Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 (χωρίς ακριβή ώρα) πμ

Συγκέντρωση και bazaar βιβλίου

Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων: Για την κατασταλτική κίνηση στο πολιτικό περίπτερο στην πλατεία Εξαρχείων

Το πρωί της Παρασκευής 20/9, η αστυνομία, με πολλές δυνάμεις, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, ασφαλίτες και με τη συμβολή του Δήμου, προχώρησε σε επιχείρηση απομάκρυνσης του πολιτικού περιπτέρου από την πλατεία Εξαρχείων. Η επιχείρηση αυτή, έγινε μέσα σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο επίθεσης, τόσο σε κοινωνικά και ταξικά δικαιώματα, όσο και σε δομές του κινήματος. Έγινε σε ένα περιβάλλον, οπού προηγήθηκαν η κατάργηση του πανεπιστημιακού Ασύλου, η διαβούλευση και η προετοιμασία για ψήφιση του, αντεργατικού- αντισυνδικαλιστικού, νέου " αναπτυξιακού" νομοσχεδίου , οι εκκενώσεις καταλήψεων, με τη βίαιη απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών, οι επιθέσεις σε δομές του αγώνα, η κατοχή του δημόσιου χώρου της γειτονιάς των Εξαρχείων από πλήθος αστυνομικών δυνάμεων.

Η επίθεση στο πολιτικό περίπτερο είχε μεν σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακά χαρακτηριστικά καθώς στήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείξει, μέσω των δημοσιογραφικών τους φερέφωνων, την υπεροπλία των κατασταλτικών δυνάμεων που κατάφεραν να χτυπήσουν το "άβατο" των Εξαρχείων, το "ΚΕΠ" των αναρχικών, που είχε αποτελέσει διακηρυγμένο προεκλογικό στόχο, αλλά παράλληλα έδειξε ξεκάθαρα τη στρατηγική τους για την περιοχή. Δηλαδή το ότι ο στόχος είναι οι αγωνιστές/τριες και οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην περιοχή και εναντιώνονται στο νόμο των ναρκομαφιών, των κάθε λογής συμμοριών και των συμπεριφορών κοινωνικού κανιβαλισμού. Προφανώς και το κράτος , συντηρεί και αξιοποιεί την συνθήκη με το ναρκεμπόριο και τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί , ως όχημα άντλησης κοινωνικής νομιμοποίησης για τη συντριπτική αστυνομική επέμβαση, την ιδεολογική και "αναπτυξιακή" επέλαση του στην περιοχή και την απρόσκοπτη μετατροπή της σε ζώνη υψηλής καπιταλιστικής κερδοφορίας. Γιατί η κατασταλτική επίθεση, με την απομάκρυνση του πολιτικού περιπτέρου, αποτελεί επίθεση στον ίδιο τον αγώνα ενάντια στις ναρκομαφίες, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την κρατική καταστολή.

Το πολιτικό περίπτερο το τοποθετήσαμε, ως συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων, στην πλατεία τον Απρίλιο του 2017, μετά από ένα χρόνο μεγάλης αγωνιστικής κινητοποίησης σε σχέση με ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά, όπως το ναρκεμπόριο, οι σεξιστικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές και η προσπάθεια γκετοποίησης της γειτονιάς από το κράτος. Σε μια εποχή όπου το "άβατο ανομίας", ο "πόλεμος συμμοριών μεταξύ αναρχικών και ναρκέμπορων για το μοίρασμα της πιάτσας" αποτελούσαν την προπαγανδιστική ρητορική για τα Εξάρχεια, από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , εμείς επιλέξαμε να εδαφικοποιήσουμε τον αγώνα στην πλατεία, να έχουμε ένα σταθερό σημείο που θα καταλαμβάνει χώρο, ενάντια στο ναρκεμπόριο μα και συνάμα ένα σημείο συνάντησης και συζήτησης με τους κατοίκους της γειτονιάς και άλλους αγωνιστές/τριες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Γι' αυτό και αποτυπώσαμε τότε με λίγα λόγια τη συμβόλιζε για εμάς, για τη συνέλευση μας και τον αγώνα σε εκείνη τη φάση του, η εγκατάσταση του πολιτικού περιπτέρου:

Γιατί η επανοικειοποίηση της γειτονιάς των Εξαρχείων και συνολικότερα το ρίζωμα των αντιστάσεων δεν πρέπει να αποτελεί μια αποκομμένη τακτική πάλης αλλά να εκφράζεται ως τμήμα μιας προλεταριακής στρατηγικής αγώνα ορίζοντας την μορφή όσο και το περιεχόμενό του μέσα στις συνθήκες στις οποίες διεξάγεται. Σήμερα η συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων, παρότι δεν εκφράζει μια ενιαία κεντρική στρατηγική αγώνα, καλείται εκ θέσεως να εκπονήσει μια κοινωνικά βιώσιμη στρατηγική για την περιοχή. Καλείται συνδυάζοντας τον πόλεμο με την οικοδόμηση να συγκροτήσει νέες μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης που θα υποδεικνύουν έμπρακτα την προοπτική ενός άλλου κόσμου.

Κομμάτι αυτής της συλλογικής προσπάθειας φιλοδοξεί να αποτελέσει η κατασκευή «πολιτικού περιπτέρου» στην πλατεία Εξαρχείων. Ένα «πολιτικό περίπτερο» που απευθύνεται σε όλα τα εκδοτικά εγχειρήματα και τους ανθρώπους που αγαπούν την πλατεία και αγωνίζονται για την δουν επιτέλους βιώσιμη για τους κατοίκους της. Ένα «πολιτικό περίπτερο» που χωράει όσους και όσες ακόμη και εάν διαφωνούν με επιμέρους σχεδιασμούς ή πρακτικές του αγώνα στέκονται δίπλα έστω και σιωπηρά σε όσους συνεχίζουν να μάχονται για τη γειτονιά των Εξαρχείων. Το «πολιτικό περίπτερο» επιθυμούμε να συμβάλει στην πολιτιστική και πολιτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου ως όχημα για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας.

Επιδιώκουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς της νεολαίας και της αγωνιζόμενης γειτονιάς μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, συζητήσεων, δράσεων και παρεμβάσεων που θα πραγματοποιούνται την ώρα λειτουργίας του.

Βασική επιδίωξη του «πολιτικού περιπτέρου» αποτελεί η παρουσία συντρόφων/-ισσών στην πλατεία, η εδαφικοποίηση δηλαδή της παρουσίας ενός αγωνιστικού πληθυσμού στον δημόσιο χώρο και οι δυναμικές που θα γεννήσει αυτή η νέα σύνθεση της ανθρωπογεωγραφίας.

Ακριβώς με αυτή τη λογική το πολιτικό περίπτερο αποτέλεσε σημείο πολιτικών εκδηλώσεων, συζητήσεων, bazaar βιβλίων, προβολής ταινιών, σημείο συνάντησης στις μέρες ταξικής αλληλεγγύης που διοργανώναμε. Πάντα αντιλαμβανόμενοι τη γενική συνθήκη της κρίσης και της κοινωνικής αποσάθρωσης που αυτή έφερε, βλέποντας τα Εξάρχεια ως μια γειτονιά με πλούσια αγωνιστική ιστορία, μα παραλληλα μια γειτονιά με τις αντιθέσεις και τα αδιέξοδα που παράγει το χρεοκοπημένο πολιτικοοικονομικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας. Γι' αυτό και προσπαθούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας, βάζοντας αναχώματα, στην κατασταλτική στρατηγική και τις ναρκομαφίες, προτάσσοντας διαρκώς πως ο αγώνας αυτός πρέπει να συνδεθεί με ευρύτερους αγώνες και κοινωνικές και ταξικές διεκδικήσεις, γιατί τον αντιλαμβανόμαστε ως μέρος του συνολικού μας αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και την αταξική κοινωνία.

Πάνω σ' αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε συγκέντρωση και bazaar βιβλίου, στην πλατεία Εξαρχείων, μετά την απεργιακή κινητοποίηση, την Τρίτη 24/9, συμμετέχοντας πρώτα στην απεργία ενάντια στο νέο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που έρχεται να χτυπήσει με σφοδρότητα για άλλη μια φορά, τα όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, έμειναν όρθια από την αδυσώπητη ταξική επίθεση της τελευταίας δεκαετία των μνημονίων.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΝΑΡΚΟΜΑΦΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 24/9

πλατεία Εξαρχείων, μετά την απεργιακή κινητοποίηση

Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων

πηγή : https://taksiki-antepithesi.espivblogs.net/ar…