Σάββατο 18 Μαίου 2019 στις 17.00

Συζήτηση για την οργάνωση δράσεων ενάντια στη συμμετοχή της ΣΤΑ.ΣΥ...

Κάλεσμα σε συζήτηση σχετικά την οργάνωση δράσεων ενάντια στη συμμετοχή της ΣΤΑ.ΣΥ. στην κατασκευή και λειτουργία τραμ στην Ιερουσαλήμ.

Η συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ στην κοινοπραξία που διεκδικεί τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, την λειτουργία και την συντήρηση της λεγόμενης "Green Line" Light Rail Track, γραμμής ελαφρού μετρό για την πόλη της Ιερουσαλήμ, είναι μια είδηση που δεν είναι καινούρια. Από τους πανηγυρισμούς όμως για την "εξωστρέφεια" της εταιρίας, πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται σε μια ζοφερή όψη αυτής της απόφασης. Η ΣΤΑΣΥ. , που σύμφωνα με το σχέδιο θα αναλάβει την λειτουργία και την συντήρηση του έργου για 15 με 20 έτη, θα εμπλακεί όχι απλώς σε ένα σιδηροδρομικό τεχνικό έργο, αλλά σε μια ευρύτερη προσπάθεια εδραίωσης της κυριαρχίας του κράτους του Ισραήλ και παράνομης προσάρτησης κατεχομένων εδαφών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Στην πραγματικότητα ένα τεχνικό έργο γίνεται όχημα για τη νομιμοποίηση των ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα. Η εμπλοκή της ΣΤΑΣΥ στους ευρύτερους κρατικούς σχεδιασμούς και σε μια πολύπλευρη συνεργασία Ισραήλ και Ελλάδας σε στρατιωτικό, ενεργειακό και πολιτικό επίπεδο είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί και να μας αφυπνίσει όλους.

Η συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ σε αυτό το έργο δεν είναι συγκυριακή, είναι μέρος ενός πλάνου. Η συνεργασία των δυο κρατών βασίζεται στην αλληλοϋποστήριξη και σε αυτό το σημείο η ΣΤΑΣΥ χρησιμοποιείται για την de facto κυριαρχία του κράτους του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ επιθυμεί να έχει τον έλεγχο των μεταφορών όπως γενικότερα των υποδομών καθώς οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι μεταμορφώνουν την πόλη και η ιδιοκτησία τους από το Ισραήλ καθιστά τους Παλαιστίνιους ξένα σώματα.

Είναι γεγονός ότι μια σειρά από δράσεις και δημοσιεύματα έχουν αναδείξει το ζήτημα. Έχουν υπάρξει δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο (info-war.gr). Πέρα από τις ανακοινώσεις του Ταξικού Μετώπου, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στις 28/2, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διοικητικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ με τη στήριξη τόσο του Συντονισμού Εργαζομένων και Επιβατών για Ελεύθερες Μετακινήσεις, όσο και της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό. Ενώ το Σάββατο 30 Μάρτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υποδομών με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕΑ ́ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Περιστερίου) και με καλέσματα από μια σειρά ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, οι οποίες κατέθεσαν και ψήφισμα ενάντια στην συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ στο έργο. Τέλος με Δελτίο Τύπου από την Πρεσβεία της Παλαιστίνηςυπογραμμίζεται ότι "η σχεδιαζόμενη κατασκευή και επέκταση της γραμμής Green Line στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ εντάσσεται στο πλαίσιο της αποικιοκρατικής εποικιστικής πολιτικής [του κράτους του Ισραήλ]". Παραβιάζονται κατάφωρα διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα A/RES/73/98 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιχειρηματική συνεργασία με τους Ισραηλινούς εποικισμούς. Ενώ τονίζεται ότι οι εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο νομικών και οικονομικών κυρώσεων.

Οφείλουν όλοι να πάρουν θέση για αυτό το ζήτημα, πρώτα από όλους οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στις συγκοινωνίες, όπως έκανε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (Σ.Ε.Λ.Μ.Α.) με σχετική ανακοίνωση. Παρόμοια ψηφίσματα είχαν βγάλει και άλλα σωματεία, όπως η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο ΣΥΒΧΨΑ και ο ΣΜΕΔ, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ευρύτερης καταδίκης της πολύπλευρης συνεργασίας του ελληνικού και ισραηλινού κράτους. Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε πιόνια στον πόλεμο του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη. Οφείλουμε να διατρανώσουμε την αντίθεση μας απέναντι στην πολιτική εξόντωσης που ακολουθεί το Ισραήλ. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους μαχόμενους Παλαιστίνιους. Οι συγκοινωνίες εξυπηρετούν τους εργαζόμενους και όχι τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τις δολοφονικές πρακτικές του κράτους του Ισραήλ.

Υ.Γ. Θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), καθώς το συγκεκριμένο σωματείο είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής από τον κλάδο που έβγαλε σχετική ανακοίνωση. Στα γραφεία που ανήκουν στους εργαζόμενους των συγκοινωνιών είναι ο ενδεδειγμένος χώρος για μια τέτοια συζήτηση. Όμως τα μέλη του Δ.Σ, κρυμμένα πίσω από την ανωνυμία μιας αόριστης πλειοψηφίας και ενώ είναι ενήμερα εδώ και ένα μήνα, δια στόματος του προέδρου, μας αρνήθηκαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα γραφεία. Ενός σωματείου στο οποίο είμαστε μέλη.

Επομένως η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία σωματείων στη Λόντου 6 (Εξάρχεια). Εκεί όπου πραγματοποιούμε τις μηνιαίες συνελεύσεις μας. Εκεί όπου η χρήση των γραφείων για εκδηλώσεις κοινωνικής, ταξικής, διεθνιστικής αλληλεγγύης βρίσκει την ελευθερία να εκφραστεί.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΗ 17:00 στα γραφεία των σωματείων Λόντου 6 (εξάρχεια)

Ταξικό Μέτωπο - Πρωτοβουλία εργαζομένων στις Συγκοινωνίες taxikometopo.wordpress.com - taxiexkometopo@espiv.nexet

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/79280/