Τρίτη 5 Ιουλίου 2011 στις 20.00

Συγκρότηση συντονιστικού ελαστικά εργαζομένων στην έρευνα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έρχεται να

πλήξει την ήδη επιβαρυμένη και προβληματική έρευνα Την ίδια στιγμή που το ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας για την έρευνα είναι ένα από τα μικρότερα στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για αυτή συνεχίζονται. Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μόλις που καλύπτει τους μισθούς του μόνιμου προσωπικού, κάποια ερευνητικά κέντρα αδυνατούν να πληρώσουν λειτουργικά τους έξοδα, (π.χ. 9ΕΗ), ενώ αναλώσιμα/εξοπλισμοί εργαστηρίων ακόμη και συμμετοχές σε συνέδρια πληρώνονται σχεδόν αποκλειστικά από ερευνητικά προγράμματα.

Η δημοσιονομική ασφυξία που επιβάλλει η πολιτική του μνημονίου, ήρθε να επιδεινώσει την ήδη ζοφερή κατάσταση. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της έρευνας ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας, αυτό που δρομολογείται είναι συρρίκνωση και αποσάθρωση με:

• περαιτέρω σημαντική μείωση της χρηματοδότησης της έρευνας από τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα καθυστερήσεις καταβολής μισθών ακόμη και για το μόνιμο προσωπικό (βλ. ΕΛΚΕΘΕ και Ε.Κ. «Αθηνά»),

• ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ για την έρευνα που έχουν μπλοκάρει στο Υπουργείο Παιδείας και δεν απορροφώνται,

• σχέδια συγχώνευσης και κατάργησης ερευνητικών κέντρων, όπως το ΙΓΜΕ, που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε απόλυση προσωπικού και αποδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητας,

• μετατροπή των ερευνητικών κέντρων δημόσιου χαρακτήρα σε ιδιωτικού, όπως εφαρμόστηκε πριν αρκετά χρόνια στο ΕΙΕ οδηγώντας σε χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών, όπως καθυστερήσεις μισθοδοσίας ακόμη και σε πιο "ανθηρούς" καιρούς για την οικονομία της χώρας.

Η πλειοψηφία του κόσμου που εργάζεται στην έρευνα αυτή τη στιγμή είναι ελαστικά

εργαζόμενοι, με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου μικρής διάρκειας, υποτροφίες ακόμη και άμισθοι. Η λειτουργία των ερευνητικών κέντρων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ελαστικά εργαζόμενους που:

• δουλεύουν σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας, ακόμη και απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με καθυστερήσεις πληρωμών, μη συνεχείς συμβάσεις, αναντιστοιχία δηλωμένων και δεδουλευμένων εργατοωρών,

• διαπραγματεύονται τους όρους εργασίας τους ατομικά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκπροσωπούνται από κάποιο σύλλογο,

• πολύ συχνά δεν έχουν καν λόγο στην κατεύθυνση της ίδιας της έρευνας,και

• αντιμετωπίζονται από τις διοικήσεις των ερευνητικών κέντρων και τα υπουργεία ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και αναλώσιμοι, ενώ αποτελούν το μέλλον της έρευνας στη χώρα καθώς είναι κατά βάση νέοι.

Έχοντας αυτούς τους προβληματισμούς, συνάδελφοι που εργαζόμαστε με ελαστικές

συνθήκες στην έρευνα, ήρθαμε σε επαφή και αποφασίσαμε ότι πρέπει επιτέλους να δράσουμε συλλογικά. Καλούμε όσους δουλεύουν στην έρευνα με ελαστικές συνθήκες εργασίας σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας, να συμμετάσχουν στη συγκρότηση συντονιστικού έτσι ώστε να αρχίσει να ακούγεται η φωνή μας. Είναι η ώρα να έρθουμε επιτέλους σε επαφή, οργανώνοντας κοινές συζητήσεις, δράσεις και κινητοποιήσεις, διεκδικώντας από κοινού το μέλλον μας και το μέλλον της έρευνας στη χώρα.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 5 Ιουλίου στις 20:00 στο αμφιθέατρο Γκίνη για τη συγκρότηση συντονιστικού των ελαστικά εργαζόμενων στον χώρο της έρευνας.

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...