Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στις 16.30

Συντονιστικό ενάντια στην πατριαρχία

Με αφορμή την γυναικοκτονία στον Ρόδο, μια συλλογικότητα της πόλης (Α.Σ. Pueblo) κάλεσε σε ανοιχτή συνέλευση οποιοδήποτε άτομο ενδιαφέρεται την Κυριακή 16.12 στις 18:00 στην Σχολή Θεάτρου στην Εξαδακτύλου με σκοπό την συνδιαμόρφωση δράσεων.
Από αυτή τη συνέλευση πάρθηκε απόφαση για την πραγματοποίηση πορείας, η οποία έγινε την Πέμπτη 20.12.
Η πορεία πλαισιώθηκε από πολύ κόσμο, πετάχτηκαν τρικάκια, γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους της πόλης, ακολουθώντας ένα μεγάλο δρομολόγιο που αποτέλεσε ισχυρή παρέμβαση στο κέντρο με θετική ανταπόκριση από τους/τις περαστικούς/περαστικές.

Πλέον η συνέλευση συνεχίζεται ως Συντονιστικό ενάντια στην πατριαρχία, έπειτα από την ανάγκη και την επιθυμία ατόμων που συμμετείχαν στο πρώτο κάλεσμα, για πολιτική συνδιαμόρφωση και δράσεις στην πόλη.
Μετά από ένα κύκλο τοποθετήσεων έγινε εμφανές πως δεν αντιλαμβανόμαστε τις γυναικοκτονίες ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ως επιβεβλημένη συνθήκη της πατριαρχίας και των σχέσεων εξουσίας που προκύπτουν από αυτήν. Εκτός από κακοποιήσεις/δολοφονίες/βιασμούς γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έμφυλη και σεξουαλικοποιημένη βία, εκφράζεται και την βιώνουμε καθημερινά μέσα από πολλαπλές μορφές. Στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, στο σχολείο, στα στέκια μας, στα μαγαζία, στα λεωφορεία.. από τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον γκόμενο, τον φίλο, το αφεντικό, τον πατέρα, τον αδελφό, τον καθηγητή, τον παπά, τον μπάτσο... και κάθε λογής μάτσο αρρενωπότητα που διαμορφώνει η πατριαρχική κοινωνία.

Αυτά τα ζητήματα τα επεξεργαζόμαστε μέσω του εργαλείου της διαθεματικότητας, χωρίς να ιεραρχούμε τις καταπιέσεις. Την πατριαρχία δεν μπορούμε να την δούμε αποκομμένη από άλλα συστήματα εξουσίας και για αυτό επιλέγουμε να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή, οριζόντια και αδιαμεσολάβητη συνέλευση- συντονισμό, για να οργανώσουμε τον λόγο και την δράση μας.

Κάθε τέτοια καταπίεση δεν μας βρίσκει παθητικά αποδέκτριες, αλλά επιθετικά ενάντιά της. Συναντιόμαστε, συζητάμε και αυτο οργανωνόμαστε δομώντας σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας.
Το κάλεσμα απευθύνεται τόσο σε ατομικότητες όσο και συλλογικότητες .

Κυριακή 27.01 στις 16.30, Εξαδακτύλου 8
(Στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ)


Συντονισμός ενάντια στην πατριαρχία

πηγή : email που λάβαμε στις 26 Ιανουάριος 16h