Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 στις 18.00

10 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Η Λαϊκή Συνέλευση κατά της καύσης σκουπιδιών διοργανώνει στις 13 Ιουνίου 2020 στις 18:00 στο Νοσοκομείο του Βόλου συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Λέμε ΟΧΙ στη δημιουργία μονάδας SRF από τον Δήμο Βόλου. ΝΑΙ στη ζωή και στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Λαϊκή συνέλευση Πλατείας Ελευθερίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών

πηγή : https://www.facebook.com/synelefsiplateiaelef…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

13/6, μαχόμαστε ενάντια στη Lafarge και τους τοπικούς άρχοντες για το δικαίωμά μας σε γη κι ελευθερία

Το συλλαλητήριο της 13ης Ιούνης ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο αποτελεί μια κρίσιμη καμπή του δίχρονου πολύμορφου κινήματος που αναπτύχθηκε την τελευταία διετία. Το συλλαλητήριο πιάνει το νήμα από τους αγώνες που προηγήθηκαν αλλά καλείται να αποτελέσει ορόσημο της νέας φάσης στο μέτωπο της υπεράσπισης της ζωής των πολιτών της πόλης.

Μια φάση η όποια σφραγίζεται από τις καθοριστικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος τόσο με την έγκριση της ΜΠΕ για κατασκευή εργοστασίου SRF από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου όσο και από την χυδαία- κατά τα συνήθη - πολεμική που αναπτύσσει η δημοτική αρχή Βόλου με κατασυκοφάντηση και απειλές απέναντι στους αγωνιστές /αγωνίστριες του κινήματος της περιοχής . Το κίνημα της πόλης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βίωσε για ακόμα μια φορά στο πετσί του, με τα ΜΑΤ παρατεταμένα και τους μπράβους στις εισόδους του Δημαρχείου, τη σιδερένια πυγμή που χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή για να προωθήσει τα καταστροφικά επενδυτικά της σχέδια για «τροφοδοσία» της Lagarge με καύσιμη ύλη.

Η ίδια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επίκειται να περάσει και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας το οποίο συνεχίζει να συνεδριάζει από τις μέρες της καραντίνας σε αποστειρωμένο περιβάλλον αποκλείοντας μ'αυτον τον τρόπο τον κόσμο του αγώνα από οποιαδήποτε παρέμβαση.

Η πόλη του Βόλου και οι αγώνες, τόσο ενάντια στην καύση σκουπιδιών όσο και στις Σταγιάτες, αποτελεί μια μόνον ψηφίδα του πανελλαδικού χάρτη όπου θυσιάζεται το περιβάλλον και οι πόροι για τις ακόρεστες ορέξεις του κεφαλαίου (βλ. Αγγραφα, Τήνο). Αέρα στα πανιά του κεφαλαίου δίνει ο νέος αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ που 'ρχεται να παγιώσει την ασυδοσία του κεφαλαίου και να στρώσει το έδαφος για την καταστροφική του επέλαση ενάντια στον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Τα πολύμορφα ρυάκια αγώνα ανά την Ελλάδα δίνουν ελπιδοφόρες μάχες και δικτυώνονται στοχεύοντας σε μια συνολική απάντηση σ'αυτην την πολιτική.

Με αυτά τα δεδομένα, καλείται να πορευτεί και το κίνημα στο Βόλο το προσεχές διάστημα εν όψει της κλιμάκωσης της επίθεσης από τους πυλώνες της καύσης σκουπιδιών. Προσεγγίσεις και συνθηματολογία που μένει μόνο στο «ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών» δε συμβάλουν στο να προωθηθεί η υπόθεση του αγώνα μέχρι τέλους. Η νέα αποφασιστική απάντηση καλείται να 'χει ως προμετωπίδα της τη λαϊκή απαίτηση να «φύγει η Lafarge από την πόλη». Σ' αυτό το στόχο καλείται να συσπειρωθεί, με νέα ορμή, ο κόσμος του αγώνα και να ρίξει τα βέλη του. Αυτός είναι απαραίτητος όρος για να ανασάνει ο λαός της πόλης και να μη συνεχίσει να θυσιάζει τη ζωή του για τα κέρδη της Lafarge. Οποιεσδήποτε άλλες απαντήσεις για μετρήσεις και αυστηρούς ελέγχους αποτελούν ημίμετρα που απλώς διαιωνίζουν την ασφυξία της κοινωνικής πλειονότητας και αποδυναμώνουν το κίνημα και τη στοχοθεσία του.

Το σύνθημα για απομάκρυνση του εργοστασίου καλείται να μπολιάσει τις νέες μάχες που 'ρχονται και συνδέεται άρρηκτα με το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της παραγωγής με βάση τις κοινωνικές ανάγκες μέσα από μια διαδικασία εργατικού - κοινωνικού ελέγχου.

Η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας συσπειρώνεται στις γραμμές του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου που μέσα από το μετρό των δυνάμεών του έχει συμβάλει καθοριστικά στην υπόθεση του αγώνα μέσα από μια ανατρεπτική λογική που από την πρώτη στιγμή έβγαινε από το κάδρο της συνδιαλλαγής με τους θεσμικούς φορείς.

Η καύση σκουπιδιών συνιστά κεντρική επιλογή του κεφαλαίου που θίγει κι άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη ενώνοντας στον «ιερό αυτό σκοπό» Δημάρχους, Περιφερειάρχες, κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση και λοιπούς συγγενείς. Μια κατεύθυνση που απαιτεί πολυμέτωπο αγώνα ενάντια στους πυλώνες αυτής της πολιτικής.

Η 13η Ιούνη θα'ναι ένα ακόμα καρέ του φιλμ του αγώνα. Ένα καρέ πολύ σημαντικό για την πλοκή του έργου. Καλούμαστε, όμως, να δοθούμε ολότελα και στη μάχη πριν και κυρίως μετά από αυτό να φτάσει από γειτονιά σε γειτονιά το μήνυμα ότι τις τύχες της πόλης δεν μπορούν να ορίζουν οι πολυεθνικές και οι μάνατζερ συμφερόντων δήμαρχοι - περιφερειάρχεις. «Το λόγο για την πόλη μας τον έχουμε εμείς».Εμείς που γεννηθήκαμε εδώ , που 'ρθαμε για να σπουδάσουμε και σεργιανίσαμε στους δρόμους της. Εμείς που ζούμε και αναπνέουμε στους δρόμους της!

Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου

πηγή : https://lesxivolou.wordpress.com/2020/05/31/1…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ - ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ

Τα τελευταία χρόνια τόσο στην περιοχή μας όσο και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο συντελείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο φυσικό περιβάλλον και στους τοπικούς πληθυσμούς. Μια επίθεση που σαν πρόσχημα έχει την ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της άθλιας οικονομικής κατάστασης μέσω πολιτικών που σχηματοποιούν - γιγαντώνουν την λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος. Από τα φαραωνικά αιολικά πάρκα σε όλες τις βουνοκορφές, μέχρι τις γεμάτες φορμόλη ιχθυοκαλλιέργειες και από τις επιχειρούμενες εξορύξεις στην Ήπειρο ως την καμένη γη των Σκουριών .Είναι φανερό ότι τα σχέδια των κυρίαρχων δεν έχουν σταματημό και πατούν πάνω στην υγεία όλων των ανθρώπινων και μη όντων και το ξεπάστρεμα τεραστίων θαλάσσιων και δασικών εκτάσεων. Η συνταγή είναι παντού ίδια : στημένες περιβαλλοντικές μελέτες , δελεασμός των τοπικών κοινωνιών με (αμφιβόλου επίπεδου συνθηκών) θέσεις εργασίας, προπαγάνδα από τα εκάστοτε ΜΜΕ και φυσικά καταστολή σε όποιον αντιδρά.

Σαν άμεση συνέχεια στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση Ν.Δ. ψηφίζει νέο νομοσχέδιο λεηλασίας της φύσης υπηρετώντας πιστά τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέσα απ' αυτό καταργεί επί της ουσίας την προστασία των περιοχών Natura και των προστατευόμενων περιοχών, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Επίσης προωθείται η επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και κυρίως των αιολικών, μέσα από τα αιολικά πάρκα που προαναφέρθηκαν. Τέλος μέσα απ΄ το νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος μελετών για τις πηγές ενέργειας (ΜΠΕ) σε ιδιώτες, στενεύοντας τα πλαίσια αντίδρασης για την κοινωνία των πολιτών, ενώ μειώνεται ο χρόνος για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δίνοντας ουσιαστικά στους ιδιώτες το ελεύθερο να αποφασίζουν κατά το δοκούν. Παράλληλα απλουστεύονται οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων. Σαν δωράκι η κυβέρνηση νομιμοποιεί επίσης τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

Στην περιοχή μας χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ- La farge η οποία συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες μολύνει την ατμόσφαιρα με τα φουγάρα της και τα υποτιθέμενα φίλτρα που είτε υπό-λειτουργούν (οπότε κυριολεκτικά της καπνίσει), είτε είναι ακατάλληλα. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια προχωράει στην καύση (με μηδαμινούς ή στημένους ελέγχους) εισαγόμενων από την Ιταλία σκουπιδιών, πετ κοκ, rdf και srf με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες αλλά και επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων. Πάνω σε αυτή την λογική εντάσσεται και η δρομολόγηση - σε συνεργασία με την δημοτική αρχή - κατασκευής εργοστασίου μετατροπής σκουπιδιών σε srf προς καύση στην εν λόγω βιομηχανία. Έτσι από την μια η ΑΓΕΤ καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και από την άλλη οι τοπικοί μονάρχες εμπλέκονται στην παγκόσμια μπίζνα της διαχείρισης αποβλήτων, όπου παίζονται δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και μέσω της οποίας καταστρέφονται ολόκληρα οικοσυστήματα. Ένα εξίσου μείζων παράδειγμα αποτελεί ο πόλεμος μεταξύ της δημοτικής αρχής (και μέσω της ΔΕΥΑΜΒ) και των κατοίκων των Σταγιατών. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, αποτελούν την αμεσότερη έκφραση της καπιταλιστικής επίθεσης στις ζωές μας και όπως λέει ένα σύνθημα, το νερό δεν είναι τόπι τζόγος και ευρώ. Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης η ΔΕΥΑΜΒ κόβει στις αρχές του μήνα την σύνδεση μεταξύ της πηγής της κρύας βρύσης και των σπιτιών του χωριού αιτιολογώντας την κίνηση αυτή με ανακοίνωση της οποίας το ύφος και το περιεχόμενο παραπέμπει στην στερεότυπη φρασεολογία και τον αυταρχισμό με τα οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις καταστροφικές για την πόλη και την περιοχή ενέργειές της. Ο δρόμος τους έχει στρωθεί άλλωστε και από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση συμπληρώνοντας έτσι το κουαρτέτο της καταστροφής. (Βιομήχανοι , κυβερνητικοί ,λόμπι διαχείρισης αποβλήτων και τοπικοί εξουσιαστές).

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη ευθυγράμμισή με τα κυρίαρχα πολιτισμικά και οικονομικά πρότυπα (υπερκατανάλωση, υποταγή, άγνοια και απάθεια για το κοινωνικό γίγνεσθαι κ.α.) που στο όνομα της οικονομικής ανέλιξης εξοβελίζουν αξίες όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον και η αλληλεγγύη. Είναι τα πρότυπα αυτά που βασίζονται στην εξατομίκευση, την ανάθεση και τον ωχαδερφισμό και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματικότερη και με μεγαλύτερα κέρδη επιβολή της εξουσίας σε κάθε πτυχή της ζωής. Το στήσιμο αναχωμάτων απέναντι σε αυτήν την συνθήκη είναι κομμάτι του αγώνα για την ευρύτερη κοινωνική και ατομική απελευθέρωση. Το κράτος, το κεφάλαιο και εν γενεί η εξουσία δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω όσο οι καταπιεσμένοι και οι εκμεταλλευόμενοι μοιρολατρούν και επιχρυσώνουν της αλυσίδες τους. Το σίγουρο είναι πως το σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης είναι αδηφάγο και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν το σταματήσουμε.

Σαν άμεση συνέχεια και ως εξέλιξη των πολύχρονων αγώνων που έχουν προηγηθεί, έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες η λαϊκή συνέλευση πλ. Ελευθερίας ενάντια στη καύση που στηρίζουμε και συμμετέχουμε. Μέσα απ' αυτή προέκυψαν διάφορες δράσεις, καθώς και η πορεία ενάντια στη καύση στις 13/6.

Η πολύμορφη και οριζόντια αντίσταση στα σχέδια της τοπικής και όχι μόνο "ελίτ", είναι αυτή που συνδέει το μερικό με το συνολικό και μπορεί να θέσει τις βάσεις μιας συνολικότερης αμφισβήτησης της υπάρχουσας εξουσιαστικής-κοινωνικής κατάστασης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας των Βολιωτών αλλά και του περιβάλλοντος, κόντρα στα σχέδια της ΑΓΕΤ, είναι υπόθεση όλων. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ

Οι ζωές μας πάνω απο τα κέρδη τους!

Οχι στην καύση σκουπιδιών & στην κατασκευή εργοστασίου srf

Ενάντια στης φύσης την λεηλασία, αγώνας για την γη & την ελευθερία

Πορεία ενάντια στη καύση 13/6 στις 18:00 στο Νοσοκομείο Βόλου

Αόρατος Θίασος, Πρωτοβουλία για την Γη και την Ελευθερία ,Βόλος 2/6/2020

πηγή : email που λάβαμε στις 5 Ιουνίου 09h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΕΤ ΤΩΡΑ! ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ SRF

Η προώθηση των σχεδιασμών για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας SRF με την πραξικοπηματική έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου τη Δευτέρα 11/05, αποτελεί ένα επεισόδιο ταχύτατης κλιμάκωσης και ολοκλήρωσης του εγκλήματος της καύσης σκουπιδιών. Η γενική πολεμική που έχει εξαπολύσει η δημοτική αρχή το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία της περιοχής, στα δημόσια αγαθά και εκείνους που το υπερασπίζονται, μαρτυρά ξεκάθαρα πως οι δολοφονικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο κατευθύνσεις που επισφράγισε ο νέος αντιπεριβαλλοντικός νόμος, θα πάρουν σε όλη τους την έκταση σάρκα και οστά, μετατρέποντας κάθε τί ελεύθερο, κάθε κοινωνικό αγαθό που γευόμασταν ελεύθερα, κάθε τί που μας περιβάλει και συνυπάρχουμε σε μια καταστροφική επενδυτική αρένα.

Οι εξελίξεις αυτές δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αμέτοχο. Η κλιμάκωση της επίθεσης των κέντρων της αστικής πολιτικής να βρει απέναντί της ένα νέο κύμα αγώνων που θα υπονομεύσουν τους σχεδιασμούς τους και θα παλέψουν αταλάντευτα για την ανατροπή τους. Η εξαφάνιση του Δημάρχου μες την καραντίνα και η κατά παραγγελία αποκλεισμοί της παραλίας για τον απλό λαό άλλαξαν το κλίμα στην πόλη για την Δημοτική αρχή. Παίρνοντας το νήμα των αγώνων όλου του προηγούμενου διαστήματος και επιδιώκοντας μια άμεση μαχητική κλιμάκωση, ο συντονισμός συλλογικοτήτων καλεί και στρατεύει τις δυνάμεις του στη διοργάνωση συλλαλητηρίου ενάντια στην καύση σκουπιδιών και τη δημιουργία εργοστασίου SRF, το Σάββατο 13 Ιουνίου από το Νοσοκομείο του Βόλου με κεντρικό σύνθημα «Να φύγει από την πόλη η "Lafarge".

Το συλλαλητήριο αυτό παίρνει πνοή από όλη την καμπάνια που έκανε ο συντονισμός συλλογικοτήτων για το συλλαλητήριο της 14ης Μάρτη που αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Επιδίωξη μας είναι να σπάσουμε τους κρίκους που συγκροτούν το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών, είτε αυτοί ακούν στο όνομα του μεγάλου πολυεθνικού κολοσσού της Lafarge που ορίζει την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της πόλης μας, είτε στους τοπικούς παράγοντες - manager επιχειρηματικών σχεδιασμών, είτε στις κυβερνήσεις και την ΕΕ που στρώνουν το χαλί της καταστροφικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτό το δρόμο καλούμε την εκμεταλλευόμενη κοινωνική πλειοψηφία, κάθε αγωνιστή-στρια καθώς και κάθε αγωνιστική συλλογικότητα, κάθε κινηματική πρωτοβουλία να διαλέξουν στρατόπεδο και να πάρουν θέση μάχης ενάντια σε εκείνους που ξηλώνουν τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας και την ελευθερία μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

πηγή : https://epitropi3den.blogspot.com/2020/06/13-…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Κάλεσμα στήριξης της διαδήλωσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο

Σάββατο 13 Ιούνη στις 6 το απόγευμα στο Νοσοκομείο Βόλου

post image

Κάλεσμα στήριξης της διαδήλωσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο: Σάββατο 13 Ιούνη στις 6 το απόγευμα στο Νοσοκομείο Βόλου

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων του Βόλουενάντια στην καύση σκουπιδιών.Νερό και αέρας ελεύθερα και καθαρά για όλους. Κάτω τα χέρια από τις Σταγιάτες.

Από τον Αχελώο, τα Άγραφα και τις Σκουριές …μέχρι την Κρήτη, τον Πατραϊκό, το Ιόνιο, το Βόλο και το Πήλιο και όπου αλλού εκδηλώνεται η κρατική- καπιταλιστική επιθετικότητα…

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

αναρχική ομάδα "δυσήνιος ίππος" - μέλος της ΑΠΟ

Σχετικό κείμενο της συλλογικότητας εδώ

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1605632/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Συμμετέχουμε στην πορεία στις 13 Ιουνίου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων του Βόλου. Συμμετέχουμε στην πορεία το Σάββατο 13 Ιουνίου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Η πόλη του Βόλου και οι αγώνες, τόσο ενάντια στην καύση σκουπιδιών όσο και στις Σταγιάτες, αποτελεί μια μόνον ψηφίδα του πανελλαδικού χάρτη όπου θυσιάζεται το περιβάλλον και οι πόροι για τις ακόρεστες ορέξεις του κεφαλαίου (βλ. Άγραφα, Ασπροπόταμο, Τήνο).

Αέρα στα πανιά του κεφαλαίου δίνει ο νέος αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ που 'ρχεται να παγιώσει την ασυδοσία του κεφαλαίου και να στρώσει το έδαφος για την καταστροφική του επέλαση ενάντια στον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Τα πολύμορφα ρυάκια αγώνα ανά την Ελλάδα δίνουν ελπιδοφόρες μάχες και δικτυώνονται στοχεύοντας σε μια συνολική απάντηση σ' αυτή την πολιτική, παρά την "μαύρη" προπαγάνδα, αλλά και την καταστολή και τις συνεχείς δικαστικές διώξεις αγωνιστών και αγωνιστριών, με τελευταίο κρούσμα την επίδοση κλητήριου θεσπίσματος σε 4 αγωνιστές του κινήματος ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων, για δίκη στις 10 Ιουλίου στην Καρδίτσα.

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ (της πολυεθνικής Lafarge - Holcim) ξεκίνησε να καίει σκουπίδια (RDF) με σκοπό την παραγωγή ενέργειας για τη λειτουργία των φούρνων τσιμέντου. Ένα επιχειρηματικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότη την ΕΕ (ΕΣΠΑ).

Παρά τις διαμαρτυρίες και τα μαζικά συλλαλητήρια του λαού του Βόλου, η ΑΓΕΤ όχι απλά δε βάζει φραγμό στη θανατηφόρα καύση σκουπιδιών, αλλά καίει ακόμα και ραδιενεργά σκουπίδια από τον ΧΥΤΑ της Φυλής, ενθαρρυμένη από την απόλυτη θεσμική κάλυψη, τις μετρήσεις «στάχτη στα μάτια» της κοινωνικής πλειοψηφίας και τις κατευθύνσεις της κυρίαρχης πολιτικής.

Αν οι αδειοδοτήσεις του προηγούμενου διαστήματος, που επέτρεψαν στην ΑΓΕΤ να καίει τόνους σκουπιδιών, δημιούργησαν ανησυχίες για το μέλλον της ζωής στην πλειοψηφία των κατοίκων του Βόλου, οι σημερινές εξελίξεις συμπληρώνουν με βεβαιότητα το παζλ του σχεδιαζόμενου εφιάλτη, τόσο με την έγκριση της ΜΠΕ για κατασκευή εργοστασίου SRF από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου όσο και από την χυδαία- κατά τα συνήθη - πολεμική που αναπτύσσει η δημοτική αρχή Βόλου με κατασυκοφάντηση και απειλές απέναντι στους αγωνιστές /αγωνίστριες του κινήματος της περιοχής .

Το κίνημα της πόλης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βίωσε για ακόμα μια φορά στο πετσί του, με τα ΜΑΤ παρατεταμένα και τους μπράβους στις εισόδους του Δημαρχείου, τη σιδερένια πυγμή που χρησιμοποιεί η δημοτική αρχή για να προωθήσει τα καταστροφικά επενδυτικά της σχέδια για «τροφοδοσία» της Lagarge με καύσιμη ύλη.

Η ίδια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επίκειται να περάσει και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας το οποίο συνεχίζει να συνεδριάζει από τις μέρες της καραντίνας σε αποστειρωμένο περιβάλλον αποκλείοντας μ'αυτον τον τρόπο τον κόσμο του αγώνα από οποιαδήποτε παρέμβαση.

Η ΑΓΕΤ ρίχνει στην πυρά αργά και σταθερά τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, μετατρέποντάς τους σε ένα ιδιότυπο καύσιμο στην ατμομηχανή του καπιταλισμού σε συνθήκες ύφεσης και χρεοκοπίας. Στο πλευρό της και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία σχεδιάζει να ανεγείρει 17 νέα εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών, υπηρετώντας τον ενεργειακό παροξυσμό του κεφαλαίου για την εξασφάλιση δωρεάν καυσίμων.

Ο αγώνας ενάντια στην καύση είναι αγώνας για τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης κόντρα σε ένα οικονομικό σύστημα που μετατρέπει την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και το περιβάλλον σε πεδίο εκμετάλλευσης και τελικά καταστροφής στον βωμό της αύξησης της κερδοφορίας. Ο αγώνας αυτός είναι ταξικός και μπορεί να σταματήσει μόνο με τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση που θα σπάσει τη σταθερότητα και την κανονικότητα των σχεδιασμών της κυρίαρχης πολιτικής, ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στρέφουμε τα πυρά μας στα βασικά κέντρα εκδήλωσης των σχεδιασμών για την καύση σκουπιδιών που είναι η συμμαχία εταιρίας, κυβερνήσεων, δημάρχων, περιφέρειας. Παλεύουμε για την άμεση παύση της καύσης σκουπιδιών, το μπλοκάρισμα δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας SRF, την παύση της βαριάς βιομηχανίας εντός του αστικού ιστού και τον επαναπροσανατολισμό της παραγωγής με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Επιδιώκουμε την ενοποίηση των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος που δίνει μάχες ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τη λεηλασία της φύσης από το κεφαλαίο σε όλη τη χώρα, από τις Σκουριές μέχρι τα Άγραφα και τον Ασπροπόταμο, και από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε κάθε αγωνιστή, αγωνίστρια, συλλογικότητα στην πορεία προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που διοργανώνει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου το Σάββατο 13 Ιουνίου, με συγκέντρωση στο νοσοκομείο στις 6 μ.μ. ενάντια στην καύση σκουπιδιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα, τη μαζικοποίηση του συλλαλητηρίου και την αταλάντευτη πάλη μέχρι τη νίκη.

Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Τρικάλων

πηγή : http://lesxi-ergasias-trikalon.blogspot.com/2…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Συλλαλητήριο 13/6 ενάντια στην καύση σκουπιδιών και το εργοστάσιο της Lafarge

FB_IMG_1591764741977

πηγή : https://lesxivolou.wordpress.com/2020/06/10/σ…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Ενόψει της πορείας προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο στις 13/06, θα γίνει workshop της πρώτης φάσης (διαλογής και τεμαχισμού) αυτοδιαχείρησης των πλαστικών απορριμάτων του εκχ σχολείου, από την ομάδα διαχείρισης πλαστικών από τα κάτω, καθώς επίσης και προβολές ντοκιμαντέρ Back to back , σχετικά με την καύση των σκουπιδιών στις 21:00 στην αυλή του Σχολείου.

Η ΑΓΕΤ ΧΑΡΙΖΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟ
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην πόλη του Βόλου συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος. Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, η οποία εδρεύει μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Βόλου, εφαρμόζει - στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού - πρακτικές που απειλούν τη ζωή, καίγοντας πλαστικά σκουπίδια και εισαγόμενα ιατρικά απόβλητα στους φούρνους παραγωγής της. Από μόνη της η μαζική καύση συνιστά μία διεργασία επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ακόμα και όταν αυτή συντελείτε με τα πλέον σύγχρονα μέσα, δεν είναι δυνατόν να καταστεί μια μη επιβλαβής διαδικασία. Πόσο μάλλον όταν πραγματοποιείται σε μία απαρχαιομένη μονάδα που δεν πληρεί στο ελάχιστο τις απαιτούμενες προδιαγραφές που θα περιόριζαν ως ένα βαθμό τις βλαπτικές συνέπειες της καύσης, όπως αυτή της ΑΓΕΤ. Είναι κοινό μυστικό της κοινωνίας του Βόλου ότι η συγκεκριμένη εργοστασιακή μονάδα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, αφαιρεί τα φίλτρα από τις καμινάδες κατά τις νυχτερινές ώρες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Τα "εναλλακτικά καύσιμα", όπως βαφτίζουν δήμος και εργοστάσιο τα πλαστικά σκουπίδια, περιέχουν RDF και SRF, η καύση των οποίων εκλύει επικίνδυνες για την υγεία ουσίες όπως διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα*. Με τη σειρά της η εισπνοή των παραγώγων της καύσης ενδέχεται να αποτελέσει επικείμενη αιτία καρκίνου και γενικότερα γενετικών μεταλλάξεων. Πέρα όμως από την άμεση απειλή της ανθρώπινης ζωής, οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στο έδαφος, το νερό, τα τρόφιμα αποτελώντας "κληρονομιά" για τις επόμενες γενιές.

Δε μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με την πλήρη γνώση και στήριξη του ελληνικού κράτους και λοιπών δημόσιων φορέων. Το 2013 η εταιρία ΑΓΕΤ
Ηρακλής κατέθεσε αίτηση για περιβαλλοντική άδεια καύσης σκουπιδιών, αφού πρώτα είχε λάβει θετική γνωμοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, η οποία εντέλει εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2014. Ενδεικτικά αναφέρεται το γεγονός ότι το 2017 κάηκαν 200 χιλιάδες τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, όπως άλλωστε ορίζεται από τη σχετική άδεια*. Μάλιστα, η συνεισφορά της ΑΓΕΤ στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας επιβραβεύεται από την Ε.Ε. με την παροχή κονδυλίων αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρέχει οικονομικές και πολιτικές διευκολύνσεις. Σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και μικροπολιτικής, το επιτελείο του δήμου Βόλου, γνωστό για το ιστορικό ξεπλύματος και διαπλοκής και με σταθερό σημείο αναφοράς τον μαφιόζο Αχιλλέα Μπέο, δίνει ισχυρό παρόν στη συγκάλυψη και τη διαιώνιση της κατάστασης που περιγράψαμε.

Με την σύναψη υπόγειων συμφωνιών με το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, στα σκαριά είναι η δημιουργία ειδικής μονάδας παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου, με το δήμο να καταχράζεται κονδύλι ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προορισμένο για μονάδα επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμάτων. Απροκάλυπτα διαδραματίζεται ένα έργο αμοιβαίων συμφερόντων μεταξύ τοπικών αρχών και κεφαλαίου σε βάρος της υγείας των κατοίκων Βόλου, με προοπτικές για επέκταση του πελατολογίου εκτός των συνόρων της τοπικής κοινωνίας. Ήδη τόνοι σκουπιδιών από την Ιταλία καταφθάνουν δια θαλάσσης προκειμένου να καούν για την παραγωγή τσιμέντου, με το λιμενικό να κάνει τα στραβά μάτια και να μην προβαίνει στους απαιτούμενους ελέγχους. Είναι φανερό λοιπόν ότι ο δήμαρχος έχει όντως μεγάλες βλέψεις για το μέλλον της πόλης, καθώς πέρα από Μονακό, θα την κάνει και τον
μεγαλύτερο φούρνο καύσης σκουπιδιών στην Ευρώπη.

Απέναντι σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες του Βόλου και του Πηλίου δίνουν ισχυρό παρόν μέσα από τον πολύμορφο αγώνα τους. Δυναμικό είναι το κίνημα που υπερασπίζεται τα θεμελιώδη κεκτημένα για τη ζωή και την υγεία, το οποίο αποτελείται από ομάδες με διαφορετικές αναφορές, συλλόγους και σωματεία εργαζομένων, επιστημονικές επιτροπές, πρωτοβουλίες πολιτών, μαθητές και φοιτητές, συλλογικότητες. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση και την κινητοποίηση του κόσμου, με δυναμικές παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, στο λιμεναρχείο και στην ΑΓΕΤ, με τη διεξαγωγή ερευνών από ειδικές επιτροπές για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και πειστηρίων*, ο κόσμος δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην τοπική μαφία και το αμείλικτο κεφάλαιο. Η απάντηση στην καύση σκουπιδιών βρίσκεται στη μαζική και απο τα κάτω διαχείριση τους, στη μείωση των σκουπιδιών, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση-επανάχρηση, στην κομποστοποίηση και σε αποκεντρωμένες μικρές μονάδες κάτω από τον έλεγχο της κοινωνίας.

Η περιβαλλοντική εκμετάλλευση που οδηγεί στην απαξίωση των ζωών μας και η πολιτική διαφθορά ήταν είναι και δυστυχώς θα είναι μείζονα προβλήματα τα οποία μας αφορούν όλους και
όλες. Το «επιχείρημα» της ανάπτυξης αποτελεί εκβιασμό πίσω από τον οποίο κρύβεται η δίψα για κέρδη από την ΑΓΕΤ. Είτε αυτό λέγεται εξόρυξη χρυσού είτε καύση πλαστικών σκουπιδιών, όταν γίνεται λόγος περί κοινών αγαθών, περισσότερα είναι εκείνα που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Η ανάγκη για μία ζωή χωρίς καρκίνο, δεν θα εξασφαλισθεί από άλλους για εμάς. Οι ακηδεμόνευτοι συλλογικοί αγώνες είναι το μέσο για τη διεκδίκηση όσων μας ανήκουν. Απορρίπτουμε την ανάθεση και μέσα από την αυτοοργάνωμενη, αδιαμεσολάβητη δράση αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους και όσα κλέβουν τις ζωές μας, το δικαίωμά μας στην υγεία, την πρόσβαση στα φυσικά κοινά αγαθά.

Ο αγώνας που έχει ξεκινήσει στο Βόλο δεν αφορά μόνο τους πολίτες του.

Μας αφορά όλους και όλες.

Να δείξουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας.

Η συμμετοχή και η στήριξη μας είναι απαραίτητη.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Σάββατο 13 Ιουνίου, 6μ.μ., Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο Βόλο

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ενάντια στην καύση απορριμμάτων στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση των συλλογικοτήτων και των επιτροπών αγώνα του Βόλου (Σάββατο 13/6, 6μ.μ., Νοσοκομείο Βόλου) ενάντια στη συνέχιση και επέκταση του εγκλήματος με την καύση των απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ-Lafarge αλλά και τα σχέδια Δήμου και κυβέρνησης για τη δημιουργία Μονάδας Eπεξεργασίας και παραγωγής SRF-RDF στην πόλη.
Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης πρέπει με κάθε τρόπο να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας σ' αυτό τον αγώνα, ειδικά σήμερα που όπως και για τόσα άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα (κι αυτά που θα 'ρθουν με τον περιββαλλοντοκτόνο νόμο Χατζιδάκη), έτσι και για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη "γίνεται η κρίση ευκαιρία" και η καύση απορριμμάτων φαίνεται να διαβαίνει το κατώφλι της πόλης μας. "Εν κρυπτώ και παραβύστω" κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες
-αφού προώθησαν τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στον Αγ. Αντώνιο της Θέρμης για την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων και την παραγωγή SRF-RDF
-αφού προχώρησαν πριν δυο μήνες στη διαδικασία αδειοδότησης της Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία για την καύση SRF-RDF, ως "εναλλακτικού καυσίμου" και με (επίσημα κι ανερυθρίαστα δηλωμένο) στόχο τηνμείωση του κόστους παραγωγής της βιομηχανίας
-στις 3 Ιουνίου ανακοίνωσαν με τυμπανοκρουσίες, την χωροθέτηση και της νέας, γιγαντιαίων διαστάσεων, Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης στη Μαυροράχη Λαγκαδά, σε απόσταση αναπνοής από τον ΧΥΤΑ (χωματερή) που ήδη έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή και ειδικότερα στο υδάτινο σύστημα των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.

Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης είμαστε αποφασισμένοι να αντιταχθούμε με κάθε τρόπο και να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής μας. Μαζί με τους κατοίκους του Βόλου καθώς και συλλογικότητες ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή απ' όλη τη χώρα, διαδηλώνουμε το Σάββατο 13/6) στο Βόλο και οργανώνουμε την αντίστασή μας και στην δική μας πόλη.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Saturday June 13th, 6 m. m., Rally against waste burning in Volos THESSALONIKI COMMITTEE against waste combustion supports and participates in the mobilization of the collectives and race committees of Volos (Saturday 13/6, 6 m. m., Volos Hospital) against the continuation and extension of crime by burning waste by AGET-Lafarge as well as the Municipality and government plans to create a SRF-RDF Processing and production unit in the city. The inhabitants and collectives of Thessaloniki must in every way declare our solidarity in this struggle, especially today that, as for so many other environmental crimes (and those that will come with the environmental law of Hadjidakis), so for the a issue of waste management in Thessaloniki "the crisis becomes an opportunity" and waste burning seems to be crossing the threshold of our city. "In secret and violation" government and local players - after promoting the creation of the Waste Treatment Unit (M.A.) in St. Antonio of Thermi for mixed waste treatment and production of SRF-RDF - after proceeding two months ago in the TITAN cement industry's licensing process in Efkarpia for burning SRF-RDF, as an alternative fuel " and with (officially and unerythroured) aim of reducing the cost of production - on June 3, they announced with drum, the location of the new, giant dimensions, waste treatment plant (M.A.) of Western sector of Thessaloniki in Mavrorahi Lagada, within a breath distance from the landfill (dump) that has already caused huge problems in the area and especially in the water system of Koronia-Volvi lakes. The inhabitants and collectives of Thessaloniki are determined to oppose in every way and not to allow this new crime against our health and lives. Together with the inhabitants of Volos as well as collectives against environmental disaster from all over the country, we protest on Saturday 13/6) in Volos and organize our resistance in our own city. NOT TO THE WASSURING, NEVER AND NOWHERE!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ενάντια στην καύση απορριμμάτων

πηγή : https://www.facebook.com/pages/category/Commu…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Η οπερέτα Μπέου το προπέτασμα καπνού για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και την καταστροφή του περιβάλλοντος

Το Συλλαλητήριο της 13ης Ιούνη να γίνει αρχή ενός νέου κύκλου πολύμορφων αγώνων

Η κατάσταση στο Βόλο- Ο Μπέος δήμαρχος

Την περίοδο της πανδημίας και όσο οι πολίτες βρίσκονταν σε περιορισμό και εγκλεισμό στα σπίτια τους, η δημοτική αρχή Μπέου βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει μια ρεβανσιστική πολιτική, εξαπολύοντας επίθεση σε τρία μέτωπα παράλληλα. θεσμοθέτησε την κατασκευή Εργοστασίου SRF, επιτέθηκε στα νερά και τους κατοίκους των Σταγιατών και ξεκίνησε την υλοποίηση του έργου των οδών Καραμπατζάκη-Ζάχου. Οι πρακτικές αυτές του μονάρχη-δημάρχου τον αναδεικνύουν ως τον κυρίαρχο εκφραστή των επιχειρηματικών συμφερόντων και των επιζήμιων κυβερνητικών πολιτικών(Αντι-περιβαλλοντικός νόμος) καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της οικονομικής εξουσίας που πρέπει να ανατραπεί.

  • Η Δημοτική αρχή ξεκινάει με την απαξίωση, υποβάθμιση και συκοφάντηση δημόσιων δομών, εργαζομένων κα πριν προχωρήσει τα σχέδια εκποίησης τους (κάτι που έχουμε δει ιστορικά να επαναλαμβάνεται ως μοτίβο των επιχειρήσεων εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου)
  • Στήνει κοκορομαχίες με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ αυτά στην πλειοψηφία τους την υποστηρίζουν και προβάλλουν τον Μπέο.
  • Απειλεί και καθυβρίζει καθημερινά πολίτες που αντιστέκονται και τρομοκρατεί με την παρουσία μπράβων, υπό την ανοχή και προστασία της αστυνομίας.
  • Συγκρούεται δήθεν με το πολιτικό σύστημα αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων και της ατζέντας τους σε τοπικό επίπεδο.

Με τις κινήσεις εντυπωσιασμού ο Μπέος (τα λαμπάκια, οι ευτελείς πολιτιστικά εκδηλώσεις προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια των Βολιωτών/ισσων» τραβώντας την προσοχή από τα πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα που ο ίδιος διογκώνει με τις πολιτικές του. Η εκποίηση των κοινωνικών μας αγαθών, η ενίσχυση του ρόλου της ΑΓΕΤ-Lafarge και η εξασφάλιση υψηλών χρηματοδοτήσεων για αντι-περιβαλλοντικά έργα που αντιβαίνουν μάλιστα τις αποφάνσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων κάνουν καθαρή την τεράστια ευθύνη του δήμου στην καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείται στην πόλη του Βόλου.

Καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Εργοστάσιο SRF από το Δήμο

Τα τελευταία 6 χρόνια με άδειες των κυβερνήσεων(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) έχει δοθεί άδεια καύσης σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες ΑΓΕΤ (και Τιτάν). Πριν από 3 χρόνια σε μια σειρά κωδικών από σκουπίδια που δύνανται να καίνε, προστέθηκαν τα εναλλακτικά καύσιμα RDF και SRF. Η καύση αυτών των σκουπιδιών όπως έχουν δείξει μελέτες δεν μπορεί να γίνει ούτε με ασφαλή τρόπο, ούτε με κατάλληλες συνθήκες, με συνέπεια μάλιστα στο περιβάλλον και επομένως στην υγεία μας.

Με την καύση σκουπιδιών RDF και SRF εκπέμπονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι αέριοι ρύποι, όπως διοξίνες και φουράνια, πτητικός υδράργυρος, αρωματικοί κυκλικοί υδρογονάνθρακες αλλά και άλλοι επικίνδυνοι ρύποι, όπως διοξείδιο του θείου (SO2), οξείδια του αζώτου (NOΧ), ολικός οργανικός άνθρακας (TOC), καθώς και επικίνδυνα μικροσωματίδια. Όλα αυτά συγκεντρώνονται στο χώμα, το νερό, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και εισέρχονται στον οργανισμό μας με την τροφή, και συνδέονται με την εμφάνιση ασθενειών διαφόρων τύπων.

Ένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας καθορίζεται από τη μείωση των μη-ανακυκλώσιμων πλαστικών, την κομποστοποίηση, τη διαλογή στην πηγή(διαφορετικοί ανα υλικό κάδοι), την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, αρνούμενη κατηγορηματικά την καύση αυτών.

Στις 11 ΜΑΪΟΥ η Δημοτική Αρχή επικύρωσε την απόφαση του 2017, της κατασκευής Εργοστασίου SRF λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη (Κάκαβος), καθιστώντας με σιγουριά πλέον την πόλη αποτεφρωτήρα της Νότιας Ευρώπης. Το Εργοστάσιο SRF στηρίζεται πλέον στην απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων όπως ορίζει ο αντι-περιβαλλοντικός νόμος. Ουσιαστικά, τα σκουπίδια όλου του Νομού θα συγκεντρώνονται για επεξεργασία σε αυτή τη δομή ώστε να αποτελέσουν τα προϊόντα καύσης της Τσιμεντοβιομηχανίας. Κλείνοντας τα αυτιά της στις ανάγκες και τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας -όπως αυτή αποτυπώθηκε στα προηγούμενα συλλαλητήρια και τις πολλαπλές συγκεντρώσεις ενάντια στην καύση σκουπιδιών- η Δημοτική Αρχή διεκδικεί την αγαστή συνεργασία με την ΑΓΕΤ. Οι 50χιλιάδες τόνοι SRF που θα παράγονται, θα διοχετεύονται στους κλιβάνους της τσιμεντοβιομηχανίας και έτσι θα δημιουργηθεί ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα σκουπίδια, τα οποία της είναι ακόμη αναγκαία λόγω της δυνατότητας της να καίει 200χιλιάδες τόνους/χρόνο. Το κόστος δημιουργίας του εργοστασίου ανέρχεται στα 42 εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος λειτουργίας του 2,7 εκατ. Αυτά σηματοδοτούν την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 80 ευρώ ανά νοικοκυριό και γίνεται φανερό ότι εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες θα είμαστε οι «χορηγοί»/χρηματοδότες, της τεράστιας υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της υγείας μας.

Σταγιάτες

Η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο βασικότερο ίσως δημόσιο αγαθό, το νερό, έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Τα ρέματα μπαζώνονται, πηγές σφραγίζονται και τις εκμεταλλεύονται ιδιωτικές εταιρίες. Οι δημόσιες βρύσες που μετέφεραν το καθαρό πηγαίο νερό συνδέονται με το χλωριωμένο, των δεξαμενών. Οι κρατικοί και δημοτικοί θεσμοί επιχειρούν τον αμεσότερο έλεγχο των μικρών κοινοτήτων μέσα από τον περιορισμό στην πρόσβαση που απολαμβάνει ο πληθυσμός στο νερό για ύδρευση και άρδευση. Ακόμη, χτυπιέται η «αυτοοργάνωση» και «αυτοδιαχείρηση», που εφαρμόζουν σειρά κοινότητες, όπως και οι Σταγιάτες, γιατί μπαίνει εμπόδιο στα κέρδη (τουριστικά, κα) των λίγων. Έτσι τις υφαρπάζουν το πολυτιμότερο αυτό κοινό αγαθό.

Την Μεγάλη Παρασκευή και εν μέσω καραντίνας, επιτελείο της ΔΕΥΑΜΒ, συνέδεσε την δεξαμενή υδροδότησης των σπιτιών των Σταγιατών με άγνωστης προέλευσης χλωριωμένο νερό, αποκόπτοντάς το χωρίο από το πηγαίο νερό της Κρύας Βρύσης. Με αυτήν την κίνηση η Δημοτική Αρχή έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια της για την εκμετάλλευση της πηγής από ιδιώτες, μέσα από την εμφιάλωσης δηλαδή του πηγαίου νερού. Εδώ και 10 χρόνια οι κάτοικοι των Σταγιατών παλεύουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, στη ατεκμηρίωτη χρήση χλωρίου σε καθαρό νερό (με βάση ειδικές αναλύσεις δειγμάτων που αυτοχρηματοδοτούνταν από τους κατοίκους).

Καραμπατζάκη

Η Καραμπατζάκη αποτελεί παρόχθια οδό του χειμάρρου Κραυσίδωνα. Οι αγώνες των πολιτών από το 1988 έως το 1993 απέφεραν την υλοποίηση από την τότε Δημοτική Αρχή Νέας Ιωνίας του ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας έργου διαμόρφωσης της Οδού σε έναν ήπιας κυκλοφορίας δρόμο, παρέχοντας έτσι δημόσιο κοινόχρηστο χώρο για δραστηριότητες και αναψυχή. Από το 2017 η σημερινή Δημοτική Αρχή έβαλε στο στόχαστρο το δρόμο με σκοπό τη δημιουργία ενός εσωτερικού περιφερειακού δακτυλίου, σύνδεσης με το Πήλιο, προσελκύοντας έτσι περισσότερα αυτοκίνητα, αυξάνοντας την κίνηση και τον θόρυβο. Στις 21 Μαϊου τα έργα δημιουργίας του εσωτερικού δακτυλίου ξεκίνησαν.

Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην επίθεση κατά του δημόσιου χώρου. Το μάθημα που πήραμε από την πανδημία είναι, περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι για την αποφυγή του συγχρωτισμού. Απαιτείται περισσότερο πράσινο και οξυγόνο για να καλυτέρευση η επιβαρυμένη από την καύση σκουπιδιών ατμόσφαιρα. Η πόλη έχει ανάγκη από ένα γραμμικό πάρκο που θα εκτείνεται κατά μήκος και των δύο παρόχθιων οδών και θα παρέχει ποιοτική ζωή με ελεύθερη κίνηση και δραστηριότητα, προς όφελος των πολιτών και όχι των αυτοκινήτων. Εφαρμόζοντας αυτή τη λογική, θα επιτευχθεί εξωραϊσμός της περιοχής και ανάδειξη του φυσικού τοπίου που ενυπάρχει εντός του αστικού χώρου.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

στις 6μ.μ. στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ του ΒΟΛΟΥ. Όλ@ εκεί!

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

πηγή : https://synantisi.org/2020/06/12/syllalitirio…