τι; : συνέλευση θεματική : οργάνωση, pride από : RADical Pride

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 στις 19.30

Δημιουργία συντονιστικού για το 3ο Αυτο-οργανωμένο Thess Pride

Εδώ και χρόνια, λοατκια+ και αλληλέγγυα άτομα διεκδικούμε με αγώνες στοιχειώδη και αυτονόητα δικαιώματα εντός της κοινωνίας (νομικά και μη), τα οποία δεν θεωρούνται και τόσο αυτονόητα για μας, λόγω της ταυτότητας φύλου, της άρνησής μας να δεχθούμε κάποια ταυτότητα φύλου, της σεξουαλικότητας, της σωματικότητάς μας ή λόγω οποιασδήποτε άλλης "παρέκκλισης από την κανονικότητα". Το "σπάσιμο" της κανονικότητας αποτελεί για μας εσωτερική κι εξωτερική μάχη, την οποία δίνουμε συλλογικά ή ατομικά, στους δρόμους, στις καθημερινές μας εμπειρίες, στο οικογενειακό περιβάλλον, στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, στους χώρους εργασίας, ακόμα και στα μέσα στα κινήματα. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε αυτό να γίνεται με λογικές αναμόρφωσης του ήδη υπάρχοντος καταπιεστικού συστήματος, ώστε "να μας χωράει κι εμάς". Δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να άρουμε τις καταπιέσεις χωρίς να "χτυπήσουμε" το ίδιο το σύστημα που τις δημιουργεί.

Παρ' όλες τις προσπάθειες, τον ιδρώτα και το αίμα μας (κυριολεκτικά), απλά ζητήματα όπως η παρουσία μας στο δρόμο συνεχίζουν να ενοχλούν (ή ακόμα και να μας φέρνουν αντιμέτωπ@ με κίνδυνο). Ενοχλεί η εμφάνισή μας, η έκφρασή μας και πάνω απ' όλα ενοχλούν οι διεκδικήσεις μας. Παρατηρούμε πολλές φορές άτομα να δηλώνουν αλληλέγγυα μα να ενσωματώνουν το σκεπτικό του "ναι, μεν αλλά", γιατί γι' αυτά μάλλον κάπου κι εμείς… υπερβάλλουμε. Βλέπουμε media, περιοδικά ή πολιτικά πρόσωπα να βγάζουν λόγο "προοδευτικό" και "υπέρ", αντιμετωπίζοντάς μας σαν μια ανωμαλία που θέλουν να ενσωματώσουν, για να λειτουργούμε και πάλι παραγωγικά στο κοινωνικό σύνολο. Γνωρίζουμε όμως παράλληλα ότι ο κόσμος που μας στηρίζει και ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκείμενα, που μπορεί να ζουν στα κρυφά ή στο περιθώριο, παίρνουν θάρρος από την ύπαρξη των ομάδων και των συνθημάτων μας στις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης. Δε θα ευχαριστήσουμε λοιπόν την κοινωνία για την όποια (και υπό όρους) ευκαιριακή αποδοχή. Ξέρουμε ότι αυτό το κερδίσαμε εμείς.

Γι' αυτό και πιστεύουμε πως αποτελούν αναγκαιότητα τόσο η πραγματοποίηση του 3ου Αυτο-οργανωμένου Thessaloniki Pride την ερχόμενη άνοιξη όσο και η καθιέρωση τακτικών ραντεβού στο δρόμο. Όπως τα 2 προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος θέλουμε να ενοχλήσουμε το πατριαρχικό, ετεροκανονικό, βαθιά καταπιεστικό σύστημα με την παρουσία μας, αλλά και να δώσουμε δύναμη σε όσα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα κάθε ηλικίας νιώθουν μόνα και αβοήθητα

Για εμάς οι αντιπατριαρχικοί ΛΟΑΤΚΙΑ+ αγώνες δεν είναι απομονωμένοι και μονομερείς, αλλά συνολικοί, ενάντια στο σύστημα, το ρατσισμό, ενάντια στο φασισμό και ό,τι τον γεννά. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη πολλαπλών καταπιέσεων και υψώνουμε συνολικά τις αντιστάσεις μας.

- Βλέπουμε τα συμπτώματα του κοινωνικού κανιβαλισμού στη στυγνή δολοφονία του Ζακ από «φιλήσυχους νοικοκυραίους», που δήλωσαν ότι προστάτευσαν την ιδιοκτησία τους, και από μπάτσους, που διασφαλίσανε για ακόμη μία φορά την αστική «ασφάλεια και τάξη», ενώ μεγάλο μέρος των περαστικών στεκόταν αμέτοχο ή στήριζε την πράξη. Όλοι αυτοί κρίνανε και αποφασίσανε πως όποιος τους φαίνεται φτωχός, γκέι ή/και πρεζάκι μπορεί να εκτελεστεί στη μέση ενός πεζοδρομίου.
- Βλέπουμε την άνοδο των εθνικιστικών και φασιστικών ιδεών στα πόγκρομ πογκρόμ που έγιναν πριν μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε μετανάστ(ρι)ες, στις εθνικιστικές καταλήψεις σχολείων, στις επιθέσεις σε καταλήψεις και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους αρκετών πόλεων (Libertatia, ΕΚΧ Σχολείο, ΕΚΧ Φαβέλα, Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου κ.α.), στη δολοφονία του αλβανικής καταγωγής εργάτη γης Petrit Zifle από μέλος της Χρυσής Αυγής στη Λευκίμμη της Κέρκυρας.
- Βλέπουμε την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, την επισφάλεια στην εργασία, την ανεργία, τις αυταρχικές συμπεριφορές αφεντικών (επιθέσεις «βαλμένων» μπράβων σε ντελιβερά, απολύσεις εγκύων, επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων, εργατικά «ατυχήματα» κ.α.), τους μειωμένους μισθούς, τη φτωχοποίηση «περιθωριακών» τμημάτων της κοινωνίας, τα χτυπήματα στη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, τη γενικότερη εντατικοποίηση των ζωών μας.
- Βλέπουμε το ρόλο της πατριαρχίας και τηςτης ματσό ετεροκανονικότητας στη γυναικοκτονίαδολοφονία της Ελένης Τ. από δύο άντρες στη Ρόδο, επειδή τόλμησε να αντισταθεί στο βιασμό της, στις αυτοκτονίες του 14χρονου στην Αργυρούπουλη και του Βύρωνα στη Θεσσαλονίκη που «δεν ήταν αρκετά άντρες, αρκετά σκληροί και αρρενωποί», στις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα (λεκτικές και σωματικές) και στους βιασμούς και τη σεξιστική βία που βιώνουν οι θηλυκότητες σε κάθε κοινωνικό χώρο.
- Βλέπουμε στην πράξη όλη την ουσία του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» στη γυναικοκτονία της Αγγελικής Π. στην Κέρκυρα από τον πατέρα της, επειδή δεν συμφωνούσε με τη σχέση που διατηρούσε η Αγγελική με άνδρα αφγανικής καταγωγής. Η πατριαρχία δολοφονεί ξανά, αυτή τη φορά χέρι-χέρι με το ρατσισμό.

Κι ενώ αναγνωρίζουμε τη σημασία των νομικών κατοχυρώσεων για πολλές από μας και προσπαθούμε γι' αυτές, καθώς δεν παύουμε να παλεύουμε για την επιβίωση σε αυτό το σύστημα που ζούμε, δεν πιστεύουμε ότι οι μάχες μας πρέπει να στρέφονται κατά βάση εκεί και δεν μένουμε σε αυτές, γιατί δεν μας αρκούν. Η παρέμβαση μας είναι στο σύνολο της κοινωνίας. Μια κοινωνία, στο μεγαλύτερο μέρος της δυσανεκτική σε μας, θα συνεχίσει να ξερνάει μίσος όποιοι νόμοι κι αν υπάρχουν.

Γιατί με αυτο-οργάνωση;;
Πρώτα από όλα, το Pride στο μυαλό μας είναι κάτι παραπάνω από μια γιορτή και ένα φεστιβάλ. Είναι παρουσία στον δρόμο και διεκδίκηση. Είναι φόρος τιμής στις νεκρές μας, στα αδέρφια μας που κινδυνεύουν να εκφραστούν με τον τρόπο που επιθυμούν και νιώθουν, στα θύματα της ετεροκανονικής πατριαρχίας. Πιστά στις ρίζες μας, θυμόμαστε τον εξεγερτικό χαρακτήρα που είχαν τα πρώτα pride, την σύνδεση τους με τα άλλα κινήματα και την αντισυστημική χροιά. Επιμένουμε λοιπόν σε ένα Pride έξω από το σύστημα και τις προσπάθειες του να μας κάνει «ροζ πλυντήριο» και επιλέγουμε την αυτό-οργάνωση όχι μόνο για την πραγματοποίηση του Pride, αλλά κι ως πρόταγμα για τη λειτουργία της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι οι μεταξύ μας σχέσεις πρέπει να δομούνται οριζόντια, χωρίς ιεραρχίες και ότι πρέπει να έχουν όλ@ ίσο λόγο για αυτά που αποφασίζουμε.
Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι τα Pride στη Θεσσαλονίκη και σε κάθε πόλη πρέπει να γίνονται αυτο-οργανωμένα. Για να παλεψουμε ουσιαστικά την πατριαρχία και το σύστημα, χρειάζεται οι δράσεις μας να συνδιαμορφώνονται μέσα σε ανοιχτές, οριζόντιες διαδικασίες και όχι να παίρνονται αποφάσεις από κλειστές θεσμικές επιτροπές, όπως αυτές της ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ένα Pride που θα μας εκφράζει όλ@ και θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητά μας, θα έχει παράλληλα διεκδικητικό χαρακτήρα και θα συμμετέχουμε ισότιμα στην προετοιμασία του.
Τα δικαιώματα και η ελεύθερη έκφραση των ΛΟΑΤΚΙΑ+ δε θέλουμε να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς μέσω χορηγιών ή τουριστικών πακέτων. Διατηρούμε την ανεξαρτησία του Pride μας απέναντι στο καπέλο των διάφορων επιχειρήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προξενείων ιμπεριαλιστικών χωρών, που επιθυμούν να διαφημιστούν στις πλάτες των λοατκια+ ή/και να προωθήσουν τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της κοινωνικής καταστροφής των πολλών. Δε δεχόμαστε να βγάζουν (οικονομικό ή πολιτικό) κέρδος από τους αγώνες μας.

Γιατί συντονιστικό;
Το 3ο Αυτο-οργανώμενο Thessaloniki Pride θέλουμε να προετοιμαστεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας της πόλης και αλληλέγγυων αντισυστημικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων. Επιδιώκοντας, λοιπόν, την ευρύτερη δυνατή συνδιαμόρφωση για το 3ο Αυτο-οργανωμένο Pride, πήραμε την απόφαση να καλέσουμε ανοιχτά για την ίδρυση συντονιστικού ατόμων και συλλογικοτήτων, που θα έχει συνέλευση σε διαφορετική μέρα από τη συνέλευση του RADical Pride, σε χώρο που θα συμφωνηθεί από κοινού στην πρώτη συνάντηση του συντονιστικού. Με αυτόν τον τρόπο, επιθυμούμε απλώς να συμμετάσχουμε ως RADical Pride στο συντονιστικό και όχι να αναλάβουμε εμείς εξ' ολοκλήρου την προετοιμασία του Pride.
Το συντονιστικό θα παίρνει αποφάσεις στη βάση της συνδιαμόρφωσης. Το ελάχιστο που προτείνουμε να συνδιαμορφωθεί είναι η πορεία στους δρόμους της πόλης και η περιφρούρησή της καθώς θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντική η μαζική αυτή παρουσία. Από εκεί και πέρα, αποσκοπούμε στη συνδιαμόρφωση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων του Pride. Στη περίπτωση που για κάποιο από αυτά προκύψουν ανελαστικές διαφωνίες, φυσικά κι έχει το δικαίωμα κάθε συλλογικότητα ή ομάδα ατόμων που συμμετέχει στο συντονιστικό να προχωρήσει μόνη της.
Καλούμε, λοιπόν, άτομα, συνελεύσεις, φοιτητικά σχήματα, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, πολιτιστικές ομάδες την Πέμπτη 21η Φεβρουαρίου στις 19:30 στη Σ.Θ.Ε.(Σχολή Θετικών Επιστημών, φουαγιέ, Πανεπιστήμια), για να συνδιαμορφώσουμε τη δημιουργία συντονιστικού που θα προετοιμάσει το 3ο Αυτο-οργανωμένο Thessaloniki Pride. Με όπλο μας το διαθεματικό αγώνα του ΛΟΑΤΚΙΑ+, φεμινιστικού, εργατικού, αντιφασιστικού, αντιρατσιστικού, οικολογικού, φοιτητικού, αντιμνημονιακού και ευρύτερου αντισυστημικού κινήματος, να εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας στην κοινωνία για τις διεκδικήσεις μας.

RADical PRIDE

πηγή : https://www.facebook.com/events/1101288626715…
πηγή : email που λάβαμε στις 31 Ιανουάριος 15h