Παρασκευή 20 Μαίου 2011 στις 20.00

To Alterthess συνέρχεται και συνεταιρίζεται

Την Παρασκευή 20 Μαίου στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση του συνεταιριστικού εγχειρήματος alterthess.

Το εγχείρημα του alterthess προέκυψε έπειτα από μια συζήτηση στα πλαίσια του προηγούμενου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, που αφορούσε τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα στο χώρο του τύπου. Άνεργοι και απολυμμένοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί στο χώρο του τύπου, άνθρωποι που είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με εναλλακτικές μορφές πληροφόρησης, αλλά και ένας κόσμος που παρακολουθούσε μέχρι τότε τα τεκταινόμενα στα ΜΜΕ, μόνο από την πλευρά του αναγνώστη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός νέου ενημερωτικού μέσου. Το Σεπτέμβρη του 2010 έπειτα από αρκετές συζητήσεις προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός ενημερωτικού ιστολογίου, που γρήγορα μετατράπηκε σε site. Έπειτα από 9 περίπου μήνες συνεχούς λειτουργίας προχωρούμε, όπως εξ' αρχής είχαμε προγραμματίσει, στην ίδρυση του συνεταιριστικού εγχειρήματος alterthess. Όλο αυτό το διάστημα το alterthess βασίστηκε στην εθελοντική δουλειά των μελών του και στις πληροφορίες, άρθρα και υλικό που μας απέστειλαν οι αναγνώστες του μέσου.

Πολλοί και πολλές από εμάς που συναποτελούμε τη συντακτική ομάδα του alterthess έχουμε βιώσει την αγριότητα στους χώρους εργασίας μας, τη λογοκρισία και την καταστολή στην προσπάθεια μας να προσφέρουμε αξιοπρεπή και άμεση ενημέρωση. Ακόμη περισσότεροι έχουμε βρεθεί στη θέση του οργισμένου αναγνώστη, ακροατή και τηλεθεατή, να βιώνουμε την αγριότητα της σύγχρονης ενημέρωσης και τη μετατροπή της στον πιο καλοκουρδισμένο μηχανισμό προπαγάνδας.

Η κατάσταση στο χώρο των ΜΜΕ, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, μας ώθησε στην αναζήτηση λύσεων που θα καλύπτουν τόσο την επαγγελματική μας δράση, όσο και την άποψή μας για το πως πρέπει να ασκείται η δημοσιογραφία και να διαδίδεται η είδηση. Ποτέ δεν είχαμε τη φιλοδοξία να γίνουμε αφεντικά, μεγαλοεκδότες, διευθυντικά στελέχη ή ιδιοκτήτες ενός μέσου. Αντίθετα έιχαμε και έχουμε την απαίτηση να εργαζόμαστε σε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Εργασιακές συνθήκες που σε καμία περίπτωση δεν σου εξασφαλίζουν τα συγκροτήματα τύπου μεγαλοεπιχειρηματιών, που θεωρούν τα μέσα μηχανισμούς προώθησης των παράλληλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις, αλλά κυρίως η κατάσταση διαρκούς επισφάλειας - με σαφείς επιπτώσεις στο αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής δουλειάς- αποτελούν τη θλιβερή πραγματικότητα του Τύπου της Θεσσαλονίκης.

Για όλους αυτούς τους λόγους προχωρούμε στην ίδρυση ενός δημοσιογραφικού συνεταιρισμού που περιλαμβάνει μέλη και φίλους, με βασικό στόχο την προσφορά άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης. Η ίδια η φύση του συνεταιρισμού ώς παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης και μοντέλο εργασιακής δομής, δεν αποτελεί για εμάς την εύκολη λύση, αλλά τη μοναδική μορφή συγκρότησης ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Γνωρίζουμε ότι τα συνεταιριστικά εγχειρήματα είναι εξ' αρχής δύσκολα. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε έναν χώρο όπως αυτός των ΜΜΕ, που οι υποθέσεις για το τέλος της επαγγελματικής δημοσιογραφίας διαδέχονται η μία την άλλη. Ζητούμε τη συμμετοχή στο συνεταιρισμό alterthess, ατόμων, φορέων, σωματείων, συλλογικοτήτων.

  • Απευθύνουμε έκκληση στον κλάδο. Αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε άμεσα με το alterthess, μεταβιβάστε μας ειδήσεις, κείμενα που αρνούνται να σας περάσουν, φωτογραφίες και video που τα κυρίαρχα ΜΜΕ θεωρούν ότι δεν χωρούν στις σελίδες τους.

Οι ιθύνοντες του τύπου προσφέρουν μια πληροφορία νοθευμένη, ακρωτηριασμένη, παραμορφωμένη. Στόχος μας είναι να επανέλθει το ρεπορτάζ στο προσκήνιο. Στόχος μας είναι η είδηση να καθορίζεται από τα ίδια τα γεγονότα και την άποψη του συντάκτη και όχι από εμπορικές και σκοτεινές συμφωνίες μεγαλοεπιχειρηματιών.

Απευθύνουμε έκκληση στην οργανωμένη κοινωνία της πόλης. Οι εφημερίδες του αστικού τύπου σκόπιμα δημιούργησαν μια εικόνα αποσάρθρωσης της τοπικής κοινωνίας και σταδιακής αντικατάστασής της από μια ομάδα τοπικών παραγόντων, εμπλεκομένων σε μια διαρκή διαδικασία δούναι και λαβείν με τα συγκροτήματα Τύπου της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί να υπάρξει αυτοοργανωμένο, συνεταιριστικό εγχείρημα σε οποιοδήποτε χώρο αν η οργανωμένη κοινωνία δεν βάλει πλάτες, δεν το στηρίξει, δεν το συμπεριλάβει σαν οργανικό κομμάτι της. Αυτή θα είναι μεγαλύτερη επιτυχία και για εμάς. Πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα της είδησης οφείλει να βγαίνει εκ των έσω και μόνο η διαδραστικότητα μέσου-αναγνώστη μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό.

Η ομάδα του alterthess δεν είναι ομοιογενής. Είμαστε σύμφωνοι σε ορισμένα σημεία. Στην απουσία μυστικότητας όσον αφορά το εγχείρημα του alterthess, στην αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση, στις σαφείς αντιιεραρχικές εργασιακές σχέσεις και στο μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του συνεταιρισμού. Διαφωνούμε σε άλλα τόσα. Άλλωστε σαφείς αντιθέσεις υπάρχουν και στους κόλπους της κοινωνίας. Στόχος μας είναι ακριβώς να τις εκθέσουμε....

πηγή : http://alterthess.gr/content/alterthess-%CF%8...