Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στις 22.00

Party οικονομικής ενίσχυσης του Ε.Κ.Χ. Adelante

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Adelante είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, ο οποίος λειτουργεί στην πόλη της Κομοτηνής από το 2005 με τα αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά του αντιφασισμού, της αντι-ιεραρχίας και του αντισεξισμού. Αποτιμώντας την δράση και την παρουσία του χώρου με τις επιτυχίες και τα λάθη του, αποφασίσαμε να στεγαστούμε από την Αγίου Γεωργίου 36 σε νέο κτίριο στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην Κούλογλου 18. Αυτή η μεταφορά σε ένα κεντρικότερο σημείο μέσα στην πόλη σηματοδοτεί την έναρξη μίας περιόδου με σκοπό την πιο άμεση επαφή με τον κοινωνικό ιστό από χωροταξικής άποψης τουλάχιστον.

Τι είναι ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος;

Είναι ελεύθερος γιατί ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, όχι ως θεατής αλλά ως οργανικό κομμάτι αυτού, στη συνδιαμόρφωση της λειτουργίας του. Κοινωνικός γιατί είναι ανοιχτός στην κοινωνία, με την έννοια ότι αποτελεί μια δομή που φέρνει τον κόσμο σε αλληλεπίδραση, προτάσσοντας έναν τρόπο ζωής και κοινωνικοποίησης συλλογικό και εκ διαμέτρου αντίθετο από τον κυρίαρχο. Αρχές της λειτουργίας του είναι αξίες και ιδέες όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα πέρα από κάθε είδος ρατσισμού και σεξισμού, η αυτοοργάνωση και η αυτοδιαχείριση. Πάνω σε αυτά συνδιαμορφώνουν τα άτομα που συμμετέχουν για τη λειτουργία του, μέσω της διαχειριστικής αμεσοδημοκρατικής συνέλευσης που γίνεται κάθε Κυριακή στις 18:00, χωρίς καμία ιεραρχία και αυθεντίες, σπάζοντας την ανάθεση που οικοδομεί καθημερινά στις ζωές μας η κυριαρχία. Ουσιαστικά, δεν χρηματοδοτείται από καμιά εταιρεία, κανέναν κρατικό ή κομματικό μηχανισμό. Γι' αυτό, οι όποιες θεματικές μουσικές βραδιές και party διοργανώνονται με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του χώρου για τα έξοδα λειτουργίας του δίχως κάποιο προσωπικό κέρδος. Ο χώρος δεν είναι στέκι καμιάς πολιτικής συλλογικότητας. Αποτελεί και φιλοδοξεί να γίνει ακόμα περισσότερο ένας τόπος συνάντησης ριζοσπαστικής σκέψης και πολιτικών ιδεών ανοιχτός για όλους/ες. Έναν τόπο συνάντησης ελεύθερης έκφρασης έξω από κερδοσκοπικές και εμπορευματικές λογικές. Για την επανανοηματοδότηση του ελεύθερου χρόνου και του δημόσιου χώρου απεγκλωβισμένο από τα δεσμά του κράτους και της καπιταλιστικής αγοράς.

Η σημασία του Ε.Κ.Χ. Adelante στην πόλη της Κομοτηνής

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την πόλη της Κομοτηνής δεν είναι άλλο από αυτό της πολυπολιτισμικότητας το οποίο συνιστά και μία από τις ομορφιές της. Παρόλα αυτά ορισμένες φορές εκφράζεται με εθνικιστική πόλωση και χρησιμοποιείται από καιροσκόπους σε μία ευαίσθητη περιοχή, με την διαφορετικότητα (εθνοτική-φυλετική, σεξουαλική, θρησκευτική κτλπ.) να είναι στο επίκεντρο και να παραμένει ρευστή με βάση τα κοινωνικά στερεότυπα που κυριαρχούν και αναπαράγονται. Απέναντι σε όλο αυτό ένας αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος μέσα στην πόλη αποτελεί έναν τόπο συνύπαρξης με βάση την αλληλεγγύη για κάθε καταπιεσμένο/η και κοινωνικά περιθωριοποιήμενο/η με απώτερο σκοπό την αποτίναξη των παραπάνω στερεοτυπικών αντιλήψεων. Στον χώρο υπάρχει βιβλιοπωλείο, δανειστική βιβλιοθήκη, αρχείο πολιτικής αφίσας και θα πραγματοποιούνται διάφορες πολιτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, αυτοοργανωμένα-ελεύθερα μαθήματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ADELANTE/Κούλογλου 18 (πίσω από το Euronics στη Βενιζέλου)
https://www.facebook.com/adelante.komotini/

πηγή : https://el-gr.facebook.com/events/19735924136…