Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 στις 10.00 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Απεργιακή συγκέντρωση-πορεία

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

"…και τη δουλειά θα τη διαλέγουμε δεν θα 'μαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια.

Οι άνθρωποι -σκέψου!- θα μιλάνε με χρώματα κι άλλοι με νότες

Να φυλάξεις μοναχά σε μια μεγάλη φιάλη με νερό λέξεις κι έννοιες σαν κι αυτές:

απροσάρμοστοι, καταπίεση, μοναξιά, τιμή, κέρδος, εξευτελισμός

για το μάθημα της Ιστορίας."

Κατερίνα Γώγου, Το ιδιώνυμο

Στο πλαίσιο των δύο 24ωρων απεργιών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση την Παρασκευή και τη Δευτέρα, έχουν γίνει μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μαζί με φοιτητές και μαθητές, κατάληψη στο κτήριο της Πρυτανείας στα Προπύλαια και μετατροπή της σε κέντρο αγώνα, παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Ο κλάδος, μετά από πέντε χρόνια κινηματικής νηνεμίας, παρά τη συνεχή υπονόμευση από τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΔΟΕ - ΟΛΜΕ, προσπαθεί να ξαναπιάσει το νήμα των πλούσιων αγώνων του, μετατρέποντας τη συσσωρευμένη οργή σε παρέμβαση στο κεντρικό πολιτικό πεδίο. Αντιμέτωπος με σφοδρή καταστολή, ΜΑΤ, χημικά, δακρυγόνα, σοβαρούς τραυματισμούς και τις δύο αυτές μέρες. Εξελίξεις αναμενόμενες σε μια "μεταμνημονιακή" βαρβαρότητα διαρκείας με ατελείωτες θυσίες, σχολεία αιματηρών περικοπών και έντασης των ταξικών φραγμών, σε ένα σύστημα που -εν μέσω γενικευμένης κρίσης- δεν έχει πραγματικά τίποτα παραπάνω να "υποσχεθεί" από περαιτέρω επιδείνωση μιας ήδη αβίωτης καθημερινότητας. Ας εστιάσουμε επιγραμματικά την προσοχή μας σε δύο σημεία με ιδιαίτερη σημασία.

Το πρώτο έχει να κάνει με το ίδιο το νομοσχέδιο για το προσοντολόγιο, που πλήττει ευθέως ένα σύνολο εργασιακών δικαιωμάτων. Καθιερώνει κριτήρια απολύσεων, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων, αναγκάζοντας τους εκπαιδευτικούς να επιδοθούν σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων και σκληρού ανταγωνισμού, προκειμένου να εργαστούν με ολιγόμηνες συμβάσεις. Η εκ περιτροπής ελαστική εργασία, η ανασφάλεια, η περιπλάνηση και η ανακύκλωση της ανεργίας παγιώνονται ως εργασιακό καθεστώς στη δημόσια εκπαίδευση. Αναγνωρίζουμε εδώ ένα ακόμα πεδίο υποδαύλισης και πριμοδότησης κλίματος ατομικισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού. Αντίστοιχο εκείνων με τα οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι στον κλάδο των συγκοινωνιών, μέσα από τη συμμετοχή μας στον "Συντονισμό Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και Επιβατών για Ελεύθερη Μετακίνηση" και στον κλάδο του εμπορίου με τη συμμετοχή μας στο "Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στα «απελευθερωμένα» ωράρια". Βλέπουμε την επιχείρηση εγκαθίδρυσης ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα και τη διαμόρφωση όρων "ζούγκλας" στην κοινωνία ως εκφάνσεις μιας ευρύτερης συνθήκης, της συνεχιζόμενης από τουλάχιστον δύο δεκαετίες καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την προοπτική των κινητοποιήσεων. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ακόμα και εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης μετά από την πρώτη αναβολή συζήτησης τη Δευτέρα, αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία, με αναγκαία συνθήκη την ευρύτερη ενεργοποίηση των διαδικασιών βάσης άμεσα. Με απεργιακές επιτροπές, γενικές συνελεύσεις και οριζόντια συντονισμένη δράση σε αγωνιστική κατεύθυνση, τα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης μπορούν να συνεχίσουν να ξεδιπλώνουν αντιστάσεις από τα κάτω, διασφαλίζοντας τον ακηδεμόνευτο χαρακτήρα τους. Μακριά από τα "παζάρια" των γραφειοκρατικών συνδικαλιστικών ηγεσιών, από αυταπάτες για "λύσεις" που θα έρθουν από "ειδικούς" και "σωτήρες", από συσχετισμούς σε κοινοβούλια ή ελιγμούς ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων. Αλλά και συνδέοντάς τες με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας για την υπεράσπιση των αναγκών μας, φέρνοντας και σε αυτό το πεδίο στο προσκήνιο τα συμφέροντα και τις επιθυμίες μας.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, επιμένουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στον δρόμο της συλλογικής πάλης, της ταξικής αλληλεγγύης, της από τα κάτω οργάνωσης σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολεία, σχολές και παντού! Είναι απεριόριστη η εμπιστοσύνη μας στις αστείρευτες δυνάμεις του κοινωνικού - ταξικού κινήματος, εκεί όπου βρίσκονται σταθερά οι αναφορές μας. Έχουμε την επίγνωση ότι αυτό είναι που μπορεί υπό προϋποθέσεις όχι μόνο να ανατρέπει τους σχεδιασμούς των κυρίαρχων, αλλά και κάποια στιγμή να ανατρέψει τα πάντα. Όπως είπαν οι απεργοί στην παρέμβασή τους στην ΕΡΤ: "Είμαστε μια γενιά που μας περισσεύουν οι μνήμες και μας λιγοστεύουν οι αυταπάτες, σάρκα από τη σάρκα των ανθρώπων που εργάζονται καθημερινά για 400-600-700-800 ευρώ… Θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζομένους, με όλους τους ανέργους… Απευθυνόμαστε σε όλη τη νεολαία… Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την ανεργία, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από «προσόντα» που στην πραγματικότητα αποτελούν κριτήρια απολύσεων". Ο αγώνας των εκπαιδευτικών για την απόσυρση του προσοντολογίου, για μαζικούς διορισμούς, για ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια, είναι αγώνας όλων μας!

Πέμπτη 17 Γενάρη: 24ωρη πανελλαδική απεργία στον δημόσιο τομέα

Ενισχύουμε τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, 10 π.μ. και την απεργιακή πορεία

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων

http://sakakp.blogspot.com | sakaexkp@gmailex.com

πηγή : http://sakakp.blogspot.com/2019/01/blog-post.…


1 2 3

Πέμπτη 17 Γενάρη, 11.00 π.μ., Προπύλαια

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

170119.jpg

πηγή : https://erganidekp.wordpress.com/2019/01/16/π…


1 2 3

Κάτω το κανιβαλίστικο «Προσοντολόγιο» - Νίκη στον αγώνα των Εκπαιδευτικών - Όλοι στην Απεργία, Πέμπτη 17/1

ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΤΙΚΟ «ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ»

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ Πέμπτη 17/01

Αθήνα: 10π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη : 12μμ, Άγαλμα Βενιζέλου

Στις απεργίες στις 11 και 14/01, φοιτητές και εκπαιδευτικοί δώσαμε μία πρώτη απάντηση ενάντια στην τροπολογία για το σύστημα διορισμών. Η άθλια κυβέρνηση, κατά το κύκνειο άσμα της, θέλει να υλοποιήσει με ύπουλο τρόπο (η τροπολογία κατατίθεται μαζί με το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) τις πάγιες επιδιώξεις Ευρωπαίων και ΟΟΣΑ· να βάλει δηλαδή τους εκπαιδευτικούς με νόμους ζούγκλας να αλληλοσπαραχτούν για την πολυπόθητη μονιμότητα (;) του δημοσίου.

Η τροπολογία φέρνει τα πάνω- κάτω και στο σύστημα διορισμών και στον τρόπο επιλογής αναπληρωτών και ωρομισθίων. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα σύστημα μη-διορισμών και ανακύκλωσης της ανεργίας. Η μοριοδότηση της προυπηρεσίας καταβαραθρώνεται, αξιολογείται ο βαθμός πτυχίου και οποιοδήποτε έξτρα απο το πτυχίο χαρτί (από μεταπτυχιακό μεχρι το τελευταίο σεμινάριο) μετράει όσο και η προϋπηρεσία! Οι νέοι πίνακες αναπληρωτών που θα καταρτιστούν θα ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια, βάζοντας τους εκπαιδευτικούς σε ένα ατελείωτο κυνήγι «προσόντων» και κάνοντας πάγιο καθεστώς την επισφάλεια.

Το «προσοντολόγιο» επί της ουσίας κουρελιάζει το πτυχίο μας και σχεδόν ακυρώνει τα χρόνια αναμονής ή/και προϋπηρεσίας. Ο τρόπος για να αποδείξουμε ότι αξίζουμε το δικαίωμα στην εργασία θα είναι η επιτυχία στο κυνήγι χαρτιών, πιστοποιήσεων και μεταπτυχιακών. Αυτό, μάλιστα, δε θα γίνεται για την ονειρική δουλειά, αλλά για την επισφαλή και κακοπληρωμένη δουλειά του αναπληρωτή- βαλίτσα. Η λογική πίσω από την τροπολογία είναι άκρως ταξική καθώς χτυπάει πρώτα πρώτα όλους όσους έτρεχαν από ακριτικό χωριό σε απομακρυσμένο νησί για να δουλέψουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον πόθο παλιών και νέων νεοφιλελευθέρων για ιδιωτική εκπαίδευση μιας και το πτυχίο από το δημόσιο (προς το παρόν) πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε κουρελόχαρτο, αφού με αυτό πλέον δεν θα θεωρείσαι ικανός να ασκήσεις το επάγγελμα του εκπαιδευτικού! Αυτό άλλωστε έχει φανεί ήδη από το νομοσχέδιο για το ΠΠΔΕ (πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας) που πέρασε το καλοκαίρι και αφαιρεί από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών το αυτονόητο επαγγελματικό δικαίωμα της διδασκαλίας. Τέλος φαίνεται και το μίσος τους προς τον κόσμο της εργασίας, μιας και προσπαθούν διακαώς να μετακυλήσουν το βάρος της ανεργίας και του υποβιβασμού της εκπαίδευσης στους ''ανίκανους'' - ''τεμπέληδες'' εκπαιδευτικούς του δημοσίου.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους! Μοναδικοί υπαίτιοι της κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, είναι τα μνημόνια και η πολιτική γύρω από αυτά! Όσο και αν ευαγγελίζονται τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, εμείς τους απαντάμε ότι μονός τρόπος να λειτουργήσουν τα σχολεία είναι να υπάρξουν μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, ολιγάριθμες τάξεις και άμεση αύξηση της χρηματοδότησης.

Η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, ούτε μόνο τους φοιτητές των καθηγητικών σχολών. Είναι ένα καθοριστικό χτύπημα στην εργασία, αφού σκοπός του είναι να μετατραπούν οι σχέσεις εργασίας στα σχολεία και σε όλον το δημόσιο τομέα στη ζούγκλα την οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, συμπιέζοντας όλα τα δικαιώματα προς τα κάτω, μέχρι να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους. Με αυτήν την έννοια, αφορά πάρα πολύ όλους τους φοιτητές, ακριβώς γιατί είμαστε η γενιά πάνω στην οποία θα εφαρμοστεί στο σύνολό της αυτή η πολιτική!

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χεριά μας αν θέλουμε μια κοινωνία όπου μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι θα ζούμε με αξιοπρέπεια. Πρώτο βήμα, με όλες τις δυνάμεις μας να στηρίξουμε και να συμμετάσχουμε στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να είναι και αποτελεσματικός.

Σε κάθε σχολή, και πρώτα πρώτα στις καθηγητικές, να προχωρήσουμε σε μαζικές συνελεύσεις, παίρνοντας αποφάσεις στήριξης του αγώνα και προτάσσοντας το θέμα της κατάργησης της διδακτικής επάρκειας των πτυχίων. Με κοινές επιτροπές αγώνα με τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, με μαχητικές μορφές πάλης, καταλήψεις και διαδηλώσεις εντός και εκτός πανεπιστημίου να συνεχίσουμε μέχρι την οριστική απόσυρση της βάρβαρης αυτής τροπολογίας.

  • Κάτω το προσοντολόγιο
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών - μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών
  • Κάτω το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας
  • Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

http://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot…

πηγή : http://www.okde.gr/archives/8751