Παρασκευή 8 Μαίου 2020 στις 20.00

Συγκέντρωση-παρέμβαση υπεράσπισης των δημοσίων χώρων

ΠΟΣΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ;

Μοίρασμα δημόσιου χώρου σε καταστηματάρχες-αφεντικά

Δηλώσεις δημάρχου Αθηναίων Κ.Μπακογιάνη στις 5/5

«Εμείς με το που κάνει η κυβέρνηση τις σχετικές ρυθμίσεις, θα προχωρήσουμε άμεσα ώστε να δώσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο χώρο (...) Πρακτικά ο Δήμος δεν θα ζητάει χρήματα για τα επιπλέον τετραγωνικά, δεν θα αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Το αντίθετο, θέλουμε να ανακουφίσουμε τα καταστήματα που έχουν χάσει οικονομική δραστηριότητα. Εξάλλου, για πρώτη φορά έχουμε μηδενίσει τα τέλη στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει».

Ο πραγματικός πόλεμος έχει ήδη αρχίσει. Οι κάτοικοι των γειτονιών είναι ανεπιθύμητοι στις πλατείες γιατί "δεν χωράνε". Ο δημόσιος χώρος πρέπει να παραδοθεί τσάμπα σε καταστηματάρχες και αφεντικά για να "διασωθούν" από την κρίση που χτύπησε τον κλάδο της εστίασης. Μόνο που την κρίση αυτή την έχουν ήδη πληρώσει πανάκριβα οι χιλιάδες εργαζόμενοι-ες στον κλάδο (μάγειρες, σερβιτόροι κ.α) με απολύσεις εν μια νυκτί, με μάυρη και ανασφάλιστη εργασία, ωράρια λάστιχο και μεροκάματα της πλάκας. Τώρα καλούνται να την πληρώσουν και όσοι δεν μπορούν ή δεν γουστάρουν να στριμώχνονται στα bars και τα εστιατόρια, όσοι και όσεςς μπορούν να ζήσουν και χωρίς το lifestyle της κατανάλωσης και τα hot spots του εμπορεύματος.

Επιστράτευση εθνικιστικών ταγμάτων εφόδου εναντίον όσων περισσεύουν

Στις 4/5 στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά πραγματοποιείται ρατσιστική-εθνικιστική συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα "Οχι στην ισλαμοποίηση της Ελλάδος, Οχι στη γενοκτονία των Ελλήνων". Ο συγκεντρωμένος όχλος αντιδρά στην απόφαση του ελληνικού κράτους και της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ που προβλέπει την μεταφορά μεταναστών στο λιμάνι της Σούδας κατά την επιχείρηση αποκλεισμού της Λιβύης από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Την ίδια μέρα, στην πλ.Ελευθερίας στο Ηράκλειο, λίγες ώρες πριν το αντίστοιχο κάλεσμα των εθνικιστών, πραγματοποιήθηκε κατάληψη και περιφρούρηση της πλατείας από αντιφασίστες/στριες. Ακολουθεί κοινή επίθεση φασιστών-ΕΛ.ΑΣ, συμπλοκές και εκδίωξη των αντιφασιστών. Αργότερα, πραγματοποιείται κανονικά η ρατσιστική-εθνικιστική συγκέντρωση με την περιφρούρηση της ΕΛ.ΑΣ. Για άλλη μια φορά, τα τάγματα εφόδου επιστρατεύονται για να κάνουν την βρώμικη δουλειά του κράτους εκδιώκοντας τους αντιστεκόμενους ανθρώπους και όποιον του "προκαλεί προβλήματα". Το ελληνικό κράτος, όπως και προ πανδημίας, συνεχίζει ακάθεκτο τον δολοφονικό του πόλεμο ενάντια στους αόρατους και τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, τα θύματα των απανταχού οικονομικών-πολεμικών διενέξεων των κρατών.

Επιχείρηση "Κλειστές πλατείες" στην Αγία Παρασκευή

Το βράδυ της Τρίτης 5/5 αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται απρόκλητα στους θαμώνες της πλατείας Αγ.Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή με σκοπό να την εκκενώσουν. Απέναντι στα γκλομπς και τα χημικά των μπάτσων, ο κόσμος αντιστέκεται με πέτρες, άδεια μπουκάλια και φωνές. Το ίδιο απόγευμα, προηγήθηκαν δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Ζορμπά για "συνωστισμό και διακίνηση ναρκωτικών στην πλατεία" ενώ τα ΜΜΕ συνεχίζουν να στιγματίζουν την οικειοποίηση των δημοσίων χώρων και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, κάνοντας λόγο για "υπαίθρια πάρτι"! Λίγες ώρες αργότερα, νεολαίοι και κάτοικοι της γειτονιάς καταφέρνουν να επιστρέψουν στην πλατεία ενώ ο δήμαρχος Ζορμπάς κρύβεται πίσω από τα ΜΑΤ προσπαθώντας να απεκδυθεί των ευθυνών του. Ακολουθεί σωρεία τρομολαγνικών δημοσιευμάτων και στις 6/5 ανακοινώνεται η "απαγόρευση εισόδου στην πλατεία από τις 21.00 ως τις 5.00" ενώ στήνονται φραγμοί από κλούβες των ΜΑΤ γύρω από την πλατεία. Την απαγόρευση σπάει στην πράξη η συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής η οποία πραγματοποιεί και ανοιχτή συνέλευση πάνω στην πλατεία. Τα ΜΜΕ συνεχίζουν να μιλούν για "άβατο" και "υγειονομική βόμβα λόγω πανδημίας" επιχειρώντας να στιγματίσουν ή και να ποινικοποιήσουν την ελεύθερη οικειοποίηση των δημοσίων χώρων. Σε ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής στις 6/5 επισημαίνεται "μπροστάρης και υποκινητής στη σπέκουλα απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους κυρίως της πόλης, ο δήμαρχος Ζορμπάς βρήκε ευκαιρία να βγάλει από τη τσέπη την ακροδεξιά ατζέντα του και να "καθαρίσει" την πλατεία ώστε να χαρίσει τραπεζάκια στους μαγαζάτορες που ονειρεύονται χρόνια τώρα να καταπατήσουν τον δημόσιο χώρο της πλατείας. Εξάλλου έχει ήδη σχεδιάσει ανάπλαση της πλατείας με αυτό το σκεπτικό και έχει ανοιχτά δηλώσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι θέλει να φύγει ο κόσμος από την πλατεία." Η κυβέρνηση ανάγει σε νο1 πολιτικό ζήτημα την επιβολή του νόμου και της τάξης αξιοποιώντας στο σύνολο την πολιτική-κατασταλτική κληρονομιά της "έκτακτης ανάγκης" που κήρυξε με αφορμή τον "αόρατο εχθρό": απαγορεύσεις κυκλοφορίας και πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, ασφυκτικός έλεγχος της κοινωνικής ζωής και της ελεύθερης, "μη παραγωγικής" δραστηριότητας των πολιτών, έκτακτη νομοθεσία για την διάσωση των αφεντικών και των επιχειρηματιών, παράδοση γης, νερού, αέρα στους πράσινους επενδυτές, επιβολή και διαχείριση του φόβου.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σ' αυτούς που υπερασπίζονται τον ελεύθερο και ανοιχτό χαρακτήρα τους. Σ' όσους υπερασπίζονται την ελεύθερη έκφραση και συνάντηση των ανθρώπων στους κατεξοχήν ζωτικούς χώρους της κοινωνικής ζωής. Σ' αυτούς που προωθούν έμπρακτα την αλληλεγγύη μεταξύ των φτωχών και των αποκλεισμένων, την άμεση δράση ενάντια στη τσιμεντοποίηση/εμπορευματοποίηση πάρκων και πλατειών. Σ'όσους συνεχίζουν να αναπνέουν ελεύθερα σε κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου που παραμένει ελεύθερη.

ΟΜΑΔΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ

πηγή : https://www.facebook.com/Ομάδες-Αλληλεγγύης-κ…