Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 στις 17.30

Κάλεσμα από και για το νέο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Εξαρχείων

Κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο αλληλεγγύης Εξαρχείων

Μέσα στο μουντό τοπίο της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης που καταστρέφει τη ζωή μας σήμερα καλλιεργείται συστηματικά από τους κρατούντες ο φόβος, η ανασφάλεια, ο ατομικισμός. Κάθε έννοια και πράξη αλληλεγγύης απαξιώνεται, η κοινωνική ζωή συρρικνώνεται, οι άνθρωποι αφήνονται μόνοι να βιώνουν με τεράστια οδύνη τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή τους.

Μια από τις μορφές συλλογικής αντίστασης σ' αυτήν την ασφυκτική κατάσταση κατακερματισμού και ισοπέδωσης της ανθρώπινης υπόστασης είναι και τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία αλληλεγγύης, τα οποία δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα των μνημονίων, από το 2011 και συνεχίζουν - κάποια απ' αυτά - μέχρι σήμερα.

Σ αυτές τις οργανωμένες δομές η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γίνεται συλλογικά, μέσα από τη λειτουργία ανοιχτής συνέλευσης, όλων όσων συμμετέχουν σ' αυτό, ασθενών, λειτουργών της υγείας, αλληλέγγυων αλλά και κατοίκων της περιοχής.

Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης Εξαρχείων έχει σαν στόχο να αποτελέσει, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των Εξαρχείων και των γύρω περιοχών, ένα χώρο συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης, ένα χώρο φροντίδας της υγείας δωρεάν κόντρα στο κυρίαρχο κλίμα της εμπορευματοποίησης της υγείας, της παθητικότητας, της καταστολής και του φόβου.

Το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο θα λειτουργεί στη βάση μιας άλλης αντίληψης για την Υγεία και την ασθένεια, ενάντια στην ιατρική εξουσία, τον ιατροκεντρισμό, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό - όχι εμπόρευμα ούτε προνόμιο των λίγων και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, την κοινωνική τάξη.

Η φροντίδα της υγείας πρέπει να παρέχεται με σεβασμό στο πρόσωπο του πάσχοντος και στην οδύνη του, με κατανόηση στα προβλήματά του, μέσα σ' ένα κλίμα που ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης.

Βασικό ρόλο σ' αυτό παίζει η οικοδόμηση της θεραπευτικής σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο που ζητά βοήθεια και σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, το γιατρό, τον ψυχολόγο, την ομάδα υποδοχής από τους αλληλέγγυους του κοινωνικού ιατρείου. Η σχέση αυτή είναι μια σχέση ισοτιμίας, εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού, ανθρώπινης επικοινωνίας, όπου η αξία και η αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου αποτελούν υπέρτατες αξίες.

Η επιδίωξη όσων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό ιατρείο είναι να ευαισθητοποιήσουν τον πάσχοντα, προσεγγίζοντάς τον ολιστικά, να κάνει αλλαγές στη στάση ζωής του, στα πλαίσια της θεραπευτικής του πορείας να βγει από τη θέση του αντικειμένου φροντίδας και να λειτουργήσει ως ενεργό κοινωνικό υποκείμενο, πρωταγωνιστής της δικής του Ίασης και ενεργός συντελεστής του έργου που παράγεται σ' αυτόν τον χώρο, βοηθώντας κι εκείνος με τη σειρά του όσους έχουν ανάγκη.

Όλοι εμείς που πιστεύουμε στην αναγκαιότητα αυτού του εγχειρήματος δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι τα κοινωνικά ιατρεία μπορούν να υποκαταστήσουν, έστω και κατ' ελάχιστο, τις δημόσιες δομές υγείας. Αντίθετα, αγωνιζόμαστε, μαζί με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, για δημόσια και δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου και με την αναγκαία υποδομή και στελέχωση, που να καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες όλου του λαού.

Επιχειρούμε να κάνουμε αυτό το βήμα σε μια δύσκολη εποχή σαν μια πρόταση ζωής. Σας ζητάμε να στηρίξετε το δύσκολο αυτό εγχείρημα, να συμμετάσχετε στη λειτουργία του και στις ανοιχτές συνελεύσεις του, να πάρετε μέρος στο δίκτυο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που παλεύουμε να οικοδομήσουμε στα Εξάρχεια.

Ο αγώνας για τη χειραφέτηση του καθενός από μας είναι μέρος του συνολικού αγώνα για την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση.

Σας προσκαλούμε στην ανοιχτή συνέλευση του κοινωνικού ιατρείου στις 6/3/2020 5.30 μ.μ., Μπόταση 11, 1ος όροφος (σωματείο 18 ΑΝΩ) για να συζητήσουμε μαζί σας τα επόμενα βήματα.

Η ανοιχτή συνέλευση