Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στις 16.00

Φοιτητική διαδήλωση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία & καταστολή

Καμία επιθετική πρόκληση του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών δε θα μείνει αναπάντητη!

Η κρατική εξουσία διαχειρίζεται τις οξυμένες ταξικές αντιθέσεις με άτεγκτη καταστολή, περιστολή των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με σκληρούς και πολυετείς αγώνες, διώξεις και ιδιωνυμικές διατάξεις εις βάρος όσων αγωνίζονται ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, αποκλεισμό από τον κοινωνικό ιστό και από κάθε δημόσια υπηρεσία για όσους περισσεύουν από τους κεφαλαιοκρατικούς σχεδιασμούς. Η διασπορά του τρόμου στη δημόσια σφαίρα μέσα από τις συχνότητες των καθεστωτικών ΜΜΕ και την κατασταλτική βία των αστυνομικών δυνάμεων είναι πάγια τακτική του κράτους, η οποία ανταποκρίνεται στις επιταγές του κεφαλαίου για την επιβολή της κοινωνικής νηνεμίας και της διαταξικής συμφιλίωσης.

Η βαρβαρότητα των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους είναι πλέον απροσχημάτιστη. Μετά τους βασανισμούς σε αστυνομικά τμήματα, τη ΜΑΤατζίδικη κατοχή των Εξαρχείων, τις εκκενώσεις καταλήψεων, τις στοχοποιήσεις και την παρακολούθηση αγωνιστών, την κακομεταχείριση και την εκδικητική άσκηση σωματικής βίας σε συλληφθέντες, το μεσημέρι της Δευτέρας 24/2/2020 δόθηκε ακόμα μία παράσταση κατασταλτικής αυθαιρεσίας. Ένας αστυνομικός της ασφάλειας, αφού πρώτα στάθμευσε τη μηχανή του μπροστά από πάγκους μικροπωλητών στην κεντρική είσοδο της ΑΣΟΕΕ, προπηλάκισε στη συνέχεια έναν μετανάστη πλανόδιο μικροπωλητή τσιγάρων. Καθώς έγινε αντιληπτός από συντρόφους και συντρόφισσες, αλλά και φοιτητές και φοιτήτριες, ο ίδιος κατέφυγε σε έναν μικρό διάδρομο στον προαύλιο χώρο της σχολής, όταν του ζητήθηκε ο λόγος της τραμπούκικης συμπεριφοράς του απέναντι στον μετανάστη. Κατόπιν, αφού απασφάλισε το υπηρεσιακό του όπλο, άρχισε να σημαδεύει τους φοιτητές που του ζητούσαν να φύγει από το campus. Δε δίστασε, μάλιστα, να τους απειλήσει πως θα χρησιμοποιήσει το όπλο του αν δεν τον αφήσουν ήσυχο. Μπροστά σε αυτήν την προκλητική κίνηση κατασταλτικής βίας, σύντροφοι έσπευσαν προς τη μηχανή του σπάζοντάς την. Ο μπάτσος δε σταμάτησε να σημαδεύει ευθύβολα ακόμα και τα κεφάλια των φοιτητών, τόσο εκείνων που διαμαρτύρονταν για την τραμπούκικη στάση του και την αυθαίρετη παρουσία του στο άσυλο, όσο και εκείνων που απλώς διέρχονταν από το σημείο για να μπουν ή να βγουν από τη σχολή. Τελικά, μετά από 5 λεπτά, ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ κατέφθασε στην ΑΣΟΕΕ, για να απεγκλωβίσει το συγκεκριμένο κάθαρμα. Όλα αυτά συνέβησαν την ίδια μέρα κατά την οποία αθωώθηκαν οι δύο φοιτητές, που συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2019 έπειτα από την κατασταλτική επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές που έσπευσαν να άρουν το lock-out της Πρυτανείας, και διώκονταν με κατασκευασμένο κατηγορητήριο.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 25/2/2020, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής μικροφωνικής συγκέντρωσης σχετικά με το περιστατικό του ένοπλου μπάτσου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στην ΑΣΟΕΕ, καταλύοντας το άσυλο, ρίχνοντας αθρόα δακρυγόνα και κρότου λάμψης, για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Μετά τη σύγκρουση που ακολούθησε, οι μπάτσοι τελικά αποχώρησαν από την ΑΣΟΕΕ, όμως περικύκλωσαν τα γύρω στενά, προχώρησαν σε προσαγωγές και παγίδευσαν δεκάδες αγωνιστές, οι οποίοι τελικά απεγκλωβίστηκαν και αφού συνενώθηκαν σε ένα ενιαίο σώμα πορείας με αλληλέγγυους και αλληλέγγυες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, πορεύθηκαν συντονισμένα προς τα Εξάρχεια.

Τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. τήρησαν στάση απόλυτης συγκάλυψης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Επιδόθηκαν επιδέξια σε μία μεθοδευμένη προσπάθεια αντιστροφής των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ΑΣΟΕΕ. Μέσα στην απόλυτη σύγχυσή τους, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τον επιθετικό, ένοπλο μπάτσο, παρουσίασαν διάφορα κατασκευασμένα σενάρια τα οποία κατέρρευσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αρχικά ακούσαμε ότι ο μπάτσος δεχόταν επί 15 λεπτά σωματική επίθεση από τους φοιτητές, ενώ μετέπειτα κάποια ειδησεογραφικά μέσα ανακοίνωσαν πως ο μπάτσος δήθεν πήγε να συναντήσει την κοπέλα του στη σχολή. Στη δημοσιότητα, όμως, ήρθε οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφίες που απογυμνώνουν τις εξαγγελίες των εντεταλμένων στην υπηρεσία του κράτους και των αφεντικών, κονδυλοφόρων ρουφιάνων της καθεστωτικής δημοσιογραφίας. Η παντοδυναμία του αστικού εποικοδομήματος, η τεράστια δύναμη των ιδεολογικών και προπαγανδιστικών μηχανισμών της άρχουσας τάξης μπορεί να είχε κοντά ποδάρια στη συγκεκριμένη περίπτωση, έδρασε όμως καταλυτικά για τη στρεβλή και αντιδραστική διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με δηλώσεις της συνεχάρη δημόσια δια στόματος του ακροδεξιού βουλευτή της, Θάνου Πλεύρη, τον μπάτσο για την «ψυχραιμία» που επέδειξε, παρέχοντάς του απόλυτη στήριξη και κάλυψη, σαν να μη συνέβη το παραμικρό. Καταλόγισαν, μάλιστα, ως φταίχτες τους ίδιους τους φοιτητές! Τα παραπάνω απλώς επιβεβαιώνουν έμπρακτα την ασταμάτητη διολίσθηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε έναν ακροδεξιάς κοπής αυταρχισμό, προκειμένου η ίδια να διαχειριστεί τη διάχυτη αγανάκτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας που στενάζει υπό τον διαρκή οικονομικό ζυγό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης.

Το μαχόμενο φοιτητικό και εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατούνται από τη θρασύτητα της κρατικής καταστολής. Οι ταξικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται, ούτε πρόκειται να σταματήσουν, γιατί είναι δίκαιοι πρώτα απ' όλα. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους φοιτητές και καλούμε την κοινωνική βάση να στηρίξει τους αγώνες τους για την υπεράσπιση του ασύλου και την αναχαίτιση της διαρκώς εντεινόμενης καπιταλιστικής εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια μετωπική ταξική συμπόρευση όλων των κομματιών που στελεχώνουν την εργατική τάξη -οικονομικά ενεργή (μισθωτοί εργαζόμενοι) και μη (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι)-, στις βάσεις μιας πλατιάς αντικαπιταλιστικής συμμαχίας για την επαναστατική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, για την πανανθρώπινη κοινωνική απελευθέρωση με όρους γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης, για την αναρχία και τον κομμουνισμό.

Καλούμε σε στήριξη της φοιτητικής διαδήλωσης ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή (επ' αφορμή των όσων συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ τις τελευταίες μέρες): Τετάρτη 26/2, 16:00 στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ.

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΩΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

lib_exthess@hoextmail.coexm

http://www.libertasalonica.wordpress.com/