Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 στις 19.00

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας

Ανοιχτή συνέλευση αναρχικών πάτρας συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 19:00 στην κατάληψη Παραρτήματος

ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Ο ιστορικός χρόνος, τον οποίο διανύουμε χαρακτηρίζεται από μία βαθιά δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και την κίνηση της κυριαρχίας προς την κατεύθυνση της αναπαραγωγής του κεφαλαίου και συνολικά του ξεπεράσματος της κρίσης αυτής. Μια συνθήκη που ξεδιπλώνεται συνολικά και αφορά το σύνολο των σχέσεων εντός του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Από την αναδιάρθρωση της παραγωγής, της διανομής, της κατανάλωσης, τον επανακαθορισμό στην παγκόσμια σκακιέρα των ισορροπιών μεταξύ των διάφορων κυριαρχικών μπλοκ (όπως εκφράζεται στις πολεμικές επεμβάσεις, εχθροπραξίες αλλά και συμφωνίες στις διάφορες γωνιές του πλανήτη με κομβικό σημείο τη Μ. Ανατολή), την ένταση της επίθεσης στους από τα κάτω και της εκμετάλλευσης του φυσικού κόσμου, έως την σφυρηλάτηση ενός περιβάλλοντος ολοκληρωτισμού με την συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διακηρυχθεί (με αιχμή του δόρατος τις "αντιτρομοκρατικές" εκστρατείες) και περνά μέσα από τη συνεχή υλικοπρακτική και νομοθετική αναβάθμιση του ελέγχου και της καταστολής της ζωής στο σύνολό της και τέλος με την ολοένα και ευρύτερη διόγκωση της καπιταλιστικής σφαίρας στο επίπεδο των αξιών, της ιδεολογίας, της θέασης του κόσμου και της θέσης μας εντός του. Η εκ νέου ανάδυση των κάθε λογής φασιστικών μορφωμάτων και σχηματισμών, ο καθημερινός θεσμικός ή μη ρατσισμός, ο σεξισμός, η ομοφοβία, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η κάθε μορφή κανιβαλικής συμπεριφοράς δεν αποτελούν αποκομμένες κοινωνικές συμπεριφορές μα γεννιούνται από τον αξιακό πυρήνα του καπιταλισμού, ενός ιεραρχικού, βίαιου, εξουσιαστικού συμπλέγματος, των θεσμών του, των δομών του, της απόπειράς του εν τέλει να αποικίσει τα μυαλά μας και να οργανώσει τον κόσμο με βάση αυτά του τα πρότυπα.

Σε αυτήν την πολεμική -επί της ουσίας- συνθήκη, θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα στη φαρέτρα του. Από το κάθε είδους καπιταλιστικό όνειρο για ατομική ανέλιξη, ανάπτυξη, ευημερία μέχρι την ωμή βία απέναντι σε όσους/ες δεν πειθαρχούν, όσους/ες περισσεύουν. Και το να αντιλαμβανόμαστε την κίνηση της ιστορίας μονοδιάστατα ή σε ένα περιορισμένο εύρος ενέχει τον κίνδυνο να ευφησυχαστούμε, να αποδεχτούμε την αφήγηση των κυρίαρχων για την ήττα των κινημάτων, των αγώνων, του επαναστατικού οράματος. Πόσο μάλλον, όταν σήμερα, και εντός του δυτικού κόσμου, το "φάντασμα" του φασισμού που τόσο πασχίσανε να παρουσιάσουν σα μια εξωκαπιταλιστική παρέκκλιση επανέρχεται σαν κοινωνικό φαντασιακό, σαν πολιτικό κίνημα, σαν εν πολλοίς την κυρίαρχη μεθοδολογία και αξιακό κόσμο για την εξουσία. Η απόσταση από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, τα ορυχεία που θανατώθηκαν τόσα εκατομμύρια εργάτες, τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τις φαραωνικές επεμβάσεις στη φύση, τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών είναι ελάχιστη. Η μορφή μπορεί να αλλάζει, το περιεχόμενο, η δομή, η λειτουργία είναι ίδια και καταδεικνύουν την ουσία του κόσμου αυτού. Η ανάγκη ανασυγκρότησης των ριζοσπαστικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Στο ελλαδικό περιβάλλον, το δόγμα "το κράτος έχει συνέχεια" επισφράγισε τα παραπάνω και όσον αφορά την διαχείριση στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Η μοναδική προοπτική της αντιμετώπιση των εγγενών παθογενειών του καπιταλισμού μέσα από συστημικά πλαίσια είναι η ολοκληρωτική υποταγή στις προσταγές του κεφαλαίου, η ραγδαία κλιμάκωση της εκμετάλλευσης, η αύξηση του ελέγχου, η κανονικοποίηση όλων των πτυχών του κοινωνικού βίου. Η ευθυγράμμιση με την πολιτική των θυσιών στον βωμό της ανάπτυξης συνεχίζεται ακάθεκτη με το περαιτέρω ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την ανεμπόδιστη καταστροφή της φύσης (Σκουριές Χαλκιδικής, Σαρωνικός). Παράλληλα, κεντρικό ζήτημα της τοπικής και διεθνούς πραγματικότητας γίνονται οι μεταναστευτικές ροές από την εμπόλεμη μέση ανατολή, με χιλιάδες ανθρώπους να στοιβάζονται σε hot spots, σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας και επιβίωσης πολλές φορές ούτε με τα στοιχειώδη, ενώ οι δολοφόνοι της Frontex αναλαμβάνουν την φύλαξη και των ελληνικών ακτογραμμών.

Αντιλαμβανόμενοι/ες την επίθεση που δεχόμαστε, επιλέγουμε να ορίσουμε συλλογικά τις ανάγκες, τις διεκδικήσεις και τα μέσα μας σε μια μαχητική κατεύθυνση ενάντια στο υπάρχον. Για εμάς, εξίσου σημαντικό με την αμφισβήτηση και ανατροπή του υπάρχοντος, είναι η οικοδόμηση συντροφικών σχέσεων αλλά και η δημιουργία δομών τέτοιων που να οργανώνονται και να προτάσσουν στο εδώ και το τώρα τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούμε να υπάρξουμε αύριο. Το εγχείρημα της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών Πάτρας, αποτελείται από ανθρώπους που έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση στον κοινωνικό-ταξικό πόλεμο με τα καταπιεσμένα και εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας και απευθύνεται σε όποιον/α μπορεί να δει τον εαυτό του μέσα σ' αυτά και επιδιώκει να βρει πρακτικό και άμεσο τρόπο που θα οδηγήσει στην ατομική και κοινωνική απελευθέρωση. Σκοπός της ΑΣΑΠ είναι να αποτελέσει μια τέτοια δομή, που θα προωθήσει την αναρχική κουλτούρα και αντίληψη, όχι μόνο στο εσωτερικό της αλλά και ευρύτερα, μέσω του λόγου και της δράσης της. Η ΑΣΑΠ είναι πολυθεματική συνέλευση και ο χαρακτήρας της διαδικασίας είναι ανοιχτός και δημόσιος.

Μας ενδιαφέρει η δομή που συγκροτούμε να είναι προσβάσιμη, σε μία λογική ενθάρρυνσης της συμμετοχής τόσο στην συνδιαμόρφωση λόγου, όσο και στο αναλυτικό και οργανωτικό κομμάτι πίσω από κάθε ενέργεια. Σαφώς, στον αγώνα αυτό για την υπεράσπιση των ζωών μας απέναντι στην υλική και ηθική επιβολή της εξουσίας σε κάθε πτυχή τους, επιλέγουμε να μην αποκλείουμε κανένα μέσο από όσα επιλέγουμε από τη φαρέτρα των εργαλείων μας, επιχειρώντας να δημιουργούμε μικρά και μεγάλα ρήγματα στο υπάρχον σύστημα κοινωνικής οργάνωσης, αναλογιζόμενοι/ες πάντα τους σκοπούς μας σε σχέση με τις επικρατούσες συνθήκες.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι αποφάσεις μας προσπαθούμε να προκύπτουν μέσα από ισότιμη συζήτηση που στόχο έχει την ομοφωνία, καθώς αυτό αποτελεί οργανικό κομμάτι της αντίληψής μας. Επιλέγουμε να λειτουργούμε οριζόντια, αντι-ιεραρχικά και αδιαμεσολάβητα, αφού θεωρούμε πως η συνύπαρξη με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα προωθητική για την διαμόρφωση ριζοσπαστικών συνειδήσεων. Η ανταλλαγή εμπειριών και σκεπτικών, ο ουσιαστικός διάλογος και η αυτομόρφωση εντός της διαδικασίας, στη βάση της συντροφικότητας, είναι κάποια από τα στοιχεία που οδηγούν σε ποιοτικότερη ανάλυση και κατανόηση του σύγχρονου περιβάλλοντος αλλά και στην αποδόμηση των χαρακτηριστικών του, με σκοπό εν τέλει την σύγκρουση με οτιδήποτε το αναπαράγει. Ακόμα, θεωρούμε πως μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης προσπαθούμε να βρίσκουμε τα εργαλεία για να ξεπεράσουμε τα όρια και τα αδιέξοδα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες, κάνοντας την παρέμβασή μας ικανότερη σε επίπεδο λόγου και πράξης να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που ανοίγονται. Συλλογικά, μακριά από κάθε λογική ανάθεσης, επιλέγουμε να δίνουμε τους αγώνες μας από κοινού, έχοντας την ευθύνη για την πραγμάτωση των αποφάσεων της συνέλευσης.

Η διαδικασία αφορά τόσο μεμονωμένα άτομα, όσο και ομαδοποιήσεις στις οποίες σαφώς και προτιμούμε τη συλλογική παρουσία και όχι την συμμετοχή δια αντιπροσώπων. Η ανοιχτή συνέλευση αναρχικών άλλωστε, στοχεύει στην συνδιαμόρφωση και όχι στον συντονισμό δράσεων.

Αντιλαμβανόμαστε τον αναρχικό αγώνα ως μια πολύμορφη διαδικασία ενάντια στον καπιταλιστικό κόσμο, όσα γεννά και όσα τον αναπαράγουν. Ενάντια σε κάθε εξουσιαστική, αναθετική, ιεραρχική λογική προτάσσουμε τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη, γιατί οι κοινότητες που χτίζουμε στο εδώ και το τώρα, κοινότητες μάχης, επικοινωνίας, αυτομόρφωσης, συμπόρευσης είναι η μαγιά των μελλοντικών μας κοινοτήτων, των οραμάτων που θέλουμε να δούμε να πραγματώνονται. Στεκόμαστε απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο, απέναντι στον εθνικισμό, τον πατριωτισμό, στο σεξισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία, απέναντι σε κάθε τι που μιλά τη γλώσσα της εξουσίας και προτάσσει την σαπίλα του καπιταλισμού. Και όλα τούτα είναι κομβικά ζητήματα της καθημερινής μας πάλης, της καθημερινής μας στάσης, πραγματώνονται εντός μας ατομικά και συλλογικά ταυτόχρονα. Τον δρόμο τον ανοίγουμε με αγώνα, καταστρέφοντας και δημιουργώντας.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ,ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ,ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας,

κάθε Δευτέρα στις 19.00 στο Παράρτημα (Κορίνθου & Αράτου).

asapatras.espivblogs.net / asapexatras@esexpiv.net

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1599589/