Καρατζάς

- Σάββατο 15/12, 7 μ.μ. στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο: εκδήλωση για την Ανατομία μίας Δικογραφίας: Η Περίπτωση του Λάκκου Καρατζά, με τη συμμετοχή δικηγόρου της υπόθεσης καθώς και διωκόμενου, ενώ θα προβληθεί για πρώτη φορά οπτικο/ακουστικό υλικό γύρω από την υπόθεση

- Τετάρτη 19/12, 9 π.μ. στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους διωκόμενους για την υπόθεση Λάκκος Καρατζάς


Εδώ και μερικά χρόνια, κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι αγωνίζονται από κοινού, ώστε να εμποδίσουν την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και την συνεπακόλουθη καταστροφή του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι στιγμής οι εργασίες για την κατασκευή εργοταξίου στις Σκουριές και τη διάνοιξη οδικών δικτύων έχουν μετατρέψει την περιοχή γύρω από την οποία συντελούνται τα κατασκευαστικά έργα σε κρανίου τόπο. Τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν αποψιλωθεί, το βουνό έχει διαβρωθεί, ενώ υδάτινες πηγές έχουν μολυνθεί. Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμα η εξόρυξη. Η ίδια η εξόρυξη συνιστά μια θανατηφόρα διαδικασία που θα απελευθερώσει τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, μολύνοντας τον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος, έχοντας καταστροφικές συνέπειες για τη χλωρίδα, την πανίδα και φυσικά και για τους κατοίκους. Οι καταστροφικές συνέπειές της δεν πρόκειται να περιοριστούν στην Χαλκιδική. Εκτιμάται ότι θα φτάσουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και όλη την κεντρική Μακεδονία.

Οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους, έχουν απροκάλυπτα ταχθεί στην υπεράσπιση των συμφερόντων της "El Dorado Gold" και της θυγατρικής της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" -όπως είναι φυσικά δεδομένο, μιας και αυτός είναι ο ρόλος του κράτους- : έχουν καταστείλει πορείες, έχουν παρακολουθήσει τηλεπικοινωνίες, έχουν εισβάλλει σε σπίτια, έχουν συλλέξει με τη βία δείγματα DNA και έχουν συντάξει δικογραφίες εις βάρος αγωνιστών με κατηγορίες μέχρι και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης βάσει του νόμου 187. Στο πλευρό των αφεντικών της "El Dorado" και της "Ελληνικός Χρυσός" βρίσκονται πληθώρα καθεστωτικών ΜΜΕ συκοφαντώντας τους αγώνες του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αλλά και οι εργαζόμενοι της "Ελληνικός Χρυσός", μαζί με το εργοδοτικό τους σωματείο, που ακολουθώντας το δρόμο του ατομισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού, επέλεξαν να γίνουν τα πειθήνια όργανα των των αφεντικών, διατελώντας έναν ρόλο που τους φέρνει απέναντι σε μια ολόκληρη τοπική -και όχι μόνο- κοινωνία, βάζοντας παράλληλα την υγεία τους σε άμεσο κίνδυνο. Πριν από περίπου ένα χρόνο μάλιστα, ένας υλοτόμος που εργαζόταν σε εργολαβική εταιρεία που συνεργαζόταν με την "Ελληνικός Χρυσός" έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας.

Εδώ και μήνες η "El Dorado Gold" δηλώνει ότι θα φύγει (3η φορά μέσα σε 4 χρόνια), σταματώντας τις εργασίες στις Σκουριές και ακυρώνοντας τα προγραμματισμένα εγκαίνια των μεταλλείων στην Ολυμπιάδα. Προειδοποιεί (απειλεί δηλαδή) την κυβέρνηση ότι θα αναστείλει το επενδυτικό και "χρυσοφόρο" της έργο σε Χαλκιδική και Θράκη. Η καναδική εταιρεία θέλει μ' αυτόν τον τρόπο να πιέσει την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης όλων των επικερδών προϋποθέσεων που θέτει η ίδια. Την ίδια στιγμή, βέβαια, έχει ξεκινήσει το ερευνητικό γεωτρύπανο σε νέες θέσεις. Η μία βρίσκεται κοντά στη "Βρύση Γαλατσάνου" και οι άλλες δύο στην περιοχή της Τσικάρας. Η κυβέρνηση από την άλλη είναι συναινετικός παρατηρητής που μέσω του ζητήματος της έκδοσης αδειών για την εξόρυξη, προσπαθεί να διασώσει το προεκλογικό αριστερό προφίλ της και περιορίζεται σε κενές περιεχομένου επικοινωνιακές δηλώσεις.

Ο αγώνας για τη χειραφέτηση του ανθρώπου από κάθε μορφής εξουσία και εκμετάλλευση είναι αναπόσπαστος με την παύση της εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο. Το κεφάλαιο προκειμένου να αναπαραχθεί δια της απομύζησης υπεραξίας από την ανθρώπινη εργασία, καταδυναστεύει όχι μόνο τον κόσμο της παραγωγής και την κοινωνική βάση γενικότερα, αλλά λεηλατεί και το φυσικό περιβάλλον, η εκμετάλλευση του οποίου αποφέρει κέρδη στους καπιταλιστές. Οι ακηδεμόνευτοι και οριζόντιοι αγώνες που στοχεύουν στον τερματισμό της τυραννίας του κράτους και του κεφαλαίου, που έχουν ως σκοπό τη δημιουργία αυτοδιευθυνόμενων κοινοτήτων ελεύθερων παραγωγών, είναι αυτοί που θα συναρτήσουν την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών με την αρμονική συμβίωση με τη φύση. Στον αντίποδα, η ανάθεση των ελπίδων στην εκάστοτε κυβέρνηση (βλ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και στην επίλυση των ζητημάτων δια της δικαστικής οδού (βλ. Σ.τ.Ε.), αποδεικνύεται (για ακόμα μία φορά) φενάκη, μιας και το πολιτικό και τεχνοκρατικό προσωπικό του κεφαλαίου δεν δύναται εκ των πραγμάτων να ζημιώσει το ίδιο το κεφάλαιο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους για την υπόθεση Λάκκος Καρατζάς:

Τετάρτη 19/12

09:00, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης - μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας
lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com