Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 στις 12.00

(αναβάλλεται) Μικροφωνική για το Air bnb

ΦΤΩΧΕΙΑ, ΑΚΡΙΒΑ ΕΝΟΙΚΙΑ, AIRBNB.

Ζώντας ένα καθημερινό θέατρο του παραλόγου ακούμε για την ανάπτυξη της οικονομίας, την αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία και ένα σωρό άλλες μπούρδες που ουδεμία σχέση έχουν με την καθημερινότητα που ζούμε. Αυτό είναι απολύτως λογικό, αφου η ανάπτυξη δεν αναφέρεται στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας. Έτσι ενώ δουλεύουμε για να επιβιώσουμε με 500€ και 600€ το μήνα η "ανάπτυξη" μειώνει την φορολογία των επιχειρήσεων από 28% σε 24% και την φορολογία των μερισμάτων του άεργου μετοχικού κεφαλαίου κατα 5%. Ενώ δουλεύουμε σε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο μοιράζει απλόχερα ασφάλεια στις επιχειρήσεις καθώς τις επιτρέπει να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις ( υπερίσχυση τοπικών συμβάσεων έναντι κλαδικών, δήλωση ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά). Τέλος, ενώ τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, λόγω των πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης (η πιο γνωστή πλατφόρμα είναι το airbnb), με αποτέλεσμα να βλέπουμε τρύπες και ερείπια να νοικιάζονται για 350€ στη καλύτερη, το θαύμα της "ανάπτυξης" διογκώνει την κτηματομεσιτική φούσκα, χαρίζοντας φόρους για την ανέγερση νέων οικοδομών και εκπτώσεις στην φορολογία για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση υφιστάμενων καταλυμάτων. Αυτό είναι και το λογικό επόμενο δεδομένης της αλληλεπίδρασης του κτηματομεσιτικού και τουριστικού κλάδου, καθώς η μόνη,επί του παρόντος, εξασφαλισμένη θέση της ελλάδας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας είναι ο κλάδος του τουρισμού. Άλλωστε, από το ξέσπασμα της κρίσης, ο κλάδος του τουρισμού έχει χορτάσει ανάπτυξη με εξοντωτικά ωράρια, διαρκώς φθίνοντες μισθούς, λιποθυμίες εργαζομένων και άλλα ωραία που μονιμοποιούνται και στην υπόλοιπη οικονομία, ιδιαίτερα στον τομέα της σίτισης.

AIRBNB: Πως να αυξήσεις το εισόδημα σου τρώγοντας τον διπλανό σου.

Με τη διάδοση των πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης, πολλοί ιδιοκτήτες που νοίκιαζαν, μέχρι πρωτίστως, τα ακίνητα τους είδαν το δυνητικό τους κέρδος να εκτοξεύεται. Το μόνο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι οι υφιστάμενοι ένοικοι. Έτσι η πρόταση τους είναι απλή, ή πληρώνεις υψηλότερο ενοίκιο ή σε διώχνω και κάνω το σπίτι airbnb. Κάπως έτσι, μια σειρά κανίβαλων τομαριστών έχουν οδηγήσει σε έξωση φοιτητές,εργαζόμενους και οικογένειες νομίζοντας ότι θα πλουτίσουν από την εξαθλίωση τους. Σαν να μην έφτανε αυτό το "ρεσιτάλ" απανθρωπιάς, η αύξηση των ενοικίων έχει οδηγήσει στην υποτίμηση της νοημοσύνης και των ζωών μας, καθώς βλέπουμε μια σειρά από υπόγεια, τρύπες και τρισάθλια διαμερίσματα που ενοικιάζονται για εξεφτελιστικά υψηλά αντίτιμα τα οποία σε συνδυασμό με τα πάγια έξοδα και τους εξευτελιστικους μισθους ενός νοικοκυριού αφήνουν πενιχρά περιθώρια περαιτέρω δαπανών( αν αφήνουν). Επιπλέον, η μετατροπή ολόκληρων γειτονιών σε τουριστικά καταλύματα μέσω του airbnb, έχει μεταμορφώσει την κοινωνική συνοχή σε αυτές τις περιοχές, σε μια συνεχή εναλλαγή "ανθρώπων-πορτοφόλια", αφού η ένοικοι αντικαθίστανται από τουρίστες, εντείνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την διάβρωση του κοινωνικού ιστού. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η ηθική κατάπτωση της σύγχρονης κοινωνίας, όπου ένα μάτσο ανθρωποφάγοι κερδίζουν εις βάρος των πολλών, ενώ ταυτόχρονα ο κοινωνικός ιστός διαβρώνεται και τα "ατομικά" προβλήματα δεν ανάγονται σε συλλογικά.

Υπέρ αγορών και κερδών, κατά ανθρώπων και ζωών.

Όλα αυτά δεν είναι μια παρεκτροπή από την κανονικότητα, όσο αυτή η κανονικότητα είναι η ελεύθερη αγορά. Στην τελική η ελεύθερη αγορά είναι αυτή που σου επιτρέπει "ελεύθερα" να μην έχεις τα λεφτά για να βρεις σπίτι ή να ζήσεις αξιοπρεπώς. Στο λεξικό του καπιταλισμού η επιβίωση και η αξιοπρέπεια δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, είναι άλλο ένα εμπόρευμα που αγοράζεται και πουλιέται. Ακόμα και η στέγαση, η ένδυση, η σίτιση, βασικές ανάγκες για την επιβίωση του ανθρώπου, που για μας θα έπρεπε να αποτελούν κοινωνικά αγαθά, στο υπάρχον σύστημα αποτελούν εμπορεύματα, η πρόσβαση στα οποία δεν είναι εξασφαλισμένη και μπορεί να διαρρηχθεί από μέρα σε μέρα. Η περίπτωση της στέγασης είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα στο σήμερα, το οποίο δεν θα διορθωθεί από μόνο του. Το κράτος δεν έχει συμφέρον από την ρύθμιση της κατάστασης, καθώς αυτή η φούσκα ευνοεί την σαθρή "ανάπτυξη" της οικονομίας. Προκειμένου να βρεθεί μια λύση πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό το γεγονός, κανένας αυτόκλητος σωτήρας δε θα μας σώσει από αυτή τη κατάσταση, πρέπει εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια μας στο σήμερα. Φτάνει πια με την συνεχή εξαθλίωση, αν εμείς δεν αγωνιστούμε για αξιοπρέπεια, αν εμείς δεν πιέσουμε για να μπει φρένο στην ξεφτίλα των ενοικίων η κατάσταση θα συνεχιστεί και θα χειροτερέψει. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στην ζοφερότητα της κατάστασης, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί, μέσα από συλλογικούς και ακηδεμόνευτους αγώνες, για να καταργηθεί άμεσα το airbnb. Την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ AIRBNB.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΨΗΛΑ.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ.

ΣΤΟΝ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "Σχολείο για την μάθηση της ελευθερίας"

Ανοιχτή πολιτική συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 20:00