Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 στις 11.00

Μικροφωνική αλληλεγγύης στη Ροζάβα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ
-Τι είναι η Ροζάβα
Η Ροζάβα (ή Δυτικό Κουρδιστάν) αποτελεί μια αυτόνομη περιοχή στη Βόρεια και Βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελείται από τα τρία καντόνια Αφρίν, Αΐν αλ-Αράμπ, Τζαζίρα. Περιλαμβάνει περίπου 2.000.000 κατοίκους και δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το Συριακό κράτος. Η αυτονόμησή της επιτεύχθηκε το 2013 ως μέρος της συνεχιζόμενης κουρδικής εξέγερσης για τη θέσπιση μιας κοινωνίας που βασίζεται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων και των εθνοτήτων, και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. που αποτελούν κύρια σημεία του Συντάγματός της το οποίο ονομάζεται «Χάρτης Κοινωνικού Συμβολαίου». Επίσης συμμετέχει στον Συριακό εμφύλιο έχοντας κερδίσει σημαντικές μάχες ενάντια στο Ισλαμικό κράτος (ISIS).
-Η Τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα στην περιοχή
Στις 20/1/2018 το φασιστικό κράτος της Τουρκίας για να εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά του συμφέροντα, να καταπνίξει το απελευθερωτικό κίνημα της Ροζάβα αλλά και για να θωρακίσει την ίδια του την κρατική υπόσταση, ξεκίνησε οργανωμένη επίθεση (Κλάδος Ελαίας) εναντίον της Αφρίν. Αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τζιχαντιστές και τον FSA, δηλαδή με αντιδραστικές δυνάμεις τις οποίες στήριξαν οι Η.Π.Α. ώστε να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία. Στο πλευρό της Τουρκίας στάθηκε και η αμυντική γερμανική αμυντική βιομηχανία παρέχοντάς της τεθωρακισμένα οχήματα. Η επίθεση στο Αφρίν ήταν η δεύτερη εισβολή στην Συρία μετά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Πριν την Τουρκική εισβολή στο καντόνι είχαν βρει καταφύγιο μισό εκατομμύριο άνθρωποι (Κούρδοι, Αρμένιοι, Ασύριοι κλπ), η ζωή τους όμως άλλαξε άρδην μετά τη δίμηνη πολιορκία της Αφρίν και την εισβολή στις 18 Μαρτίου παρά την ηρωική άμυνα των μονάδων προστασίας YPG/YPJ/SDF. Παρόλο που μετά από υπόδειξη των μονάδων άμυνας ένα μεγάλο μέρος του άμαχου πληθυσμού είχε εγκαταλείψει την Αφρίν, ορισμένοι έμειναν πίσω. Μέχρι σήμερα οι κατοχικές δυνάμεις καταστρέφουν, λεηλατούν, απαγάγουν πολίτες για λύτρα, βιάζουν και σκοτώνουν καθημερινά. Παράλληλα η Τουρκία συνειδητά προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού με εκτοπισμούς των παλαιών κατοίκων και «αντικατάστασή» τους από άλλους, που φυσικά διαθέτουν τουρκική εθνική συνείδηση, ενώ σε όλους τους δημόσιους χώρους οι επιγραφές και οι ονομασίες αντικαθίστανται από τούρκικες και η κουρδική γλώσσα έχει απαγορευτεί. Ο εποικισμός που χρησιμοποιήθηκε και στην κατεχόμενη Κύπρο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Επιπλέον σήμερα, 200.000 πρόσφυγες ζουν στη γειτονική της Αφρίν περιοχή Σαχμπά υπό άθλιες συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού. Ο ΟΗΕ και οι διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων σιωπούν εκκωφαντικά.
-Νέα δεδομένα: Η αποχώρηση των Η.Π.Α. από την περιοχή
Η κατάσταση στη Ροζάβα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την διαφαινόμενη αποχώρηση των Η.Π.Α. από τη Συρία. Οι δυνάμεις των Η.Π.Α. βρέθηκαν εκεί χωρίς καμία εντολή, με πρόσχημα την «καταπολέμιση του ISIS». Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός είναι τελείως προσχηματικός καθώς οι τζιχαντιστές χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν από την ίδια την Ουάσινγκτον. Πραγματική αιτία της παρέμβασης στη Συρία αποτέλεσε η προσπάθεια ανατροπής της αστικής κυβέρνησης του Άσαντ, η οποία βρίσκεται εγγύτερα στις κυβερνήσεις Ρωσίας, Ιράν και Κίνας. Η αντιπαράθεση στη Συρία γίνεται για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, των αγωγών, την κατάκτηση των πρώτων υλών και των εμπορικών οδών και για τον έλεγχο των μεριδίων των αγορών της περιοχής. Είναι δηλαδή άλλη μια σύρραξη για τα κέρδη των αφεντικών. Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν τόσο με τους Κούρδους όσο και με την Τουρκία, και η αποχώρησή τους από την περιοχή αποτελεί πλήγμα για τον αμερικάνικο καπιταλισμό. Η Τουρκία πλέον προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος που θα προκαλέσει η αποχώρηση των Η.Π.Α. προκειμένου να επιβάλλει τα δικά της σχέδια. Τον τελευταίο μήνα παρατηρούμε συγκέντρωση σημαντικών Τούρκικων δυνάμεων κοντά στους Κουρδικούς θύλακες της Β. Συρίας. Παράλληλα Τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη απειλούν με βομβαρδισμούς την περιοχή. Έτσι, μετά την αποχώρηση των Η.Π.Α. οι Κουρδικές πολιτοφυλακές ζήτησαν την βοήθεια της κυβέρνησης της Δαμασκού. Η Δαμασκός για τα δικά της συμφέροντα ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα και ανέπτυξε δυνάμεις του Συριακού Αραβικού Στρατού στην πόλη Manbij. Σε επικοινωνία με τους Κούρδους και υπέρ τους τάσσεται και η Ιρακινή Hezbollah. Πρόκειται για ένα σημάδι αλλαγής των πολιτικών συμμαχιών στην βορειοανατολική Συρία.
-Αλληλεγγύη στους επαναστατημένους λαούς
Η εξέγερση στη Ροζάβα και η οργάνωση της κοινωνίας που αυτή αναδεικνύει αποτελεί ένα σημαντικό σε μέγεθος επαναστατικό εγχείρημα των ημερών μας. Σίγουρα αυτό ανησυχεί και πλήττει τις ισχυρές εξουσιαστικές δυνάμεις της εποχής μας. Αναγνωρίζουμε πως τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται και οι γεωπολιτικές σχέσεις που προκύπτουν είναι πολύπλοκες. Ωστόσο η αυτοθέσμιση των ζωών μας και η ελευθερία αποτελούν τον τελικό μας στόχο. Το σύστημα στο οποίο εμείς ζούμε δεν έχει καμία σχέση με αυτοθέσμιση, και ισότητα, καθώς τα πάντα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Αναγνωρίζουμε τον αγώνα των Κούρδων και όλων των κατοίκων της Ροζάβα ως δίκαιο και δύσκολο, και η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Σχολείο (για τη μάθηση
της ελευθερίας)
Ανοιχτή πολιτική συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 20:00