Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 στις 17.00

Συνέλευση για την καταγγελία εργαζόμενου στο Etrusco

Μοιραστική παρέμβαση για την καταγγελία εργαζόμενου στο Etrusco

Την Δευτέρα 12.08 πραγματοποιήθηκε μοιραστική για την καταγγελία εργαζομένου στο εστιατόριο Etrusco. Μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα, σε εργαζόμενους καταστημάτων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, και σε περαστικούς. Η ανταπόκριση ήτανε του κόσμου ήτανε θετική.Επόμενη συνέλευση Σάββατο 17.08 στις 17:00 στην κατάληψη Αντινομία.Ακολουθεί το κείμενο

Στις 5 Αυγούστου δημοσιοποιήθηκε μια καταγγελία ενός δεκαεννιάχρονου πρακτικάριου-εργαζομένου στο εστιατόριο Etrusco, του Έκτορα Μποτρίνι στη Κέρκυρα, που αφορούσε στο βασανισμό του εργαζομένου. Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος καταγγέλλει ότι έχει εγκαύματα από καυτό λάδι, χωρίς αυτό να είναι αποτέλεσμα ατυχήματος.

Με το που δημοσιοποιήθηκε το γεγονός, η τηλεπερσόνα Μποτρίνι βγήκε στα κανάλια και μίλησε με εριστικό και ειρωνικό τρόπο για το συμβάν, μια γραμμή που ακολούθησε και ο chefτου εστιατορίου, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι ο πρακτικάριος δεν ήταν αρκετά σκληρός για τις συνθήκες της κουζίνας και την πίεση. Στο ξέπλυμα του Μποτρίνι ήρθαν να συμβάλλουν και άλλοι ιδιοκτήτες μεγάλων εστιατορίων, όπου τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό του, προασπιζόμενοι από κοινού τα ταξικά τους συμφέροντα.

Γνωρίζουμε ότι το εν λόγω συμβάν αν και οξυμένο δεν αποτελεί δυστυχώς μια μοναδικότητα αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ψυχολογικής ή (και) σωματικής βίας και εντατικοποίησης των ρυθμών εργασίας στον τομέα του τουρισμού. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία του Ελληνικού κράτους.

Η Κέρκυρα πιο συγκεκριμένα αποτελεί ένα τεράστιο εργοστάσιο τουρισμού από το νότο μέχρι το βορρά. Γνωρίζουμε και εμείς ως κομμάτι των εκμεταλλευόμενων ότι τα παραδείγματα αυθαιρεσίας των αφεντικών, μαζί με την διαρκή καταπάτηση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Εξαίρεση αποτελεί η δημοσιοποίηση από τους ίδιους τους εκμεταλλευόμενους των όσων βιώνουν, εξαίρεση που σπάει με την εν λόγω καταγγελία. Θεωρούμε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση του γεγονότος είναι σημαντική για δυο βασικούς λόγους. Σε εστιατόρια τύπου Etrusco, ο εκάστοτε πρακτικάριος δουλεύει με σκοπό ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου να τον πάρει αργότερα στη σχολή του. Το ότι ο συγκεκριμένος σηκώνει κεφάλι, δείχνει ότι η αξιοπρέπεια μετράει περισσότερο από ένα (εργασιακό) μέλλον μέσα σε πρωτοκλασάτες κουζίνες. Ένα μέλλον που φαντάζει δυσοίωνο καθώς όχι μόνο ο Μποτρίνι αλλά και όσοι τάχθηκαν υπέρ του δεν θα τον δεχτούν στις σχολές και στα εστιατόρια τους. Κατά δεύτερον τέτοιες ενέργειες αποτελούν μικρές ρωγμές στο ασφυκτικό, βάρβαρο και εντατικοποιημένο τουριστικό εργασιακό περιβάλλον.

Στο χέρι μας είναι ως αλληλέγγυοι αλλά και ως εκμεταλλευόμενοι να τις πληθύνουμε και να τις βαθύνουμε σε περιεχόμενα και στοχεύσεις. Εμείς από την μεριά μας προτάσσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, την αυτοοργάνωση τους σε πρωτοβάθμια σωματεία βάσης μακριά από τον επίσημο ξεπουλημένο συνδικαλισμό, την δράση εναντίον της παθητικότητας και της παραίτησης. Ας θέσουμε στο εδώ και στο τώρα τις βάσεις για την δημιουργία ενός κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. Ένα κόσμο στον οποίο η εργασία μας δεν θα συντηρεί μια μειοψηφία κηφήνων αλλά θα γίνεται για την κάλυψη των δικών μας αναγκών, όπου ο καθένας θα συνεισφέρει όσο μπορεί και θα λαμβάνει όσα χρειάζεται. Στον αγώνα μας, το μόνο που έχουμε να χάσουμε είναι τις αλυσίδες μας.

ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΤΑΞΙΚΟ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΒΗΧΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Συνέλευση αναρχικών αντιεξουσιαστ-ών/στριών ενάντια στα εργασιακά κάτεργαⒶ

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1599501/