Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 στις 12.00

Εξωσχολικό σχολικό μεσημέρι για τη μάθηση της ελευθερίας

Την Κυριακή 1/12 από τις 12 έως τις 4 μ.μ. οι ομάδες Salsa, Swing, Tango και Παραδοσιακών Χορών του Ε.Κ.Χ. Σχολείο θα βρίσκονται στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (περιοχή: Ομπρέλες) για ανοικτή παρουσίαση των μαθημάτων τους.

Επίσης, στο χώρο θα υπάρχουν μόνιμα events/workshops κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων από τις ομάδες Ζωγραφικής και Yoga.

Είμαστε

... οι ομάδες Salsa, Swing, Tango, Παραδοσιακών Χορών, Belly Dance, Πολιτικού Ανατρεπτικού Βιβλίου, Ζωγραφικής, Αυτοάμυνας και Yoga του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο. Άνθρωποι διαφορετικοί, με κοινό το πάθος για διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και την πίστη στην δύναμη της ελεύθερης μάθησης. Συναντιόμαστε στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο, διασκεδάζουμε, δημιουργούμε, αλληλεπιδρούμε, αναπτύσσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας, που δυστυχώς εκλείπουν στην σημερινή κοινωνία. Ξεχνάμε τον ρόλο του δασκάλου - μαθητή και την λογική της αυθεντίας, και προσπαθούμε να βρούμε την γνώση μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, αποσυνδεοντας την από κάθε χρηματικό αντίτιμο και αμφισβητώντας το κυρίαρχο μοντέλο εκπαίδευσης.

Λίγα λόγια για τον Ε.Κ.Χ. «Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας»...

... είναι ένα ανοιχτό εγχείρημα, όπου ο καθένας και η καθεμία μπορεί να συμμετέχει. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις συνελεύσεις του χώρου (διαχειριστική και πολιτική), βασισμένες στις αμεσοδημοκρατικές / αντιιεραρχικές σχέσεις, όπου ο καθένας συμμετέχει ως αυτεξούσιο άτομο, μέσα από διαδικασίες συνδιαμόρφωσης.

Στόχος μας είναι η οργάνωση και η λειτουργία αυτού του κτιρίου ως Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου, με κατεύθυνση προς την ελεύθερη μάθηση, την προώθηση μιας κουλτούρας συνεργασίας, αλληλεγγύης και αυτοθέσμισης στη βάση της άμεσης δράσης και της άμεσης συμμετοχής, μακριά απο δόγματα και αυτοαναφορικά πρότυπα. Αποτελεί έναν χώρο πολιτικό ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και εξουσίας.

Και μερικά μαθήματα ιστορίας...

... το κτίριο που στεγάζεται ο E.Κ.Χ. «Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας» χτίστηκε το 1897. Έπειτα από διάφορες χρήσεις πέρασε μέσω ανταλλαγής στην ιδιοκτησία της εκκλησίας που το εκμεταλλευόταν, νοικιάζοντάς τό στο κράτος και για αρκετά χρόνια λειτουργούσε ως το 12ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Το 2004 σταμάτησε να πληροί τα κριτήρια σχολικής μονάδας και ο χώρος έμενε κλειστός και εγκαταλελειμμένος για 6 χρόνια με σκέψεις της εκκλησίας για ενοικίαση σε ιδιώτη.

Από τις 5/6/10 το κτίριο κατά λήφθηκε, ανοίχτηκε και πάλι στην κοινωνία και λειτουργεί ως ελεύθερος κοινωνικός χώρος, ανοικτός από και για την κοινωνία.

Είναι σημαντικό να συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοιοι χώροι στην πόλη μας...

… γιατί είναι οι μοναδικοί χώροι που απομένουν φτιαγμένοι για μας και τις ανάγκες μας, χώροι όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συναντηθούν, να δημιουργήσουν, να αλληλεπιδράσουν. Με την σημερινή κατάσταση και τις απειλές της κυβέρνησης για τις εκκενωσεις των καταλήψεων νιώθουμε πιο πολύ από ποτέ την ανάγκη να υπερασπιστούμε αυτόν τον χώρο που μας προσφέρει τόσα πολλά. Το εγχείρημα αυτό δεν αποτελεί παρά ένα παράδειγμα του πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η ζωή σε κάθε γειτονιά από εμάς τους ίδιους. Μία ανάσα ζωής μέσα στην ασφυκτική - αυταρχική κοινωνία της εκμετάλλευσης.

Θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν χώροι που δίνουν χρώμα στην άχρωμη πόλη μας!

Οι ομάδες: Salsa, Swing, Tango, Παραδοσιακών Χορών, Belly Dance, Ανατρεπτικού Πολιτικού Βιβλίου, Ζωγραφικής, Αυτοάμυνας και Yoga του Ε.Κ.Χ. Σχολείο